-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 29

Dėl vokiečių brigados dar vienas klaustukas: ką A.Anušauskui pateikė L.Kasčiūnas?

Regis, kad dėl Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje kai kurie svarbiausi politikai ir institucijos toliau nesusikalba. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, taip pat ir užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio iniciatyva, parengė ir susijusioms ministerijoms derinti pateikė įstatymo projektą dėl to. Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas atsakė, kad būtų gerai, jog būtų parengti projektai, kuriuos galima svarstyti.

L.Kasčiūno teigimu, pirminis įstatymo projektas dėl vokiečių brigados dislokavimo Lietuvoje perduotas įvertinti Užsienio reikalų (URM) ir Krašto apsaugos (KAM) ministerijoms.

A.Anušauskas, paklaustas apie tokią iniciatyvą, interviu 15min sakė:

„Žinote, Seimo nariai gali pasiūlyti pačių įvairiausių įstatymų projektų. Bet būtų gerai, kad tai būtų vis dėlto parengti įstatymų projektai, kuriuos būtų galima svarstyti.“

Tai ką gi pateikė A.Anušausko partijos – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų – draugas L.Kasčiūnas?

Siuntė tiesiogiai

L.Kasčiūno teigimu, projektas parengtas prieš 2–3 savaites ir išsiųstas vykdomosios valdžios institucijoms – URM ir KAM, premjerei Ingridai Šimonytei.

„Aš savo darbą padariau, nes žadėjau padaryti kaip tam tikrą koncepciją. Noriu pasakyti, kad man patiko G.Landsbergio idėja, sakykime, įtvirtinti tam tikrą tęstinumą, sutelkti politinį dėmesį ir t.t.

Tokį juodraštį, pirminį variantą parengėme. Jis yra išsiųstas. Bet vėlgi noriu pasakyti, kad vykdomoji valdžia tikrai turi įsivertinti, ar tokio įstatymo reikia. Jie tegul nusprendžia. Jeigu nusprendžia, kad reikia, tai judame. Jeigu nusprendžia, kad nereikia, nejudame. Tai jokių problemų šitoje vietoje aš nematau“, – komentavo jis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė

Seimo NSGK pirmininkas sakė nei oficialiai, nei neoficialiai dar nesulaukęs pastabų projektui, tik rankiojantis visokias žinutes iš viešosios erdvės.

Susitikimas jį apsvarstyti planuojamas po Naujųjų metų.

Klausiamas, kaip vertina A.Anušausko žodžius, iš kurių galima suprasti, kad įstatymo projekto nėra, L.Kasčiūnas svarstė, jog „ministras gal pasitikrins su patarėjais“.

„Nes turėtų matyti jį, aš siunčiau tiesiogiai“, – nurodė jis.

Turėtų matyti jį, aš siunčiau tiesiogiai.

Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje kontekste L.Kasčiūnas minėjo kitą Seimo priimtą specialųjį įstatymą – Fizinio barjero Lietuvos Respublikos teritorijoje prie Europos Sąjungos išorės sienos su Baltarusijos Respublika įrengimo.

Jis, parlamentaro žodžiais, padėjo koncertinos tiesimui: tiek procedūrų supaprastinimo, tiek visų partijų politinio dėmesio sutelkimui.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministrų apsilankymas Vokietijos brigados karių pratybose
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministrų apsilankymas Vokietijos brigados karių pratybose

Seimo NSGK vadovo manymu, turint minty, kad krašto gynybos praktinė realizacija, susijusi su sąjungininkų brigada, tikrai peržengs šios kadencijos Seimo sprendimus, natūralu, jog specialaus įstatymo priėmimas galėtų būti tam tikras didesnis įsipareigojimas ir toliau judėti dabartine kryptimi.

„Natūralu, čia toks, manyčiau, yra privalumas tokių dokumentų. Bet vėlgi kaip mes nuspręsime, taip ir darysime: ar reikia, o gal tiesiog nereikia?“ – sakė jis.

Įsisukus viešoms politinėms diskusijoms dėl vokiečių brigados, kritišką žodį dėl to tarus ir Vokietijos ambasadoriui Lietuvoje Matthias Sonnui, L.Kasčiūnas siūlo sumažinti temperatūrą.

Kartu jis akcentavo, kad mūsų strateginis tikslas – Vokietijos brigada čia, Lietuvoje, nes tai nacionaliniam saugumui gyvybiškai svarbus aspektas.

Esą tai būtų priešakinės gynybos elementas, „kuris atgrasytų nuo bet kokių purvinų priešo batų“.

Tačiau dėl jos dislokavimo siūloma eiti etapais.

Seimo NSGK pirmininkas akcentavo, kad Lietuva daro namų darbus. Vokietijos gynybos sistema irgi stiprėja, ruošiasi, investuoja į Bundesverą – ginkluotąsias pajėgas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius