-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 10 22

Dviem Švenčionių tarybos narėms – kaltinimai balsavus vienai už kitą

Švenčionių rajono savivaldybės taryba rengiasi sudaryti komisiją, kuri aiškinsis, ar dvi tarybos narės galėjo pažeisti įstatymą, kai viena iš jų balsavo už kitą tarybos posėdyje.
Saulius Skvernelis pristatė visus LVŽS sąrašo narius
LVŽS sąskrydis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip teigia 13 tarybos narių, kreipęsi dėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovių Vidos Rastenienės ir Dovilės Žižienės įgaliojimų netekimo procedūros, rugpjūčio 31 dieną vykusiame tarybos posėdyje D.Žižienė naudojosi V.Rastenienės identifikacine registravimosi kortele ir balsavo už ją priimant sprendimą dėl bendrovės „Fortum Švenčionių energija“ investicijų plano suderinimo.

Taip pat nurodoma, kad V.Rastenienė savo identifikacinę registravimosi kortelę paliko elektroninėje balsų skaičiavimo įrangoje ir iš jai paskirtos tarybos nario vietos pasišalinimo, taip leisdama D.Žižienei balsuoti už ją.

Artimiausiame tarybos posėdyje rengiamasi sudaryti komisiją, kuri tirtų pateiktus faktus.

D.Žižienė, BNS paprašyta pakomentuoti įvykio aplinkybes, teigė, kad visa informacija yra vieša, o interpretacijų gali būti visokių.

„Bus tyrimas, tegu tiria, jeigu jie nusprendė, kad taip yra, ir matysime“, – sakė politikė.

Savivaldybėje patalpintame posėdžio archyve nurodoma, kad už minimą klausimą balsavo visi 20 posėdyje dalyvavusių tarybos narių, tarp jų – ir minimos tarybos narės.

Savivaldybės tarybos nario įgaliojimus nutraukti galima dėl priesaikos sulaužymo arba įstatymuose nustatytų įgaliojimų nevykdymo. Teikimą tarybai pradėti įgaliojimų netekimo procedūrą turi teisę ne mažiau kaip trečdalis tarybos narių.

Gavusi tokį teikimą savivaldybės taryba kitame posėdyje, bet ne vėliau kaip per mėnesį turi sudaryti komisiją pateiktiems faktams ištirti ir nustatyti terminą, iki kada ji pateiks išvadą. Jeigu komisija nutaria, kad nėra pagrindo naikinti tarybos nario įgaliojimų, procesas tuo ir baigiasi. Jeigu vis dėlto pagrindas apkaltai įžvelgiamas, privalu kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą, kad šis įvertintų, ar tarybos narys sulaužė priesaiką nevykdė įstatymuose nustatytų įgaliojimų.

Jeigu ir teismas patvirtina, kad priesaika buvo sulaužyta ar nevykdyti įgaliojimai, savivaldybės taryba trijų penktadalių balsų dauguma priima sprendimą, kad tas tarybos narys neteko savo įgaliojimų. Jeigu neužtenka balsų tokiam sprendimui, tarybos narys gali toliau eiti pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius