Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 29 /18:12

Ugniagesiai: gaisras Traksėdžių durpyne kol kas sustabdytas, bet kylantis vėjas kelia pavojų

Penktadienį Traksėdžių durpyne Šilutės rajone kilęs gaisras yra suvaldytas. Visą šeštadienio naktį gaisravietėje pamainomis dirbo ugniagesiai. Vis dar darbuojasi didžiulės pajėgos: pusšimtis gaisrininkų ir antra tiek durpyną valdančios įmonės darbuotojų. Tikėtasi, kad šiandien pavyks gaisrą likviduoti – oro sąlygos tam ryte buvo palankios. Bet popietę ėmė kilti vėjas, vėl gaivinantis giluminius gaisro židinius.
Gaisras Traksėdžių durpyne
Gaisras Traksėdžių durpyne / 15min nuotr.

Penktadienio popietę kilęs gaisras Traksėdžių durpyne šeštadienį gesinamas toliau, o gesinti padėjęs sraigtasparnis išskrido atgal į Latviją. Anot ugniagesių atstovų, kol kas neaišku, kada gaisrą pavyks lokalizuoti, nes stiprus vėjas įžiebia naujus ugnies židinius.

„Kol kas situacija nesikeičia, dirbame pilnu pajėgumo. Vėjas šiuo metu yra ganėtinai stiprus, jis nuolat įpučia naujus pavienius židinius“, – BNS sakė Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pajėgų valdymo skyriaus viršininkas Vaidas Masiliauskas.

Šeštadienį ryte buvo tikimasi, kad iki vakaro gaisrą pavyks lokalizuoti, tačiau dabar, anot V. Masiliausko, apie tai kalbėti per anksti.

„Tikriausiai dirbsime visą naktį ir, manau, sekmadienį. Viskas priklauso nuo vėjo, tikimės, kad vakarop jis pradės mažėti, o jei sulauktume lietaus, būtų iš viso labai gerai“, – teigė V. Masiliauskas.

Pasak jo, ugniagesiai dirba visu pajėgumu, tačiau kol kas nebenaudojamas penktadienį į pagalbą atvykęs Latvijos karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8.

„Kol kas sraigtasparnis yra rezerve, jeigu reikės jį išsikviesim, kol kas jis šiuo metu nėra reikalingas“, – teigė V. Masiliauskas.

Jo teigimu, kol kas neaišku, kiek užtruks darbai, nes židinių dar yra, kyla smarkus vėjas.

Oro sąlygos palankios

Šilutės rajono savivaldybės Priešgaisrinės tarnybos viršininkas Darius Endzelis sakė, kad po nakties situacija gaisravietėje yra nepakitusi. Anot jo, penktadienio vakarą 23 valandą gaisras buvo suvaldytas.

Šeštadienio rytą oro sąlygos buvo palankios. Tuo metu penktadienį jos buvo nepalankios, padėtį apsunkino vėjas. Tikimasi, kad šeštadienį pavyks gaisrą lokalizuoti.

Pavykus lokalizuoti gaisrą, kaip aiškino D.Endzelis, viskas turėtų susitvarkyti per savaitgalį.

„Šūsnis, kurios degė, reikia apdengti, šlapiomis durpėmis apkrauti. Čia yra vidiniai įmonės procesai. Kaip vakar šnekėjome su generaliniu, jeigu šiandien mes gaisrą užslopiname, tai jie per rytojų turėtų viską susitvarkyti“, – šeštadienio rytą kalbėjo jis.

VIDEO: Vaizdai iš gaisro Traksėdžių durpyne

Pasak D.Endzelio, ugniagesiai gelbėtojai Traksėdžių durpyne dirbo visą naktį.

„Budėjo pamainomis. Operacijų vadovas suskirstė į pamainas ir jie budėjo, kad nebūtų siurprizo ir vėl visko nuo pradžių“, – sakė jis.

Iš viso vietoje dirbo apie 100 žmonių – ne tik ugniagesiai, bet ir durpyną valdančios įmonės darbuotojai. „Vakar vakare, kai išvažiavau apie 23 valandą, buvo 50 įmonės darbuotojų ir mūsų apie 50 buvo“, – teigė Šilutės rajono savivaldybės Priešgaisrinės tarnybos viršininkas.

D.Endzelio teigimu, Latvijos ir Lietuvos sraigtasparniai gaisrą gesino iki tamsos.

„Pirmiausiai darbavosi Latvijos sraigtasparnis, vėliau prie gaisro gesinimo prisijungė ir Lietuvos sraigtasparnis. Šiandien sraigtasparnių tikriausiai nenaudosime, bent jau šiuo metu to neplanuojame“, – šeštadienį ryte BNS cituoja gesinimo operacijai vadovaujantį Vaidą Masiliauską.

Sraigtasparnio įgula budi Nemirsetoje

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyrius šeštadienį per pietus pranešė, kad lokalizavus durpyno gaisrą Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnis lieka budėti Nemirsetoje.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovams patvirtintus informaciją, kad gaisras lokalizuotas, ir yra likę tik pavieniai stebimi ugnies židiniai, priimtas sprendimas nebenaudoti sraigtasparnių gaisro gesinimui. Vakar į pagalbą atvykęs Latvijos karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8 atšaukiamas iš užduoties vykdymo ir išskrido atgal į Latviją. Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8 su gaisrų gesinimo įranga, tęsia budėjimą Nemirsetos paieškos ir gelbėjimo poste ir, esant poreikiui, yra pasirengęs padėti PAGD.

Mieste degėsių kvapo nejusti

Pasak D.Endzelio, penktadienį išsisklaidė ir Šilutę gaubę dūmai. „Jau apie kokią 19 valandą jau tų dūmų nebebuvo“, – kalbėjo jis.

VIDEO: Ugniagesiai kovoja su ugnimi durpyne – situacija labai sudėtinga

Keli Šilutės gyventojai patvirtino, kad mieste jokio degėsių kvapo ar dūmų nesijaučia. Gyvenimas teka normaliu ritmu.

„Vakar vakare vėjas pasisuko ir dūmai ėmė sklaidytis. Šįryt vėjo išvis beveik nėra, – kas yra retas reiškinys Šilutėje, – tad ir dūmų nebesijaučia“, – pasakojo vienas šilutiškis.

Šilutę buvo apgaubę tiršti dūmai

Kilus gaisrui durpyne, Šilutės link keliavo tiršti dūmai. Jie ypatingai buvo matomi miesto prieigose. Degėsių kvapas buvo juntamas visame mieste.

Buvo pasiūlyta evakuotis sodybos, esančios keli kilometrai nuo gaisro židinio šeimininkams. Šilutės gyventojams siūlyti respiratoriai. Žmonėms rekomenduota nebūti lauke, likti namuose, užsidaryti langus ir duris.

Gausios gaisrininkų pajėgos

Penktadienį gaisravietėje darbavosi 11 autocisternų, 40 ugniagesių, durpyną valdančios įmonės technika.

Ugniagesiai atvyko iš įvairių miestų – Šilutės, Šilalės, Klaipėdos, Kretingos, Gargždų. Darbai durpyne turėtų užtrukti keletą dienų.

Gesinti durpyno gaisro penktadienio vakarą atvyko Latvijos kariuomenės sraigtasparnis Mi-8 su gaisro gesinimo įranga. Pagalba skirta tarpininkaujant Lietuvos krašto apsaugos ir Latvijos gynybos ministerijoms.

VIDEO: Jurgitos Andriejauskaitės komentaras iš gaisro zonos Traksėdžių durpyne

Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnis AS-365 (Dauphin) vykdė gaisro rajono Traksėdžių durpyne žvalgybą ir padėjo ugniagesiams geriau koordinuoti veiksmus. Skubos tvarka atlikus technines procedūras į gaisro vietą vėlyvą penktadienio vakarą atskrido ir Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8 su gaisrui gesinti reikalinga įranga.

Užsidegęs durpynas – eksploatuojamoji unikalios Nemuno deltos regioniniam parkui priklausančios Aukštumalos pelkės dalis. Ši aukštapelkė yra viena didžiausių Lietuvoje.

2011 metais kilus gaisrui buvo suniokota pelkės ekosistema, suniokotas kelių šimtų hektarų plotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius