Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 03 30 /14:45

Didžiausią nerimą Lietuvai kelia Rusijoje rengiami puolamojo pobūdžio kariniai mokymai

Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos direktorius pulkininkas Alvydas Šiuparis teigia, kad labiausiai Lietuvai nerimą kelia Rusijoje vykdomi puolamojo būdo mokymai, kuriuose simuliuojamos valstybių sienų peržengimo situacijos.
Darius Jauniškis, Alvydas Šiuparis
Darius Jauniškis, Alvydas Šiuparis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Pavojus toks, kad per šiuos mokymus mes pastebime pasirengimą veiksmams, kurie sukeltų grėsmę Lietuvos saugumui ir teritoriniam vientisumui. Mums nerimą kelia puolamojo charakterio mokymai, kurie simuliuoja situacijas su esamų sienų peržengimu, ir pajėgumai, kurie yra vietoje, arba pajėgumų permetimai, kurie įgalintų vykdyti platesnio masto operacijas – ne ginamojo pobūdžio, o nukreiptas į kaimynines šalis“, – A.Šiuparis teigė trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje.

Joje kartu su Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovu Dariumi Jauniškiu bei Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku Artūru Paulausku pakomentavo trečiadienį paskelbtą bendrą Lietuvos žvalgybos institucijų ataskaitą. 

Esminiai dalykai tokie: kad pajėgos veiktų per kuo trumpesnį laiką aplenkiant oponento reakcijos laiką.

A.Šiupario teigimu, praėjusiais metais Rusijos patirtos ekonominės problemos nepaveikė šios šalies ginkluotųjų pajėgų stiprinimo, netriko ginklų tiekimas ginkluotosioms pajėgoms. 

„Rusija kryptingai vysto karinius pajėgumus Vakarų krytimi. Esminiai dalykai tokie: kad pajėgos veiktų per kuo trumpesnį laiką aplenkiant oponento reakcijos laiką“, – sakė jis. 

Jo teigimu, kryptingai mokomasi izoliuoti konflikto regioną, neleidžiant į jį patekti NATO pajėgoms. 

„Rusijos užsienio politika išlieka agresyvi, toliau stebime aiškų Rusijos apsisprendimą naudoti karinę jėgą savo tikslams įgyvendinti“, – teigė jis. 
 

Rusijos pareigūnų bandymai pereiti sieną – faktas

VSD direktorius savo ruožtu pabrėžė, kad Rusijos pareigūnų mėginimai nepastebėtiems patekti į Lietuvą gali būti laikomi faktu. 

„Manau, kad puikus pavyzdys yra FSB karininko sulaikymas pernai. Tai, kad jie įžengia, gali būti kaip faktas“, – sakė jis.

A.Šiuparis teigė daugiau pasakyti negalintis, tačiau pabrėžė, kad tokių indikacijų yra. 

Informacijos apie terorizmo grėsmes sulaukia nuolat

„Mes esame maža valstybė ir turime visas galimybes apsiginti“, – spaudos konferencijoje tvirtino D.Jauniškis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Jauniškis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Jauniškis

Jo teigimu, institucijos neturi likti vienos – visuomenė turi būti sąmoninga, laiku atpažinti provokacijas ir jų vengti. VSD vadovas pabrėžė jaučiantis visuomenės paramą – piliečiai VSD pateikia nemažai informacijos.

Intensyviau tarp šalių keičiamasi informacija apie įtariamus teroro akto vykdytojus.

„VSD šiemet reformavosi, pakeitė struktūrą. Mano tikslas padaryti instituciją kuo lankstesnę ir prisitaikančią prie iššūkių“, – teigė jis.

Institucija Seimui yra pasiūliusi pakeisti kai kuriuos įstatymus, nes kartais VSD pritrūksta galios veikti.

D.Jauniškis taip pat sakė, kad pastaruoju metu suintensyvėjo VSD ir kariuomenės bendradarbiavimas, intensyviau tarp šalių keičiamasi informacija apie įtariamus teroro akto vykdytojus. „Tai vyksta nuolat – galiu jus užtikrinti“, – pabrėžė jis.

VSD generalinis direktorius taip pat sakė, kad ES netrukus turėtų įsteigti keitimosi žvalgybos informacija ir veiksmų koordinavimo centrą.

„Viena iš didesnių grėsmių yra tai, kad ne iš išorės kyla terorizmas, o iš Europos piliečių, tai tie patys, kurie gyvena su mumis daugiabučiuose ir planuoja operacijas didžiuosiuose Europos miestuose. Tai yra priešas iš vidaus, su kuriuo reikia kovoti“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius