Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 12 12

Vakarų Lietuva pateko į sniego ir ledo spąstus: atokesnės mokyklos ragina vaikus mokytis namuose

Antrą parą Vakarų Lietuvoje siautėjanti pūga kelia galvos rūpesčių atokesnėse vietovėse gyvenančių mokinukų tėvams. Dalis kelių sunkiai išvažiuojami ir mokykliniam autobusiukui. Tuo metų Klaipėdoje gatvėse padidintas druskos kiekis.
Klaipėdos gatvės pirmadienio vakarą.
Klaipėdos gatvės pirmadienio vakarą. / Facebook grupės „Klaipėdos reidai“ nuotr.

Pirmadienio rytą surinkti mokinius iš atokesnių rajonų tapo tikru iššūkiu.

Klaipėdos rajone dalis mokyklų dirbo trumpesniu grafiku ir, atsižvelgiant į orų prognozes, vaikai buvo parvežti į namus vidurdienį.

Kretingos rajone klimpo į atokesnes vietoves vaikų pasiimti važiavę tėvai. Jiems išvažiuoti padėjo sunkioji technika.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėda pirmadienio dieną
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėda pirmadienio dieną

Kaip teigė rajono meras Antanas Kalnius, situacija yra daugiau nei sudėtinga. Su mokyklų vadovais tartasi ir dėl galimybės ugdymą organizuoti nuotoliniu būdu.

„Apie priimtą sprendimą dirbti nuotoliniu būdu kiekviena mokykla savo moksleivius bei mokytojus informuos atskirai. Sekite informaciją elektroniniame dienyne“, – teigė A.Kalnius.

Klaipėdos rajone kelininkams jau padeda ir ūkininkai. Savivaldybė taip pat ragina likti namuose ir be rimtos priežasties iš namų nevykti.

Pirmadienio vakarą A.Kalnius teigė, kad jau dvi mokyklos pasirinko mišrų ugdymą. Vieni vaikai sėdės klasėse, kiti galės mokytis namuose. Viena tokių mokyklų – Jokūbavo.

Dirba po 20 valandų

„Ne tik Klaipėdoje, bet visame pajūrio regione esame pakliuvę į ledo spąstus, todėl reikia kantriai ištverti šį nemalonų gamtos siurprizą. Kontroliuojame kiekvieną gatvių valytojų žingsnį, reikalausime jų atsakomybės. Bet puikiai suprantame, kad nei baudos, nei pagrūmojimai sankcijomis sniego kritimo iš dangaus nesustabdys. Vienintelis būdas – prisitaikyti prie situacijos ir bendromis pastangomis įveikti snygio sukeltus nepatogumus. Kviečiu būti atsargiems, vengti nereikalingų kelionių, kooperuotis keliems į vieną automobilį vykstant į miestą, darželį, mokyklą, darbą“, – sakė Vytautas Grubliauskas, Klaipėdos miesto meras.

Pasak dvidešimt metų Klaipėdos miesto gatves valančios įmonės „Vakarų švara“ direktoriaus patarėjo Virgilijaus Šidlausko, tokios ekstremalios gamtinės sąlygos, kokios užklupo pajūrį praėjusios savaitės pabaigoje, pasitaiko itin retai.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Žiemiška Klaipėda pirmadienio popietę
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Žiemiška Klaipėda pirmadienio popietę

Padidino druskos kiekį

Centrinę ir šiaurinę Klaipėdos dalį valančios bendrovės „Klaipėdos autobusų parkas“ generalinis direktorius Vaidas Ramanauskas patvirtino, kad visą praėjusią savaitę gatvės buvo barstomos druska, o prasidėjus snygiui nuo ketvirtadienio įprasta druskos norma 15 gramų kvadratiniam metrui padidinta iki 50 gramų. Nuo penktadienio prie sankryžų ir įkalnėse buvo barstoma gausiau ir dažniau, tačiau vietomis susidariusio iki 5 cm ledo sluoksnio ištirpinti nepavyksta.

„Mūsų technika dirba po 20 valandų per parą. Barstome druską, druskos ir smėlio mišinį, pilame druskos tirpalą. Problema ta, kad savaitgalį laikėsi žema temperatūra ir, nepaisant visų mūsų pastangų, susiformavęs ledas neištirpo. Yra pasvarstymų, kad gal nekokybiška mūsų nusipirkta druska, bet ją ne pirmus metus naudoja daugelis Lietuvos miestų. Manyčiau, kad pagrindinis situacijos faktorius yra nepalankios oro sąlygos“, – aiškino V.Ramanauskas.

Į „Klaipėdos naftą“ – per ledą

15min skaitytojai vis praneša apie sunkiai pravažiuojamus kelius.

Melnragėje į „Klaipėdos naftos“ terminalą vedanti Burių gatvė buvo nepravažiuojama.

Automobiliai, vežantis naftą, slydo nuo kelio, kuris, anot skaitytojų, priminė ledą.

Nuvirtęs vilkikas Burių gatvėje.
Nuvirtęs vilkikas Burių gatvėje.

„Ketvirtadienį, čia buvo visiškas ledo kelias, sunkvežimis su kuro kroviniu nučiuožė į griovį ir tik menko atsitiktinumo dėka neapsivertė. Šiandien kelias nepravažiuojamas, nes visiškai nevalytame kelyje dar vienas sunkiasvoris automobilis nuslydo nuo kelio“, - rašė skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius