-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 11

Dėl sprendimo negriauti Žaliojo tilto skulptūrų iš Vertinimo tarybos traukiasi Romas Pakalnis

Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos beveik vienbalsis sprendimas palikti stovėti Žaliąjį tiltą darkančias komunistines skulptūras iš pareigų išvertė šios tarybos pirmininką Romą Pakalnį, kuris vienintelis balsavo už teisinės skulptūrų apsaugos panaikinimą. Trečiadienio rytą jis apie savo atsistatydinimą informavo Kultūros paveldo departamentą (KPD).
Romas Pakalnis
Romas Pakalnis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Su taryba aš nebedarysiu nieko. Šiandien aš nuvežiau prašymą KPD direktorei, kad nuo šios dienos aš nesu Vertinimo tarybos pirmininkas ir narys“, – trečiadienio rytą 15min.lt sakė R.Pakalnis.

Antradienį įvykusiame Vertinimo komisijos posėdyje buvo sprendžiama, ar panaikinti teisinę Žaliojo tilto skulptūrų apsaugą. Ją panaikinus šiuos sovietmečio reliktus būtų galima nukelti. Tačiau septyni iš dešimties tarybos narių balsavo prieš šį sprendimą, teigdami, kad tai politinis klausimas, todėl ne jie turėtų jį spręsti.

„Galima dirbti, kai yra nuomonių įvairovė ir skirtumai. Bet kai yra toks labai aiškus susivienijimas, tai aš negaliu būti įkaitas tų žmonių, kurie liko Vertinimo taryboje“, – kalbėjo R.Pakalnis.

Vertinimo komisijoje šis klausimas svarstytas itin audringai, tačiau pasisakymai skambėjo tik iš svečių lūpų, jie beveik vienbalsiai pasisakė už tai, kad Žaliojo tilto skulptūrų neliktų Vilniaus centre. Tarybos nariai savo nuomonės nebuvo linkę atskleisti, kilo klausimų tik dėl to, kodėl teisinė apsauga naikinama ir tiltui, ne vien skulptūroms, bei – ar tikrai Vertinimo komisijos darbas yra tą teisinę apsaugą naikinti, kai net nekalbama apie meninę šių skulptūrų vertę.

„Aš įtariau, kad taip gali būti, bet iš tikrųjų vyliausi... Aš žinojau, kad bus nuomonių įvairovė, bet kad šitokia – tai mane tikrai nustebino, – praėjus dienai po sprendimo kalbėjo R.Pakalnis, kurio nuomonės taryboje nepalaikė nė vienas kolega. – Gyvenimas toks yra, stebina kartais. Aš manau, kad įvyko labai geras dalykas – galų gale išaiškėjo, kas yra kas. Kas yra vertybės. Jeigu Vertinimo tarybos narių galvose yra tokios vertybės, tai man labai gaila, aš su tokia taryba dirbti toliau nenoriu.“

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Žaliojo tilto skulptūros
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Žaliojo tilto skulptūros

Nusivylimo antradienio Vertinimo tarybos sprendimu neslėpė ir KPD direktorė Diana Varnaitė. Anot jos, bus tariamasi su Kultūros ministerija, kaip toliau spręsti šį klausimą, tačiau dabartinės sudėties Vertinimo taryba, kurios įgaliojimai baigsis po beveik dviejų mėnesių, jo tikrai nebenagrinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius