-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 09

Du šeimininkus turinčio iš mirusiųjų prikelto „Toyota Prius“ istorija: kam jis priklauso?

Atsitiktinai sužinote, kad jūsų įmonės automobilis parduotas be jūsų žinios. Transporto priemonė atsidūrusi už šimtus kilometrų, o naujasis savininkas bando teismuose įrodyti esąs teisėtas ir sąžiningas jos įgijėjas. Ir tai jam pavyksta, o jums skirta bauda. Į tokią istoriją patekęs kaunietis dabar gailisi prieš dvejus metus nesikreipęs į teisėsaugą.
Prieš dvejus metus už 1300 eurų „Toyota Prius“ įsigijęs klaipėdietis teigė į ją investavęs daugiau nei 3,4 tūkst. eurų, tačiau negali ja važinėti ir teisme įrodinėja esąs sąžiningas įgijėjas.
Prieš dvejus metus už 1300 eurų „Toyota Prius“ įsigijęs klaipėdietis teigė į ją investavęs daugiau nei 3,4 tūkst. eurų, tačiau negali ja važinėti ir teisme įrodinėja esąs sąžiningas įgijėjas. / Asmeninio archyvo nuotr.

Į tokią istoriją pateko kaunietis Robertas Jašinskas, turintis mažąją bendriją „Performeris“. Ši įmonė prieš kelerius metus veiklą pradėjo turėdama dešimt automobilių „Toyota Prius“, pagamintų 2008–2014 metais. Šias, tarp pavežėjų itin mėgstamas transporto priemones, „Performeris“ išperkamosios nuomos sutarčių pagrindu nuomodavo būtent taksi kompanijoms.

„Performeris“ turėjo kelis klientus – nedideles įmones, kurios išperkamosios nuomos sutartis su mažąją bendrija pasirašydavo 18 mėnesių terminui.

R.Jašinskas 15min pasakojo, kad pagrindinis jo užsiėmimas yra visai kitas, šią bendriją jis įsteigė ieškodamas papildomų pajamų savo gausiai šeimai. Mažoji bendrija „Performeris“ turi vienintelį darbuotoją – R.Jašinską.

Pandemija kirto pavežėjų verslui

Kaunietis pasakojo, kad iš pradžių veikla sekėsi neblogai, lyg ir buvo pavykę įsisukti. Tačiau prasidėjusi pandemija paveikė pavežėjus. Viena tokia taksi įmonė „Eurasa LT“, išperkamosios nuomos pagrindu iš „Performerio“ perėmusi kelis „Toyota Prius“ automobilius.

R.Jašinskas tikino pastebėjęs, kad per pandemiją ėmė svyruoti iš šios įmonės gaunamos įmokos, kurias ji mokėjo pagal sudarytas sutartis.

Suprasti akimirksniu

  • Mažoji bendrija „Performeris“ užsiėmė automobilių „Toyota Prius“ nuoma.
  • Per pandemiją ėmė strigti pavežėjų mokamos įmokos pagal išperkamosios nuomos sutartis.
  • 2020-aisiais bendrijos šeimininkas R.Jašinskas, peržiūrėdamas verslo partnerės „Eurasa LT“ pateiktus dokumentus, pamatė, kad vienas automobilis parduotas.
  • Automobilį bendrijos „Performeris“ vardu pardavė „Eurasa LT“ vadovė.
  • R.Jašinskas teigė, kad „Eurasa LT“ nebuvo atsiskaičiusi už šį automobilį. Susisiekė su naujuoju savininku, tačiau susitarti nepavyko.
  • 2022-ųjų liepą per antstolius sužinojo, kad Panevėžio apylinkės teisme buvo teismas. Priimtas sprendimas įpareigoti įforminti pirkimo–pardavimo sutartį, kurią R.Jašinskas neigia, paskirta bauda.

„Performerio“ savininkas bandė susisiekti su bendrovės „Eurasa LT“ vadove Rasa Klimaite. Tačiau nesėkmingai.

„Jai skambindavau, ji nekeldavo ragelio. Slapstydavosi“, – pasakojo pašnekovas.

Ir štai šioje vietoje R.Jašinsko delsimas galėjo būti klaida, dėl kurios istorija šitaip išsitęsė iki teismų. „Pagailėjau moters, laikiau šiokia tokia drauge. Galvojau susitvarkys, sumokės“, – kalbėjo vyras.

Netrukus kaunietį pasiekė dar viena žinia: nelikę ir kelių jo automobilių.
„Kaip taip gali būti? Automobiliai neišpirkti, ir štai ta moteris kažkokiu būdu sugebėjo parduoti mano įmonės vardu. Ji pardavė ir neįnešė pinigų į sąskaitą. Ta mašina net nebuvo išpirkta“, – pasakoja vyras.

Teisybei ieškoti per policiją pagailėjo laiko

Jis prisipažino, kad tuo metu, kai sužinojo žinią, buvo įsisukęs į darbus. Pagalvojo, kad teisinės paslaugos gali kainuoti dar daugiau. „Suklydau, bet žinote, darbai, vaikai... dar ir tos moters pagailėjau. Vis vyliausi, kad ji man išmokės likutinę nuomos dalį ir mes būsime atsiskaitę“, – kalbėjo jis 15min.

Laikas bėgo, kaip teigė R.Jašinskas, bet niekas nesikeitė. Jis susisiekė su Klaipėdoje gyvenančiu Valdu Poškiu, kuris už 1300 eurų įsigijo per eismo įvykį sudaužytą, taksi ženklais apkabinėtą automobilį. Prašė grąžinti automobilį, tačiau šis sakė, kad už automobilį sumokėjo.

Šių metų vasarą iš antstolių R.Jašinskas sužinojo, kad Panevėžio apylinkės teisme priimtas jam nepalankus sprendimas už akių. Verslininkas įpareigotas „Regitroje“ išregistruoti automobilį per 5 darbo dienas, už kiekvieną pradelstą dieną jam kapsi 100 eurų bauda.
„Performerio“ vadovas prisiekinėja, kad niekas jo apie iškeltą bylą neinformavo.

„Tai yra keista, nes Registrų centre yra matomi visi duomenys. Tačiau niekas man nei paskambino, nei kaip kitaip informavo“, – pasakojo pašnekovas.

Tačiau atsisėsti privertė kitas faktas – bylos sprendimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius