Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 30

Duomenų mokslininkas apie neapskaitytas mirtis: „Kodėl nieko nebuvo daroma, lieka paslaptimi“

Po antradienį šalyje kilusio skandalo dėl Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre (NVSC) neapskaitytų 804 su koronavirusu susijusių mirčių, socialiniame tinkle „Facebook“ pasisakė „Euromonitor International“ duomenų mokslininkas bei prezidento suburtos sveikatos ekspertų tarybos narys Vaidotas Zemlys-Balevičius. Anot jo, taip nutiko dėl naujo, tačiau netinkamo mirčių fiksavimo proceso, o dėl to kaltas ne vien NVSC, bet ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).
Vaidotas Zemlys-Balevičius
Vaidotas Zemlys-Balevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Visų pirma reikia suprasti, kad mirtys niekur nedingo. Visos jos užregistruotos, nes mirčių registravimas nepriklauso nuo NVSC ir tai yra atidirbtas procesas“, — rašo mokslininkas.

Toliau jis paaiškina: „Kas įvyko, tai ne visos mirtys buvo priskirtos prie COVID-19 mirčių. O kodėl tai įvyko, tai kaltas ne tik NVSC, bet ir SAM. Kažkas gudriai sugalvojo naują procesą COVID-19 mirčių fiksavimui. Pildant mirties liudijimą gydytojai, be įprastinio proceso, turėjo dar papildomai siųsti formą NVSC. Tas naujas procesas nebuvo nei standartizuotas, nei ištestuotas, nieko. Tai nenuostabu, kad jis galų gale sugriuvo.

NVSC pasiteisinimas, kad čia gydymo įstaigos laiku nesusiuntė duomenų, yra daugiau nei juokingas.

NVSC pasiteisinimas, kad čia gydymo įstaigos laiku nesusiuntė duomenų, yra daugiau nei juokingas. Jeigu Registrų centre tos mirtys užfiksuotos, tai reiškia jos susiųstos laiku, kaip kitaip mes žinotume apie šitą klaidą? Jau seniai buvo aišku, kad NVSC nei pajėgi rinkti duomenis, nei juos analizuoti. Šitos problemos neatsirado per naktį, jos kaupėsi ilgai. Kodėl nieko nebuvo daroma, lieka paslaptimi.

Dabar, deja, nėra laiko aiškintis ir reikia žiūrėti į priekį. Nemažai gerų dalykų įvyko Lietuvos statistikai (Lietuvos statistikos departamentui – red. past.) perėmus COVID-19 duomenų skelbimą, tą reikia tęsti. Dar trūksta detalesnių duomenų apie testavimą bei pačių mirčių detalesnės statistikos. Gali paaiškėti, kad yra problemų su kiekvieną dieną skelbiamais naujų atvejų skaičiais, nes jau mirčių atvejis parodė, kad šiuo momentu nėra užtikrintas normalus duomenų rinkimas.

Visų pirma reikia suprasti, kad mirtys niekur nedingo. Visos jos užregistruotos, nes mirčių registravimas nepriklauso...

Posted by Vaidotas Zemlys-Balevičius on Tuesday, December 29, 2020

Neužtikrinant tikslaus duomenų surinkimo, duomenų analizė nelabai turi prasmės. Tai nereiškia, kad visus surinktus duomenis reikės išmesti, bet darytos įžvalgos gali pasikeisti.

Klysti yra žmogiška. Visuose procesuose pasitaiko klaidų, bet tam reikia nuolatos procesus stebėti ir sukurti sistemas kurios gali padėti identifikuoti klaidas. Jeigu NVSC ir SAM būtų tai padarę anksčiau, tai tokios klaidos būtų ištaisytos kur kas greičiau. Dabar lieka viltis, kad iš šios klaidos bus pasimokyta.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius