-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 09 26

Dukters pagrobimu kaltinta motina grąžino dukrą tėvui, kurį ji įtaria pedofilija: „Pasidaviau spaudimui“

15min nušviečiamoje emocingoje ir skandalingoje tarp dviejų tėvų draskomo vaiko istorijoje – svarbus tarpinis įvykis. Šio ketvirtadienio pavakarę mergaitė, prižiūrint specialistams, atsidūrė tėvo rankose ir leidžia vakarą su juo: taip, kaip ir yra nustatęs teismas. Tuo metu motina tvirtina, kad rankas ji nuleido tik akimirkai – būdama įsitikinusi dabartinės situacijos žalingumu savo vaikui, vilnietė kartoja kovosianti iki galo. Moteris viliasi, kad jos skundas šiomis dienomis pasieks Aukščiausiąjį Teismą, o vaiko tėvui linki sulaukti apkaltinamojo nuosprendžio baudžiamojoje byloje.
Smurtas prieš vaikus
Asociatyvi iliustracija / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

15min rašė, kad mažametė, pasak jos tėvo, pastarąsias kelias savaites buvo motinos „pagrobta“, nes aukštesnės instancijos teismas mergytės gyvenamąją vietą yra nustatęs būtent su tėvu.

Kol policija iš lėto tiria tiek motinos kaltinimus vyrui dėl pedofilijos, tiek vyro kaltinimus motinai dėl vaiko pagrobimo, vaiko teisių ir šeimos krizių specialistai pabandė padaryti bent kažką, kad situacija taptų stabilesnė, labiau civilizuota.

Rugsėjo 26 d. 16 val. Vilniaus miesto socialinės paramos centro (SPC) Pagalbos šeimai skyriuje buvo suorganizuotas abiejų tėvų susitikimas, kurio metu motina laisva valia (nors ir nenorom, kaip pati sako, plyštančia širdimi) perdavė mergaitę tėvui.

„Pasidaviau institucijų spaudimui“, – 15min teigė motina, paminėjusi vaiko teisių, policijos, antstolių įstaigas. Mama sakė esanti įsitikinusi: jei 16 val. vaikas nebūtų pristatytas nurodytu adresu, tikriausiai jau maždaug po 20 minučių jos tėvo iniciatyva policija būtų pradėjusi „mano ir dukters medžioklę po visą miestą.“

Mama sakė suprantanti, kad toks įvykių scenarijus neabejotinai traumuotų vaiką, šio aspekto suvokimas jai tapo dar vienu postūmiu atiduoti mergaitę.

„Aš tik bijau, kad dukra nepriimtų to kaip jos išdavimo. Daug kartų jai pakartojau – net kai nebūsi su manimi, žinok, kad mamytė tave labai myli“, – su ašaromis akyse sakė mama.

Aš tik bijau, kad dukra nepriimtų to kaip jos išdavimo.

Mergaitės „perdavimo akcijoje“ dalyvavo dvi Vilniaus m. SPC specialistės, jos vadinamos Atvejo vadybininkėmis (viena yra senoji, o kita – naujai paskirta suvaldyti šią išskirtinai sudėtingą padėtį).

Kaip vaikas reagavo, pamatęs tėvą, supratęs, kad reikės likti su juo, o su mama laikinai atsisveikinti?

Abu 15min pašnekovai šiuos aspektus nušvietė kardinaliai priešingai, tarsi jie būtų dalyvavę ne tame pačiame susitikime, o skirtinguose.

Motina sakė: „Mergaitė tėvo labai išsigando. Vos jį pamačiusi, įsikabino į mano koją, nutilo ir norėjo likti tik su manim.“

Visiškai šviežius šio vakaro įspūdžius priešingai pateikė tėvas: „Pribėgo, apsikabino, pasakė, kad myli ir pasiilgo. Kaip ir nuogąstavau prieš susitikimą – vaikas buvo prieš mane nuteiktas, prigąsdintas. Bet dabar jau tikrai viskas gerai: namuose dukra šoka, tuoj sėsim vakarieniauti.“

Prieš susitikimą vaikas buvo prieš mane nuteiktas, prigąsdintas.

Vyras dar pridūrė: „Viskas būtų gerai, jei ne neigiamas motinos nusistatymas ir bandymai nuteikinėti vaiką prieš mane. Jau metus gyvenu su moterimi, kurią dukra labai gerai priima, kaip ir mano moteris mano dukrą. Mūsų su dukra ryšys yra stiprus, jis nenutrūko net kai motina pusę metų trukdė mums matytis.“

Tuo metu mergaitės mama įsitikinusi, kad vaikui su tėvu blogai, esą stogas virš galvos ir maitinimas nėra tos vertybės, kurių pakanka visaverčiam vaiko ugdymui.

Vilnietė nekantriai laukia, kol jai atstovaujanti teisininkė užbaigs rašyti kasacinį skundą civilinėje byloje dėl vaiko gyvenamosios vietos. Aukščiausiąjį Teismą dokumentai turėjo pasiekti po praėjusio savaitgalio, tačiau advokatė tvirtina buvusi labai užimta ir dabar tikisi užbaigti skundą per ateinantį savaitgalį.

Keli teismai šioje istorijoje dar nesibaigė, neatmetama, kad juose gali būti priimti nauji verdiktai, kurie pakeistų tėvų jėgų santykį ir tuo pačiu vaiko padėtį.

Taip pat motina atvirai pripažįsta, jog laukia, kad spalį Apygardos teismas paskelbtų apkaltinamąjį nuosprendį mergaitės tėvui baudžiamojoje byloje. Prokuratūra kaltina tėvą būtent šios advokatės, rašančios kasacinį skundą ir dirbusią motinos labui visų instancijų civiliniuose teismuose, apšmeižimu ir veiklos sutrikdymu. Tiesa, pirmosios instancijos teisme šie kaltinimai nepasitvirtino, vyras pirminiu dar neįsiteisėjusiu nuosprendžiu yra išteisintas. Taip pat vyrui, bent jau teisine prasme, kol kas niekaip nelimpa į seksualinį vaikų išnaudojimą linkusio asmens etiketė.

Vilniaus apskrities policijoje tyrimas dėl pedofilijos nuo praėjusios vasaros yra atliekamas, vyras yra apklaustas, tačiau jokie įtarimai nei jam, nei niekam kitam šiuo metu nėra pareikšti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius