-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 08 09

Dėl skandalo Pravieniškėse apsilankęs teisingumo ministras: „27 metus tam neskirta dėmesio“

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius ketvirtadienį atskubėjo į skandalų jūroje skęstančius Pravieniškių pataisos namus-atvirąją koloniją. Tokio žingsnio jis ėmėsi po to, kai į viešumą nutekėjo informacija apie galimai privilegijuotą kai kurių kalinių padėtį šioje įkalinimo įstaigoje, jų smurtą prieš kitus kalinčiuosius. „Į Pravieniškes atvyks 33 papildomi pareigūnai“, – patikino ministras.
Elvinas Jankevičius
Elvinas Jankevičius / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Dar liepos 31 dieną teisingumo ministras pareiškė gavęs informacijos, kad prieš savaitę Pravieniškių pataisos namuose vis dėlto vyko tradicinė kalinių „Jūros šventė“, per kurią buvo smurtaujama prieš neseniai į įkalinimo įstaigą atvykusius nuteistuosius. Pasak jo, kaliniai buvo labai stipriai žeminami. Kiek anksčiau tą pačią dieną surengtoje spaudos konferencijoje buvo kalbama kitaip – džiaugtasi, kad „šventę“ pareigūnams pavyko užkardyti.

Viską pakeitė į E.Jankevičiaus rankas pakliuvęs vaizdo įrašas su įrodymais. Vėliau ministras patvirtino, kad Kalėjimų departamento pareigūnai dėl incidento pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Dainius Sušinskas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Dainius Sušinskas

„Jeigu pasitvirtins, kad įrašas autentiškas, tiek nuteistieji, tiek prižiūrėtojai, tiek pataisos namų vadovybė atsakomybės neišvengs“, – kalbėjo politikas.

Jis tikino, kad patvirtinus vaizdo įrašo autentiškumą paaiškėtų, jog Pravieniškių pataisos namų vadovo Dainiaus Sušinsko žodžiai yra „akivaizdus melavimas visuomenei ir valstybei į akis ir tokie žmonės mūsų sistemoje nedirbs“.

Iškilus šiam skandalui, posėdį surengė krizinių situacijų valdymo grupė. Pravieniškių pirmąjį sektorių nuspręsta išskaidyti – neigiamą įtaką darantys nuteistieji bus patalpinti į kamerinio tipo patalpas.

Anot Kalėjimų departamento direktoriaus Roberto Krikštaponio, tokių pat priemonių bus imtasi ir kitose šalies įkalinimo įstaigose ir iš viso tai palies apie 200 nuteistųjų. Jeigu šie ir toliau blogai elgsis, bus izoliuoti po vieną. Praėjusią savaitę iš Pravieniškių pataisos namų pirmo sektoriaus, kuriame bausmę atlieka neigiamą įtaką darantys nuteistieji, 20 nuteistųjų jau perkelti į Alytaus pataisos namus.

Artimiausiomis savaitėmis tai bus padaryta dar su 180 nuteistųjų.

Pateikė vaizdo įrašą

Ketvirtadienį Pravieniškėse surengta spaudos konferencija. Ministras su Pravieniškių pataisos namų vadovais žurnalistams pateikė vaizdo įrašą iš pareigūno turėto vaizdo registratoriaus. Jame – rugpjūčio 3 dieną užfiksuota medžiaga, kaip iš tikro vyko prevencinė priemonė, kai į Alytaus pataisos namus buvo išvežti 20 nuteistųjų iš 1-ojo lokalinio sektoriaus, kur bausmę atlieka tariami „bachūrai“.

Delfi.lt ketvirtadienio rytą pasirodė informacija, kad šios prevencinės priemonės metu kai kuriems kaliniams Pravieniškių pataisos namų pareigūnai suteikė išskirtines teises stovėti šešėlyje, leido pasiimti su savimi daugiau daiktų nei leidžiama. O tuo metu Prevencinės grupės pareigūnai stovėjo ant saulės, iš jų kaliniai tyčiojosi.

Tokius veiksmus skundė Vilniaus pareigūnai, atlikę prevencines priemones Pravieniškių pataisos namuose. Pareigūnų laiške ministerijai neva atskleidžiama tikroji padėtis įkalinimo įstaigoje – nuteistieji, save laikantys „bachūrais“ ir gyvenantys subkultūrą pripažįstančiame sektoriuje, iki šiol neoficialiai valdo zoną, jiems paklūsta pataisos namų darbuotojai. Ne tik paklūsta – gali būti, kad net ir iki šiol talkina.

„Kaip matote iš vaizdo įrašo, Prevencinės grupės vadas davė nurodymą pareigūnams žengti link nuteistųjų, juos prispausti prie sienos, kad būtų sudarytas koridorius, kuriuo būtų išvesti kaliniai. Kai pareigūnai buvo paslinkti, jie atsirado saulėje. Tikrai nebuvo tyčinis veiksmas, kad pareigūnams padaryti blogai, o nuteistiesiems – gerai. Iki atitraukimo pareigūnai stovėjo po medžiais, pavėsyje“, – paaiškino Dainius Sušinskas.

Pradės įkalinimo įstaigų sistemos pertvarką

Ketvirtadienį vykusios spaudos konferencijos metu E.Jankevičius buvo konkretus – atėjo metas įkalinimo įstaigų sistemos pertvarkai.

„Nuo rytojaus sustipriname Pravieniškių pataisos namus. Įvedame vidaus pulkus. Gavome informacijos, kad gali būti incidentų ir šį, ir kitą savaitgalį. Kad planuojami provokaciniai veiksmai, pvz., išgertuvės, kad bus siekiama sumenkinti pareigūnų įvaizdį. Todėl stiprinsime kontrolę.

Priėmėme sprendimą sustiprinti Pravieniškių pataisos namų vadovybės korpusą. Teikiama pagalba įstaigos vadovui. Bus stiprinama Kriminalinė žvalgyba. Priežiūros pareigūnų skaičius didės jau nuo rytojaus. Bus pareigūnų tiek, kiek reikia. Daugiau nei kitose įstaigose, bet čia ir kalinių didžiausia koncentracija.

Į Pravieniškes atvyks 33 pareigūnai. Atidirbs parą ir grįš į savo miestą. Gerai, nes dirbs mieste, su kuriuo niekuo nėra susieti. Dabar vienos pamainos metu tedirba 9. Vykdysime reorganizaciją, o jos metu sutaupytas lėšas, pvz., viešųjų pirkimų metu, skirsime darbuotojų algų pakėlimui. Kitąmet jos didės. Kiek, dar nežinau.

Be to, kitą savaitę Pravieniškėse atidarysime du naujus korpusus, kuriuose bus kamerinio tipo patalpos. Pavojingiausi kaliniai bus izoliuoti, vyks nuteistųjų perskirstymas. Tai ir sukelia pasipiktinimo bangas.

Iš pasieniečių pasiskolinsime tam tikrą įrangą, kuri padės vykdyti užkardymo priemones. Stiprės patekimo į pataisos namus kontrolė“, – tai, kas nuspręsta, ketvirtadienį po pasitarimo pristatė teisingumo ministras.

Pasak jo, yra numatyti ir ilgalaikiai tikslai. Prakalbta ir apie spec. būrį, kuris būtų įvedamas krizinių situacijų metu.

„Trūksta sistemoje pareigūnų, todėl vyksta kalėjimų sistemos reorganizacija. Įkalinimo įstaigų skaičius turi mažėti, darbuotojų – didėti. Turi augti ir algos.

Ko trūko, kad tai anksčiau vyktų? Dėmesio. 27 metus bausmių sistemai buvo itin menkas dėmesys skiriamas. Iš pareigūnų iki šiol tik reikalaudavome, spausdavome. Jie net nebuvo tinkamai apmokyti. Uniformos nušiurusios, vasarą jų nešioti net neįmanoma. Ir tik po vieną komplektą turi. Tad skalbti reikia kasdien. Kai kurios nuteistųjų patalpos net atrodo geriau nei pareigūnų patalpos. Reikia motyvuoti darbuotojus“, – patikino E.Jankevičius, pasiruošęs visą dieną praleisti Pravieniškėse.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kratos Pravieniškių pataisos namų 2-ojoje atviroje kolonijoje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kratos Pravieniškių pataisos namų 2-ojoje atviroje kolonijoje

Pasak jo, šiuo metu pradėtoms vykdyti pertvarkoms finansavimas jau yra užtikrintas, o pareigūnai, kurie atlieka kratas, nusipelnė didžiulės pagarbos, nes darbo jiems padaugėjo – važiuoja iš vienos įstaigos į kitą.

„Jų darbu aš pasitikiu. Ką daryti, kad ateitų naujų pareigūnų dirbti į sistemą? Kelti atlyginimus, sudaryti geresnes sąlygas. Sutvarkyti kabinetus, pakeisti uniformas, skirti daugiau dėmesio, numatyti psichologus, kvalifikacijos kėlimo galimybes. Pareigūnai turi jausti tvirtą užnugarį, jei kas atsitinka. Mes turime tiek daug dirbančių moterų įkalinimo įstaigose. Mačiau, kaip jos dirba. Sąlygos, kvapai – tikrai nepavydėtina“, – atsakė teisingumo ministras.

Paklausėme, ar numano, kokia gali būti pačių kalinių reakcija į šiuos visus pokyčius. Ar to negalima laikyti baudžiamąja akcija?

„Tikrai nesiruošiame pažeidinėti žmogaus teisių, kaip tik jas ruošiamės užtikrinti. Negali būti, kad vienas kalinys skriaustų kitą. Jei bus nustatyti tokie atvejai, prasidės ikiteisminiai tyrimai. Bausmės laikas ilgės, bus prarasta galimybė lygtiniam paleidimui“, – atsakė teisingumo ministras.

Pasak Kalėjimų departamento direktoriaus Roberto Krikštaponio, ne tik dėl Pravieniškių kalinių veiksmų šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas. Dar vienas pradėtas dėl Kybartuose kalinčio asmens galimai padaryto nusikaltimo.

„Atlikus šio nuteistojo asmens kratą, kišenėje buvo rastas daiktas, panašus į peilį. Pasiaiškinime jis nurodė, kad ketino sužaloti darbuotoją. Tai antras toks ikiteisminis tyrimas. Ankstesnis jau baigtas – byla atiduota į teismą. Kiek man žinoma, tie kaliniai, kurie buvo iš Pravieniškių dabar perkelti į Alytaus pataisos namus, reiškia nepasitenkinimą“, – patikino R.Krikštaponis.

Ko trūko, kad tai anksčiau vyktų? Dėmesio. 27 metus bausmių sistemai buvo itin menkas dėmesys skiriamas.

Paskelbė konkursą vadovo pareigoms užimti

Paklaustas, ar pasitiki Pravieniškių pataisos namų vadovais, teisingumo ministras ėmė kalbėti apie konkursą, skirtą užimti vadovo pareigas. Konkursas paskelbtas rugpjūčio 9 dieną. Kiek daugiau nei po mėnesio vyks atranka.

„Kol neturiu ikiteisminių tyrimų rezultatų, negaliu kalbėti. Jei vadovas nėra nušalintas nuo pareigų, tai reiškia, kad jis gali jas atlikti. Apie kokius ikiteisminius tyrimus kalbu? Vienas, kai keli kaliniai buvo nuskriausti kitų nuteistųjų – mušti šlapiais rankšluosčiais. Kitas incidentas – kai du kaliniai susimušė, būta galimai ir seksualinio prievartavimo“, – teigė E.Jankevičius, pabrėžęs, kad ši situacija tikrai bus suvaldyta.

Laikinai Pravieniškių pataisos namams vadovaujantis D.Sušinskas tikina dar nežinantis, ar dalyvaus konkurse. Nebuvo net laiko apie tai galvoti.

Paklaustas, ar pastaruoju metu sulaukė grasinimų, D.Sušinskas atskleidė, kad tam tikrų duomenų dėl to yra.

„Tam tikroms tarnyboms esu pateikęs informaciją. Atsakymus pateiks teisėsaugos institucijos“, – patikino dabartinis Pravieniškių pataisos namų vadovas.

Konferencijoje dalyvavo ir įkalinimo įstaigų pareigūnams dažnai talkinančios Viešojo saugumo tarnybos (VST) Vidaus tarnybos generolas Ričardas Pocius. Pasak jo, kai kuriuose įkalinimo įstaigose kurį laiką veiks sustiprinta pareigūnų grupė, padėsianti užtikrinti viešąją tvarką. Štai Pravieniškėse dirba nuo 6 iki 8 VST pareigūnų, savaitgaliais šis skaičius išaugs dvigubai.

„Per metus turime apie 25 atvejus, kai reaguojame į galimas grėsmes kalėjimų sistemoje“, – patikino R.Pocius.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ričardas Pocius
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ričardas Pocius

Manė, kad „Jūros šventę“ užkardė

15min primena, kad naujienų portalas delfi.lt šią savaitę paviešino vaizdo įrašą, kur matyti, kaip liepos pabaigoje prieš Pravieniškių kalėjimo naujokus smurtavo kiti kaliniai – vyko „Jūros švente“ vadinamos „krikštynos“. Portalas taip pat paskelbė, kad praėjusį savaitgalį kilus konfliktui dėl nužudymo kalinamas nuteistasis buvo seksualiai išprievartautas.

Pravieniškių pataisos namų vadovas anksčiau skelbė, kad „šventės“ išvakarėse 1-ajame lokaliniame sektoriuje kratų metu radus degtinės ir raugalo alkoholiniams gėrimams pasigaminti „krikštynos“ buvo užkardytos. Pasak D.Sušinsko, tam, kad kaliniai nesišlakstytų vandeniu, buvo išjungtas vandens tiekimas.

Dėl abiejų šių atvejų vyksta ikiteisminis tyrimas. Pradėtas ir tarnybinis patikrinimas.

Šią savaitę teisingumo ministras paskelbė apie planus sustiprinti Pravieniškių pataisos namų vadovybę ir kriminalinę žvalgybą. Greitu metu žadama pabaigti Pravieniškių pataisos namų remontą, kurio metu planuojama įrengti 360 kamerinio tipo kamerų.

Pravieniškėse kali 2007 kaliniai, įkalinimo įstaigoje dirba 567 žmonės. Vienoje pamainoje dirba 13 žmonių, kurie vykdo priežiūros ir apsaugos funkciją.

Pravieniškėse kali 2007 kaliniai, įkalinimo įstaigoje dirba 567 žmonės. Vienoje pamainoje dirba 13 žmonių, kurie vykdo priežiūros ir apsaugos funkciją.

Teisingumo ministro manymu, Lietuvos įkalinimo įstaigose yra per daug nuteistųjų. Ministerija šiuo metu svarsto keisti kalėjimų sistemos struktūrą, didinti atlyginimus pareigūnams, daugiau investuoti į kamerinio tipo įkalinimo patalpas, mažinti įkalinimo įstaigų skaičių.

Tarp šių planų yra ketinimas likviduoti sostinės centre esantį Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą. Pasak teisingumo ministro, tiksli data dar nėra numatyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius