Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 13

„Dovanos“ miško žvėrims: statybinių atliekų pilni maišai ir lovos su foteliais

Važiuodamas senuoju Minsko plentu Darius užsuko į mišką, kur pamatė ir užfiksavo net kelis nelegalius sąvartynus. Kaip pats sako, krūvos paliktos šviežiai, tad „kiaulės“ čia lankėsi neseniai. O miško žvėreliams kažkas atvežė išties įspūdingų „dovanų“: pilnus maišus statybinių atliekų, šiferio lakštus, senas lovas, fotelius. Tvarkytis čia teks miškininkams.
Miške prie Svyruonėlės upelio rastos šiukšlės
Miške prie Svyruonėlės upelio rastos šiukšlės

Važiuojant senuoju Minsko plentu, už Rukainių ir Kryžkelio, prie Svyruonėlės upelio, galima rasti štai tokias krūvas atliekų. „Miške dvi naujos, kiaulių paliktos šiukšlių krūvos. Gal pavyks surasti ir kiaules“, – rašė nuotraukomis su 15min pasidalijęs Darius.

Teritorija – Vilniaus miškų urėdijos

Vilniaus rajono savivaldybės duomenimis, šioje vietovėje apie 124 ha plotą patikėjimo teise valdo Vilniaus miškų urėdija. Tad jos darbuotojams ir teks imtis darbo tvarkant šiuos sąvartynus.

„Taip, mes turėsime susitvarkyti, – nelinksmai atsiduso apie dar vieną sąvartyną išgirdęs Vilniaus miškų urėdas Artūras Nanartavičius. – Vis randame tokių sąvartynų, kur suvežamos buitinės, statybinės atliekos.“

Vilniaus miškų urėdija per 2016 metus surinko apie 150 kub. m mišrių atliekų ir 3,2 tonos padangų. Tad kiekiai išties dideli, o tai urėdijai ir kainuoja nepigiai: pernai vien už šiukšlių pridavimą atliekų surinkimo įmonėms sumokėta apie 8 tūkst. eurų.

„Tvarkomės patys. O tokius sąvartynus dažniausiai pastebi žmonės – lankytojų miškuose daug, tuoj siunčia koordinates, nuotraukas ir vos ne su reikalavimu: „Sutvarkykit!“ Taip gana įsakmiai, lyg mes privalome sutvarkyti. Šiukšlinimas yra socialinė problema, o šiukšlių surinkimas – miškininkų bėda“, – kalbėjo urėdas.

Miške prie Svyruonėlės upelio rastos šiukšlės
Miške prie Svyruonėlės upelio rastos šiukšlės

Samdo papildomus darbuotojus

Didžiausi šiukšlių kiekiai yra randami Verkių, Dūkštų, Panerių girininkijų aptarnaujamuose miškuose. Čia šiltuoju metų laiku net tenka ieškotis papildomų darbuotojų: Verkių ir Dūkštų girininkijose priimami sezoniniai darbuotojai šiukšlių rinkimui.

„Jiems per kovo–spalio mėnesius išleidžiame apie 15 tūkst. Eur darbo užmokesčiui ir socialiniam draudimui“, – sakė A.Nanartavičius.

Urėdo teigimu, nustatyti pažeidėjus nėra lengva, štai 2016 metais nė vienas nebuvo sučiuptas už rankos. 2015 metais sulaikytas vienas, jam skirta bauda ir paskaičiuota žala aplinkai: iš viso suma siekė 898,8 eurų.

„Su pažeidėjais kovojame įvairiais būdais: prevenciškai išdėstyti 59 stendai „Nešiukšlink“, prie miško keliukų kabiname kameras, jų turime 10, o keliukų į mišką – šimtus. Dirbame su vietiniais gyventojais, moksleiviais, prašome pranešti apie daromus nusikaltimus, bet tai dažniausiai daroma naktimis arba po darbo valandų“, – apie prevenciją kalbėjo A.Nanartavičius.

Etatiniai šiukšlintojai

Yra etatiniai šiukšlintojai, kurie skelbiasi, kad statybines atliekas surenka ir išveža į sąvartyną. Tai žmonės jiems sumoka, o jie paima pinigus, bet šiukšles išveža į mišką, – sakė urėdas.

Paklaustas, ką dar galima būtų padaryti, kad miškuose sumažėtų atliekų, urėdas paminėjo šiukšlių surinkimo sistemą – esą ji galbūt yra per sudėtinga, per brangi.

„Gal tą sistemą reikėtų kaip nors liberalizuoti, mažiau apmokestinti. Juk yra net etatiniai šiukšlintojai, kurie skelbiasi, kad statybines atliekas surenka ir išveža į sąvartyną. Tai žmonės jiems sumoka, o jie paima pinigus, bet šiukšles išveža į mišką. Trakų miškų urėdijoje pernai buvo sugauta tokia grupė, kurie į Vilniaus ir Trakų urėdijos miškus kartais išveždavo statybines atliekas, surinktas už pinigus iš žmonių“, – pasakojo urėdas.

15min balandžio 5-ąją skelbė, kaip Trakų miškininkai už rankos sučiupo šiukšlintoją su mikroautobusu, iš kurio miške netoli Semeliškių buvo kraunamos atliekos. Vyras, vėliau prisipažinęs, kad atvežė šiukšles iš savo garažo Vilniuje, įkliuvo Jagelonių girininkijos girininko pavaduotojui, kuris, kaip įprasta, tikrino savo eiguvą.

Mes irgi kviečiame jus nelikti abejingus ir sugėdinti šiukšlinančius: nufotografuokite gamtoje ar viešoje vietoje aptiktas šiukšlių krūvas ir atsiųskite jas 15min redakcijai el. paštu ieskome@15min.lt. Nepamirškite pateikti kuo detalesnį vietos aprašymą – galbūt ji ir išduos šiukšlinantį kaltininką?

15min ne tik publikuos jūsų tekstus ir nuotraukas bei taip sugėdins kiaulintojus. Nuotraukas ir prikiaulinimo vietos adresą nusiųsime už švarą ir tvarką tame rajone atsakingai institucijai. O gal patys pasirūpinsite išvalyti jūsų mieste ar rajone prišiukšlintą vietą? Atsiųskite nuotrauką, kaip tvarkote aplinką. Kiaulintojus – gėdinsime, švarintojams – dėkosime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius