Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 10 15 /12:15

Dėl COVID-19 dvi Vilniaus ligoninės stabdo planinę terapinę hospitalizaciją – lieka tik skubi pagalba

Tradicine jau tapusioje penktadienio spaudos konferencijoje Santaros klinikų direktorė valdymui Jolita Jakutienė kalbėjo apie visą Vilniaus regioną – Vilniaus ir Alytaus apskrityse gydoma 540 pacientų, 52 – reanimacijos skyriuose. Iš viso užimta daugiau nei 90 proc. COVID-19 pacientams skirtų lovų. Situacija tokia, kad net dvi Vilniaus ligoninės stabdo planinę hospitalizaciją.

Didžiausias užimtumas yra Vilniaus mieste, čia kovidiniuose skyriuose likę tik po kelias laisvas lovas. Atidarinėjami nauji skyriai.

Tik skubi pagalba

„Iš kažkur tos lovos ir personalas atsirasti negali. Santaros klinikose yra sustabdyta planinė hospitalizacija terapinio profilio pacientams, gydome ir priimame tik skubius pacientus. Lygiai tokia pati situacija yra Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, kadangi tik teikiama skubi pagalba“, – sakė Santaros klinikų direktorė valdymui J.Jakutienė.

Atraminės ligoninės, kurios talkina priimant COVID-19 pacientus, irgi baigia užsipildyti. Elektrėnų ligoninė užimta visiškai. Molėtų ligoninė – irgi.

Kitą savaitę COVID-19 skyrius atidaromas Trakuose, tuo pačiu mažinant čia teikiamų kitų paslaugų. Anot J.Jakutienės, Trakų ligoninė besiruošdama tokio skyriaus atidarymui jau negali priimti kitų pacientų iš aplinkinių regionų, todėl yra informuotos kitos regiono gydymo įstaigos ir jų prašoma pagalbos.

Kauno regiono ligoninės jau padeda Vilniaus regionu ir priima pacientus, sergančius koronavirusu, iš Alytaus apskrities. Taip pat ketinama prašyti, kad būtų priimami ir ne COVID-19 pacientai.

J.Jakutienė teigė, kad žmonės turėtų labiau susimąstyti apie situaciją – koronaviruso atvejų daugėja, tad daugėja pacientų ir ligoninėse. Taigi mažėja galimybės gauti medicinines paslaugas ne kovidiniams ligoniams.

Santaros klinikose yra sustabdyta planinė hospitalizacija, priimame tik skubius pacientus. Lygiai tokia pati situacija yra Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje.

„Šiuo savo kreipimusi norėtųsi atkreipti dėmesį ir imtis visų priemonių – dėl skiepijimosi, kaukių dėvėjimo, nesibūriavimo, kad kuo labiau galėtume teikti ir kitas paslaugas, o ne tapti vien kovidinėmis ligoninėmis“, – sakė J.Jakutienė.

Reanimacija pilna

Jos teigimu, jau tenka spręsti, kas guldomas į reanimacijos skyrių, o kam dar galima teikti kitokią pagalbą.

„Reanimacijos skyriuose guli tik labai sunkūs ligoniai, t. y. dirbtinai ventiliuojami. Tie, kuriems galima pritaikyti didelės tėkmės deguonies terapiją, jie guli vadinamuose tarpiniuose skyriuose, kuriuos esame įrengę, kur intensyvi terapija.

Iš 33 Santaros klinikose gulinčių reanimacijoje penkiems yra prijungti dirbtinis plautis, tai pacientai iš visos Lietuvos, patys sunkiausi. (...)

Šiame etape, esant tokiam pacientų srautui, dauguma yra neskiepyti. Tikslių skaičių, kai per dieną ir guldome, ir jungiame, neturiu. Bet neturi prasmės ir tas skaičiavimas, vienas ar du tarp jų yra paskiepyti, tačiau didžioji dauguma lieka neskiepyti pacientai“, – sakė J.Jakutienė.

Amžius įvairus

Santaros klinikų direktorė valdymui pastebėjo, kad pacientų amžius labai įvairus, bet tikrai nėra taip, kad gydomi tik garbaus amžiaus žmonės. Amžius svyruoja nuo 30 metų.

Ji taip pat teigė, kad palyginti su pernai metų rudens banga, pagrindinis skirtumas sveikatos priežiūros įstaigoms yra tas, kad šiuo metu yra labai didelis kiekis pacientų, kurie neserga COVID liga, tačiau jiems būtina kitokia neatidėliotina pagalba.

Tad tas skirtumas, kad turime daug pacientų, kuriems negalime atidėlioti nekovidinės pagalbos, ir sukelia tam tikrą įtampą.

„Praeitos bangos metu šita pagalba buvo sustabdyta, daugelis pacientų patys nesikreipė. Mes dabar turime to proceso pasekmes, kad daugybė pacientų, kurie neserga COVID liga, bet jiems reikia gydymo čia ir dabar. O mes esam priversti toliau didinti COVID lovų kiekį, tad tos pagalbos tiekimas yra iš tiesų apsunkintas. Tai papildomas krūvis personalui.

Didelė dalis personalo, dirbančio poliklinikose, dalyvauja skiepijime, dirbama mobiliuosiuose punktuose, važiuoja pas pacientus į namus. Personalo daugiau neatsirado. Tad tas skirtumas, kad turime daug pacientų, kuriems negalime atidėlioti nekovidinės pagalbos, ir sukelia tam tikrą įtampą“, – kalbėjo J.Jakutienė.

Vaikų ligoninėje užimtos visos dešimt COVID-19 pacientams skirtų lovų. Reanimacijoje tebėra vienas vaikas, apie kurį jau buvo skelbta, sakė J.Jakutienė. Atidaryta papildomų lovų COVID-19 pacientams.

Molėtuose, Ukmergėje – pacientai iš Vilniaus

J.Jakutienė pasakojo, kad jeigu yra įtariama pacientui COVID liga, jis turi kviesti greitąją pagalbą ir yra vežamas į Santaros klinikų Infekcinių ligų centro priėmimo skyrių.

„Čia atliekami visi tyrimai, įsitikinama, kokia yra paciento būklė. Tada sprendžiama – jeigu liga nėra sunki, išleidžiamas gydytis ambulatoriškai. Tai yra reglamentuota teisės aktais, yra kriterijai.

Jeigu reikalingas stacionarinis gydymas, infekcinių ligų gydytojai nukreipia tuos pacientus gydytis ten, kur tuo metu regione yra vietų. Jeigu yra vietų Elektrėnuose, Ukmergėje. Yra sistema, matomos laisvos vietos, greitosios tada perveža“, – aiškino gydytoja.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./COVID ligoninės skyrius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./COVID ligoninės skyrius

Tokiu būdu Vilniaus miesto gyventojai gali būti gydomi bet kurioje regiono ligoninėje: „Visos Molėtų 20 lovų yra užimtos Vilniaus miesto gyventojams. Ukmergės ligoninėje iš 50 ten atidarytų lovų taip pat apie 90 proc. užima Vilniaus miesto ir rajono gyventojų.

Visos įstaigos yra pasirengusios, dirba ne pirmą bangą su COVID liga, nuolat derina šituos klausimus su infekcinių ligų koordinatoriumi, vyksta bendri aptarimai. Gydymo kokybė nė vienoje iš tų įstaigų niekuo nesiskiria, dirba labai kvalifikuotas personalas.“

Statistikos departamento penktadienio ryto duomenimis, praėjusią parą nustatyti 2736 nauji COVID-19 atvejai, mirė 15 žmonių.

Tarp mirusiųjų nuo COVID-19 nepaskiepyti arba paskiepyti nepilnai buvo 9 žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius