-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 17 /13:57

Dviejose Pietų Lietuvos savivaldybėse – stichinė sausra

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, kad Elektrėnų ir Varėnos rajono savivaldybių teritorijose užsitęsęs sausringas laikotarpis atitinkamai birželio 16 ir 17 d. pasiekė stichinės sausros rodiklius
Sausra Vilniuje
Sausra Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sausas, šiltas ir saulėtas balandžio mėnuo, kai kur gerokai sausesnis gegužės mėnuo ir itin karšti pastarosios savaitės orai lepino poilsiautojus, tačiau žemdirbiams su kiekviena diena tapo vis sudėtingiau.

Kadangi gausesnis lietus jau kurį laiką aplenkia pavienius Pietų Lietuvos rajonus, čia susidarė palankios sąlygos sausrai vystytis ir stiprėti. Elektrėnų ir Varėnos rajono savivaldybių teritorijose užsitęsęs sausringas laikotarpis atitinkamai birželio 16 ir 17 d. pasiekė stichinės sausros rodiklius. Stichine sausra aktyviosios augalų vegetacijos laikotarpiu yra laikomos sąlygos, kai sausrą apibūdinančio hidroterminio koeficiento (toliau – HTK) reikšmė, mažesnė už 0,5, nenutrūkstamai išsilaiko ilgiau nei 30 dienų.

Elektrėnų meras liberalas Kęstutis Vaitukaitis BNS sakė, kad situacija savivaldybėje „kaip ir visur, lietaus trūksta, sausra baisi“. Savivaldybės vadovas teigė, kad ūkininkų dėl sausros patirti nuostoliai bus skaičiuojami, tikimasi gauti kompensacijas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Vaitukaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Vaitukaitis

„Kad meteorologinė sausra būtų, aš nepamenu. Matyti, kad jau net pasėliai pradėjo ruduoti. Dabar šiek tiek užlijo, bet to užlijimo reikia daugiau, su tiek nieko nebus“, – kalbėjo meras.

Sausringas laikotarpis, kaip pavojingas meteorologinis reiškinys fiksuojamas dar dviejų savivaldybių teritorijose: Trakų (tęsiasi 30 d.), Birštono (tęsiasi 1 d.). Sausringas laikotarpis aktyviosios augalų vegetacijos metu pavojingu meteorologiniu reiškiniu laikomas tada, kai HTK reikšmė, mažesnė už 0,5, išsilaiko 15–30 dienų.

Atsižvelgiant į artimiausių parų orų prognozes, situacija šalyje turėtų keistis nežymiai – rytoj, t. y., birželio 18 d., stichinės sausros rodikliai turėtų būti pasiekti Trakų rajono savivaldybės teritorijoje, labai sausa išliks Druskininkų, Jonavos, Utenos ir Švenčionių apylinkėse, sausringa – pavieniuose Vidurio Lietuvos rajonuose, taip pat Vilniaus, Šalčininkų ir Ignalinos apylinkėse.

Kitur šalyje laikysis arba nežymus drėgmės trūkumas, arba optimalios sąlygos ir tik vakariniame šalies pakraštyje ir toliau bus fiksuojamas drėgmės perteklius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius