Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 17

Du penktadaliai gyventojų mano, kad jų darbovietė netinkama neįgaliesiems

Du penktadaliai darbuotojų mano, kad jų darbovietė netinkama neįgaliesiems, apie trečdalis sutinka, kad neįgalieji jų įmonėje galėtų dirbti, rodo apklausa. Neįgaliųjų socialinių įmonių sąjungos (NSĮS) užsakymu bendrovės „Spinter tyrimai“ gegužę atliktoje apklausoje 43 proc. darbuotojų nurodė nemanantys, kad jų darbovietė būtų tinkama vieta dirbti žmonėms su negalia ir galėtų padėti jiems integruotis į darbo rinką.
Neregys
Neregys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tik kas dešimtas apklaustasis buvo tvirtai įsitikinęs, kad negalią turinys žmonės jo darbovietėje galėtų dirbti. Dažniau optimistiškesnį požiūrį reiškė jaunesni respondentai. Dar apie 20 proc. respondentų išreiškė nuosakesnį pritarimą, jog jų įmonė greičiausiai galėtų būti tinkama vieta neįgaliesiems.

Reprezentatyvioje apklausoje dalyvavo per tūkstantį respondentų.

NSĮS atstovas Gediminas Bartkus sako, kad tyrimas iliustruoja, jog didžioji darbo rinkoje veikiančių įmonių dalis šiandien nėra pasirengusios priimti negalią turinčių darbuotojų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Asociatyvi nuotrauka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Asociatyvi nuotrauka

„Panašu, kad į sveikųjų poreikius masiškai orientuota darbo infrastruktūra yra rimtas iššūkis darbdaviams, nes norint įdarbinti žmogų su negalia aplinką tektų iš esmės personalizuoti, o keičiantis darbuotojams – vėl perdaryti, koreguoti“, – tvirtina jis.

Anot G.Bartkaus, patiems darbuotojams dažniausiai į akis krinta neįgaliesiems nepritaikyta infrastruktūra, ypač nesudarytos sąlygos judėjimo ar regos negalią turintiems žmonėms.

„Kita vertus, gali būti, kad patys dirbantieji nėra tikri, kaip sektųsi dirbti ir bendrauti su negalią turinčiu kolega, kokių bendradarbio gebėjimų galima tikėtis“, – sako G.Bartkus.

NSĮS skaičiavimu, aplinkos pritaikymas ir sąlygų sudarymas negalią turinčiam asmeniui, priklausomai nuo negalios tipo ir laipsnio, gali svyruoti nuo kelių šimtų iki keliasdešimties tūkstančių eurų.

Anot G.Bartkaus, Užimtumo įstatymas neįgaliuosius įdarbinančioms bendrovėms numato panašias darbo užmokesčio subsidijas kaip ir socialinėms įmonėms, tačiau tai nepadengia realių kaštų, todėl taip ir netampa katalizatoriumi, padedančiu efektyviau mažinti socialinę atskirtį.

Jis tvirtina, kad neįgaliųjų integracijai reikia ne tik papildomų investicijų darbo vietai, tačiau ir įsigilinimo į neįgaliųjų galimybes, įpročius, jų kvalifikacijos kėlimą, paruošti kolektyvą priimti neįgaliuosius – tam esą labiausiai pasiruošusios socialinės įmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius