Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 21

Demokratų senatorius R.Durbinas: „Norėčiau matyti nuolatinį JAV karių buvimą Baltijos šalyse“

Lietuvoje viešintis Jungtinių Valstijų senatorius demokratas Richardas Durbinas antradienį pareiškė, kad JAV kariai Baltijos šalyse turi būti dislokuoti nuolat.
Susitikimo akimirka
Susitikimo akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Norėčiau matyti nuolatinį JAV karių buvimą Baltijos šalyse (ne tik) papildyti mūsų NATO sąjungininkių pastangoms, bet taip pat užtikrinti, kad JAV yra įsipareigojusi Baltijos šalių suverenitetui ir saugumui“, – po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite žurnalistams Prezidentūroje sakė senatorius.

Nuo 2014 metų po Krymo aneksijos JAV į kiekvieną Baltijos šalį ir Lenkiją atsiunčia po kuopą karių. Baltijos šalyse taip pat buvo dislokuotos JAV specialiosios pajėgos.

Šiais metais pratyboms Lietuvoje dažnai lankysis batalionas iš Jungtinių Valstijų Lenkijoje dislokuotos brigados.

„Mes turime toliau daryti viską, ką galime, kad padėtume Baltijos šalims apsiginti“, – kalbėjo R.Durbinas.

Su prezidente lietuvių kilmės politikas taip pat aptarė Lietuvos prašymus JAV labiau prisidėti prie Baltijos šalių oro gynybos.

Baltijos šalių pareigūnai jau seniai kalba, kad oro gynyba yra viena iš silpniausių Baltijos šalių vietų karine prasme. Siekiant ją sustiprinti, svarstoma apie didesnius įgaliojimus oro policijos misiją vykdantiems sąjungininkų naikintuvams ir apie papildomą antžeminę ginkluotę.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenė turi tik artimojo nuotolio priešlėktuvines sistemas ir yra apsisprendusi pirkti norvegiškas vidutinio nuotolio sistemas NASAMS. Anksčiau skelbta, kad jos gali būti perduotos iki 2020 metų kiek daugiau nei už 100 mln. eurų. Lietuvos ir užsienio karininkai svarstė, kad šalyje ateityje taip pat gali būti dislokuotos ilgojo nuotolio gynybos sistemos „Patriot“, kurios gali numušti orlaivius ar balistines raketas, tačiau jokių sprendimų iki šiol nepriimta.

R.Durbinas sakė palaikantis Lietuvos siekį gauti daugiau JAV garantijų dėl oro gynybos.

„Tai yra itin svarbu užtikrinant, kad Baltijos šalys nebūtų pažeidžiamos Putino agresijos, ir aš visiškai tai palaikau“, – teigė senatorius.

„Aš tam pasiruošęs. Kaip Asignavimų komiteto narys, komiteto, kuris leidžia pinigus, aš pasiruošęs (siekti oro gynybos priemonių Baltijos šalims). Aš tikiu, kad tai yra svarbus įsipareigojimas, kurį turime prisiimti prieš Lenkiją ir Baltijos šalis“, – pridūrė jis.

Prezidentė apie JAV galimybes užtikrinti Baltijos šalių oro gynybą praėjusią savaitę kalbėjosi su šalies viceprezidentu Mike'u Pence'u.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius