2016 11 22

Dėl tariamos pedofilijos Garliavoje bylos atleista prokurorė prašo 25 000 eurų

Vadinamąją Kauno pedofilijos bylą tyrusi prokurorė Genovaitė Ročienė iš Generalinės prokuratūros prašo jai priteisti 25 tūkst. eurų už neturtinę žalą. Jos skundą antradienį išnagrinėjo Vilniaus apygardos administracinis teismas.
Garliavoje
Įvykiai Garliavoje buvo prikaustę visos Lietuvos dėmesį ir destabilizavę teisėsaugos darbą. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Teisininkė teigia, kad dėl atleidimo jos atžvilgiu atsirado įžeidžiančių nuomonių, esą ji dengė pedofilus, dėl to ji patyrė viešą pažeminimą, nerimavo dėl šeimos saugumo.

Generalinė prokuratūra prašo skundą atmesti kaip nepagrįstą.

G.Ročienė buvo atleista 2009 metų spalį tuometinio generalinio prokuroro Algimanto Valantino sprendimu.

2014 metų gruodį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas konstatavo, kad prokurorė padarė pažeidimų tarnyboje, tačiau atleidimas iš tarnybos yra per griežta nuobauda.

Šiuo sprendimu Generalinė prokuratūra buvo įpareigota sumokėti G.Ročienei darbo užmokestį už priverstinės pravaikštos laiką. Vietoj atleidimo G.Ročienei skirtas papeikimas.

Šiuo metu G.Ročienė dirba Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros 4-asis skyriaus prokurore.

„Atpirkimo ožys buvau“, – antradienį teisme sakė G.Ročienė. Ji teigė, kad prokuratūra jos atleidimu norėjo pateisinti savo neveiklumą.

Ji sakė, kad dirbdama prokuratūrai buvo jai lojali, todėl lojalumo tikėjosi ir iš prokuratūros.

„Susiklosčius tam tikroms aplinkybėms institucija spjovė į žmogų“, – sakė prokurorė. Ji sakė, kad po atleidimo negalėjo rasti geriau apmokamo darbo, jos šeimoje auga trys vaikai.

Generalinės prokuratūros atstovas Olegas Lago teismui sakė, kad pareiškėjos emociniai išgyvenimai kilo dėl jos pačios veiksmų.

„Pačios pareiškėjos veiksmai atliekant pareigas ir buvo priežastis jos neigiamų emocijų. Įstatymai nedraudžia skirti griežčiausios nuobaudos, teismas tik nuobaudą sušvelnino“, – sakė O.Lago.

Jis sakė, kad prokurorei jau sumokėta už priverstinę pravaikštą, o dabar prašoma suma už neturtinę žalą yra neadekvati.

Sprendimas šioje byloje skelbiamas gruodžio 12 dieną.

2009 metų spalio 5 dieną Kaune nušautas į darbą vykęs teisėjas Jonas Furmanavičius. Tą pačią dieną prie namų nužudyta Violeta Naruševičienė. Prokurorai nustatė, kad žmogžudystes įvykdė Drąsius Kedys. Jis kaltino V.Naruševičienę leidus tvirkinti jo ir Laimutės Stankūnaitės mažametę dukrą bei šios pusseserę, pačios V.Naruševičienės mažametę dukrą. J.Furmanavičių ir Andrių Ūsą kaunietis kaltino pedofilija. Visi teismai A.Ūsą išteisino.

„Klonio gatvės dienoraščio“ feisbuke nuotr./Drąsiaus Kedžio kapas Jonučių kapinėse
„Klonio gatvės dienoraščio“ feisbuke nuotr./Drąsiaus Kedžio kapas Jonučių kapinėse

A.Ūso byloje G.Ročienė buvo apklausta liudytoja. Ji pasakojo, kad dalyvavo dviejose tariamai tvirkintos mergaitės apklausose pas ikiteisminio tyrimo teisėją, taip pat pateikė įtarimus A.Ūsui. Pasak jos, antrosios mergaitės apklausos prireikė, nes iš D.Kedžio gauta duomenų apie galimą seksualinį prievartavimą.

Kadangi vaikas buvo mažas, prokurorė norėjo kuo greičiau jį apklausti, žinodama, kad tokiais atvejais vaikui geriausia pabūti neutralioje aplinkoje. Kolegos prokurorai jai nurodė Vaiko raidos centrą Vilniuje. Tai ketinta pasiūlyti mergaitės tėvui D.Kedžiui, tačiau iš karto jo surasti nepavyko.

Vėliau atvykęs į apklausą jis neigiamai priėmė žinią apie dukters apgyvendinimą Vaiko raidos centre. Paskui su kažkuo pasitaręs pareiškė prokurorei, kad jai jokių parodymų neduos ir nieko nepasirašys.

Pasak G.Ročienės, po siūlymo vežti vaiką į Raidos centrą pasipylė skundai, o patį D.Kedį būdavo sunku pasikviesti į apklausą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius