TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 11

Dėl talonėlio pas vaikų gydytojus Klaipėdoje – vargo kelias

„Šokiravo, kad civilizuotoje šalyje talonui gauti turi stovėti eilėje, kuri, pasirodo, butaforinė: išspausto laukimo čekio numeris netaikomas, talonų negausi, nes jie ištirpo net nepaleidus sistemos“, – piktinosi klaipėdietė Laura, pirmadienio rytą kartu su dar keliasdešimt žmonių stovėjusi eilėje Klaipėdos vaikų poliklinikoje.
Eilės Klaipėdos vaikų poliklinikoje
Eilės Klaipėdos vaikų poliklinikoje / L.Sėlenienės nuotr.

Mažųjų klaipėdiečių tėvai žino, kad pirmadieniais dalinami talonėliai pas vaikų gydytojus. Rekomenduojama registruotis internetu. Tačiau su stringančia sistema susidūrę tėvai nusprendė pirmadienio rytą atvykti į polikliniką ir gauti talonėlį vietoje.

Eilėje stovėjo veltui

Tačiau čia laukė dar didesnis chaosas: žmonės stovėjo eilėje, kuri nejudėjo. „Mamos su kūdikiais ant rankų. Vėliau kvietėsi močiutes, kad šios pabandytų talonėlį gauti“, – įspūdžiais dalinosi Laura.

Registratorės vis teigė, kad „talonėliai nepaduoti į sistemą“. Eilėje stovintys žmonės bandė savarankiškai registruotis per sistemą „esveikata“, tačiau nesėkmingai.

Netrukus visiems stovintiems buvo pranešta, kad talonėlių nebėra.

L.Sėlenienės nuotr./Eilės Klaipėdos vaikų poliklinikoje
L.Sėlenienės nuotr./Eilės Klaipėdos vaikų poliklinikoje

Juos esą išgraibstė bandę registruotis per „esveikata“ sistemą.

Pas okulistą, echoskopuotoją, alergologą ir logopedą talonėlių gauti bandžiusi Laura nusivylė: eilėje stovėjo kelias valandas, kartu vis bandė registruotis internetu – ir nieko nepešė.

Kita moteris 15min teigė pirmadienį bandžiusi registruoti vaiką pas echoskopuotoją telefonu. Tačiau kantrybė baigėsi po kelių valandų: 78 kartus paskambinus į registratūrą vis rodė, kad linija užimta.

„Aš taip pat gaudžiau tą taloną, draugės paprotinta iš pat ryto eilėje stovėjau. Pasisekė, gavau tą kartą. Antrą kartą nervų nebegadinau, privačiai registravau. Dabar galvoju, gal sąskaitą sveikatos ministerijai pateikti, gal apmokės”, – piktinosi Rūta.

Poliklinika ragina tikrinti „esveikatą“

Klaipėdos vaikų poliklinikos atstovai 15min portalui teigė, kad tiek stovintys gyvoje eilėje, tiek bandantys registruotis telefonu ar internetu – registruojasi į tą pačią eilę.

Greičiausiai talonai išdalijami pas gydytojus oftalmologus, gydytojus vaikų kardiologus, vaikų neurologus, alergologus, ortopedus. Talonai pirmadieniais pas šiuos specialistus išdalinami per 15 minučių.

„Pastebėjome, kad paklausūs talonai yra pas gydytojus vaikų endokrinologus, gydytojus otorinolaringologus, gydytojus echoskopuotojus, pas šiuos gydytojus specialistus esveikata išankstinės pacientų registracijos sistemoje būna galima užsiregistruoti visą dieną“, – teigė poliklinikos atstovai.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos vaikų poliklinika
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos vaikų poliklinika

Jie turėjo paaiškinimą, kas vyko pirmadienį. Tą rytą esą strigo esveikata išankstinė pacientų registracijos sistema. Trikdžius pavyko pašalinti per pusvalandį.

Poliklinika pateikia ir skaičius. Pirmadienį buvo 83 talonai pas oftalmologą, 68 pas kardiologą, 52 pas vaikų neurologą. Tiesa, anksčiausias vizitas būtų tik rugjūčio 7-ąją.

Pirmadienį paaiškėjo, kad 92 proc. talonėlių buvo išdalinta internetu ir tik 8 proc. gavo besiregistruojantys telefonu ar „gyvoje“ eilėje.

Administracijos atstovai atkreipia dėmesį, kad tik 21 proc. pacientų turėjo siuntimus, kiti registruotis bandė nė neturėdami siuntimo.

„Tad visuomenei verta būtų pamąstyti, kas nusprendžia planinės gydytojo specialisto konsultacijos būtinumą – šeimos gydytojas, gydytojas specialistas ar pacientas ir jo tėvai?“ – kelia klausimą poliklinikos atstovai.

L.Sėlenienės nuotr./Eilės Klaipėdos vaikų poliklinikoje
L.Sėlenienės nuotr./Eilės Klaipėdos vaikų poliklinikoje

Ką daryti tėvams?

Vis dėlto Klaipėdos vaikų ligoninė turi patarimų tėvams, ką daryti, kad nekiltų pykčių dėl eilių.

* privalomuosius profilaktinius patikrinimus dėl pažymos mokyklai planuoti jau pavasarį, profilaktinio patikrinimo neatidėlioti vasaros laikotarpiui arba rudeniui;

* patiems nespręsti apie planinės gydytojo specialisto ambulatorinės konsultacijos poreikį vaikui, gydytojo specialisto konsultacijai registruotis tik turint šeimos gydytojo ar gydytojo specialisto siuntimą, kadangi tik šeimos gydytojas ar vaiką konsultuojantis gydytojas specialistas gali nuspręsti, ar vaikui reikalinga konsultacija;

* visais atvejais registruotis tik per esveikata išankstinės pacientų registracijos sistemą, nes tokiu atveju greičiau pavyksta užsiregistruoti pas norimą gydytoją specialistą. Pacientų, atvykusių į VšĮ Klaipėdos vaikų ligoninės Konsultacinės poliklinikos registratūrą, ir pacientų, kurie registruojasi telefonu, registracija vyksta į tą pačią eilę toje pačioje esveikata išankstinės pacientų registracijos sistemoje;

Ligoninės archyvo nuotr./Klaipėdos vaikų ligoninės konsultacinė poliklinika
Ligoninės archyvo nuotr./Klaipėdos vaikų ligoninės konsultacinė poliklinika

* jei norima gydytojo specialisto konsultaciją gauti greičiau, reikėtų naudotis ir Šiaulių, Kauno, Vilniaus gydymo įstaigų teikiamomis paslaugomis, nes ten dirba daugiau gydytojų specialistų, yra didesnės galimybės suteikti pageidaujamas paslaugas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius