-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 22

Dviguba socialdarbiečių nesėkmė: pralaimėtojams „įspyrė“ ir „valstiečiai“?

Nors ir mėgino, mažoji valdančiosios koalicijos partnerė Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP) nesugebėjo į savo rankas perimti atsilaisvinusio aplinkos ministro portfelio. Tai, kad „valstiečiai“ teiks savo atstovo kandidatūrą, politologo Mažvydo Jastramskio nuomone, galima sieti ir su blogais socialdarbiečių rezultatais savivaldos rinkimuose.
Ramūnas Karbauskis, Gediminas Kirkilas
Ramūnas Karbauskis, Gediminas Kirkilas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Iš aplinkos ministro pareigų gruodžio mėnesį atleidus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) deleguotą Kęstutį Navicką, LSDDP tikėjosi, kad jos atstovas galėtų užimti šį postą.

Iš pradžių skelbta, kad į jį siūlomas partijos frakcijos Seime seniūnas Andrius Palionis. Tačiau teigiama, kad jo kandidatūra netiko prezidentei Daliai Grybauskaitei ir galiausiai ji net nebuvo pateikta.

Sausio pabaigoje socialdarbiečių pasiūlyta teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė susitiko su prezidente. Tačiau po susitikimo su kandidate D.Grybauskaitė pareiškė, kad šios politikės į aplinkos ministres neskirs, nes jai trūksta dalykinės patirties.

Galimybės pasiūlyti trečią kandidatą LSDDP nebeturėjo – šį antradienį „valstiečiai“ paskelbė, kad prezidentei bus teikiama Marijampolės mero rinkimus pralaimėjusio Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko Kęstučio Mažeikos kandidatūra.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

Vis dėlto socialdarbiečiai nelaidoja vilčių sustiprinti pozicijas Vyriausybėje.

Kiek gali siūlyti?“

LSDDP pirmininkas Gediminas Kirkilas sakė, kad koalicijos partneriai informavo į aplinkos ministrus siūlysiantys K.Mažeiką. „Jie pasakė, kad jį teiks. Taip ir derino“, – pasakojo jis.

Klausiamas, kodėl šįkart teikiama ne socialdarbiečio kandidatūra, G.Kirkilas aiškino, kad I.Gudžiūnaitė neįtiko prezidentei. „Kadangi atmetė, tai jau nesiūlėme daugiau nieko. Prieš tai buvo A.Palionis pasiūlytas, irgi nesutiko. Tai kiek čia galima siūlyti?“ – klausė jis.

K.Mažeiką G.Kirkilas vertina kaip tinkamą kandidatą. „Manau, jis yra atitinkamo komiteto Seime pirmininkas, tai kaip ir turėtų tikti. Kaip jis dirbs Vyriausybėje, sunku pasakyti. Ne tiek gerai jį pažįstu, kad pasakyčiau, bet pagal pareigas, kaip ir turėtų tikti“, – kalbėjo socialdarbiečių lyderis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

Anot G.Kirkilo, LSDDP į Vyriausybę yra delegavusi užsienio reikalų ir teisingumo ministrus Liną Linkevičių bei Elviną Jankevičių. Nė vienas jų nepriklauso partijai.

Turi potencialių ministrų

Vis dėlto socialdarbiečiai neslepia norintys daugiau postų Vyriausybėje. G.Kirkilo teigimu, tai galėtų įvykti po prezidento rinkimų.

Konstitucija numato, kad išrinktus prezidentą ministrų kabinetas turi grąžinti įgaliojimus. Tuomet Vyriausybės sudėtyje galimos tam tikros korekcijos. „Manau, kai bus formuojama nauja Vyriausybė, tai bus derybų klausimas“, – aiškino G.Kirkilas.

Jis tikino, kad LSDDP turi tinkamų žmonių, galinčių eiti ministrų pareigas. Į kokias ministerijas norėtų pretenduoti, kalbėti esą dar per anksti.

„Reikia palaukti prezidento rinkimų. O prezidento rinkimai gali baigtis įvairiai ir visko čia dar bus. Anksti dar apie tai kalbėti“, – tikino socialdarbiečių lyderis.

Reikia palaukti prezidento rinkimų. O prezidento rinkimai gali baigtis įvairiai ir visko čia dar bus.

G.Kirkilas tikisi, kad koalicijos partneriai geranoriškai atsižvelgs į jų norus. Nesėkmingo LSDDP pasirodymo savivaldos rinkimuose, pasak jo, „valstiečiai“ socialdarbiečiams neprikiša. „Ar yra jiems prasmė prikišti mums kokį nors vienokį ar kitokį dalyvavimą rinkimuose, kuomet mes tuose rinkimuose buvome konkurentai? Visi čia džiaugėsi tiek, kiek patys iškovojo“, – komentavo jis.

Vieninga koalicija

Didžiausios valdančiosios partijos LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis aiškino, kad anksčiau į aplinkos ministrus D.Grybauskaitei buvo siūlomos kelios tiek LSDDP, tiek LVŽS atstovų kandidatūros. Tačiau jos esą be priežasties buvo atmetamos.

Dabar siūloma K.Mažeikos kandidatūra, R.Karbauskio teigimu, iš anksto su prezidente derinta nebuvo.

„Dabar ji jau bus priversta arba atmesti ir paaiškinti, kodėl, arba priimti. Tiesiog ji pati pakeitė žaidimo taisykles su neskyrimu žmogaus, kuris buvo suderintas, tai buvo kandidatė, kuri buvo suderinta“, – tikino „valstiečių“ lyderis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė susitiko su kandidate į aplinkos ministrus Irma Gudžiūnaite
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė susitiko su kandidate į aplinkos ministrus Irma Gudžiūnaite

R.Karbauskis neigė tai, kad LVŽS, o ne socialdarbiečių kandidatas į aplinkos ministrus siūlomas todėl, kad koalicijos partneriai prastai pasirodė savivaldos rinkimuose.

„Mes truputį kitokia koalicija negu jūsų politologai suvokia. Jie savo pagal savo sugedimo lygį mąsto, tikriausiai. Tai yra mąsto, kad mes kažkodėl dėl rinkimų rezultatų... Kas čia iš viso per mąstymas? Kas pasikeitė? Seimo narių skaičius Seime? Kas čia įvyko? Kaip taip galima šnekėti?

Mūsų santykis su LSDDP yra visiškai kitoks, nei jie įsivaizduoja, jeigu jie tokius teiginius teigia. Mes esame kolegos, mes esame bičiuliai, mes mąstome visiškai ne taip. Mes galvojame apie žmogų, kurio reikia, kuris galėtų darbą atlikti ir mums tas pats, ar tas žmogus nepartinis, vienos ar kitos partijos. Lygiai taip pat džiaugiuosi žmogumi, kuris yra jų partijos ir sėkmingai atlieka savo pareigas“, – tvirtino jis.

Mes esame kolegos, mes esame bičiuliai, mes mąstome visiškai ne taip.

R.Karbauskis neatmetė, kad socialdarbiečiams gali atsirasti papildoma vieta Vyriausybėje po prezidento rinkimų. „Visko gali būti. Dabar šnekėti apie tai nėra prasmės. Kas, kaip bus, mes tikrai tarsimės su kolegomis. Manau, galbūt kolega bandė pasakyti tai, kad mes iš tikrųjų nebesame tokioje situacijoje, kad matuotumėme, kiek čia ko yra ir kaip čia kas sveriasi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Jeigu jie pasiūlytų kandidatų ir kas nors keistųsi Vyriausybėje iš sudėties, tikrai svarstysime įvairius kandidatus. Mes taip neskaičiavome ir kai dabar buvo skiriami ministrai, nė sykio sau neuždavėme klausimo: „O kam tas žmogus, kuris skiriamas ministru, priklauso?“. Jeigu taip būtumėme mąstę, visai kitaip būtų atrodžiusi Vyriausybė“, – pabrėžė LVŽS pirmininkas.

Susilpnino pozicijas

Tai, kad LVŽS į aplinkos ministrus teiks savo partijos, o ne socialdarbiečių kandidatą, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) bei Kauno technologijos universiteto (KTU) dėstytojo Mažvydo Jastramskio teigimu, teoriškai būtų galima aiškinti tuo, kad LSDDP pralaimėjo savivaldos rinkimuose.

„Reikia pripažinti, kad socdarbiečiams rinkimai buvo tragiškai nesėkmingi. Savivaldos rinkimai, aišku, yra vietiniai, lokalūs, asmenybių rinkimai, bet bendrai per visą šalį jie vis tiek šį tą pasako apie partijos pajėgumus. Kitaip tariant, nėra taip, kad jeigu partija beveik nieko nesurenka, tai reiškia, jog ji vis tiek gali labai gerai pasirodyti vėlesniuose rinkimuose. Indikacija – ne kokia“, – pabrėžė politologas.

Reikia pripažinti, kad socdarbiečiams rinkimai buvo tragiškai nesėkmingi.

Prasti rezultatai rinkimuose netiesiogiai galbūt susilpnino LSDDP pozicijas valdančiojoje koalicijoje. Viena vertus, „valstiečiai“ gal gali naudotis partnerių silpnumu. Kita vertus, kaip pastebi M.Jastramskis, reikia įvertinti situaciją Seime. Čia socialdarbiečiai turi frakciją ir į jų pozicijas parlamento LVŽS frakcija, kurios gretos pastaraisiais metais sumažėjo, turi atsižvelgti.

„Taip, kad „valstiečiai“ galėtų išnaudoti socdarbiečius, irgi nesakyčiau. Toks žaidimas labiau iš abiejų pusių gali vykti“, – svarstė jis.

Kaip po prezidento rinkimų galėtų keistis Vyriausybės sudėtis ir ar į papildomus postus joje galėtų pretenduoti socialdarbiečiai, M.Jastramskio nuomone, bus galima spręsti žinant jų baigtį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mažvydas Jastramskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mažvydas Jastramskis

„Jeigu taip išeitų, kad Saulius Skvernelis taptų prezidentu, o atmesti tokios galimybės negalime, tada sunku įsivaizduoti, kad būtų peržiūrima sutartis socdarbiečių naudai.

Jei kiti kandidatai, tada gali kilti ir toks klausimas, kad premjeras galbūt gali keistis. Aš nesakau, kad būtinai, bet gali būti keliamas toks klausimas, nes Vyriausybė vis tiek grąžina įgaliojimus. Čia variantų įvairių yra“, – sakė jis ir pridūrė, kad abejoja, jog socialdarbiečiai galėtų kažkaip svariau sustiprinti savo pozicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius