Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 16

Du trečdaliai Lietuvos aštuntokų nesimpatizuoja nė vienai partijai

Paaugliai Lietuvoje yra tokie pat pilietiški, kaip ir prieš dešimtmetį, atskleidė tarptautinis pilietiškumo ir pilietinio ugdymo tyrimas.
Jaunimas
Jaunimas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Lietuvos aštuntokų pilietinės žinios tarp 38 tyrime dalyvavusių šalių rezultatų yra šiek tiek geresnės, tarp Europos valstybių – šiek tiek prastesnės už vidurkį, rodo ketvirtadienį pristatytas 2009 metų tyrimas.

Jis, be kita ko, parodė, kad keturi penktadaliai šio amžiaus Lietuvos moksleivių pasitiki mokykla, du trečdaliai – žiniasklaida ir žmonėmis apskritai, apie pusė – Vyriausybe, trečdalis tokio amžiaus moksleivių pasitiki partijomis. Du trečdaliai šio amžiaus Lietuvos paauglių nurodė labiau nei kitoms nesimpatizuojantys nė vienai partijai.

Kaip spaudos konferencijoje sakė tyrimą vykdžiusio Nacionalinio egzaminų centro atstovė Aistė Elijo, nepasitikėjimas partijomis dar nerodo Lietuvos paauglių nepilietiškumo ar apatiškumo, nes jie aktyviai veikia mokyklose, ieško kitų dalyvavimo būdų, o beveik 90 proc. jų nurodo ateityje ketinantys balsuoti rinkimuose.

„Pastebėta, kad jaunimas vis mažiau dalyvauja ar yra susidomėjęs įprasta politine veikla, tačiau veikia per alternatyvas“, – sakė A.Elijo.

Lietuva iš kitų šalių išsiskiria tuo, kad mūsų šalies mergaitės pilietinėmis žiniomis bene labiausiai lenkia berniukus.

Tyrimo metu mokiniai pildė pilietinių žinių testą, pilietinių nuostatų ir regiono ypatumų klausimynus, taip pat analizuota mokinių aplinka. Aukščiausias pilietines žinias pademonstravo Suomijos, Danijos, Pietų Korėjos, žemiausią – Indonezijos, Paragvajaus, Dominikos aštuntokai.

Estija tyrime šiek tiek lenkia Lietuvą, Latvija nuo mūsų šalies šiek tiek atsilieka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius