Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 08 15

Dzūkijoje senka ne tik upės ir ežerai, bet ir šuliniai

Dėl užsitęsusių karščių ir ma­žo kri­tu­lių kie­kio Dzūkijoje iš­džiū­vo daugelio gyventojų šu­liniai, nu­se­ko ne tik nedideli van­dens tel­ki­niai, bet ir Nemunas ties Alytumi.
Nemunas
Nemunas / Dzukijainfo.lt/Dariaus Minsevičiaus nuotr.
Temos: 3 Sausra Nemunas Alytus

Alytaus rajone, Butrimiškių kaime, gyvenantis Algimantas Varanka sako, jog vienuose Dzūkijos šuliniuose vandens labai sumažėjo, o kiti – išdžiūvo. Gilesniuose šuliniuose vandens dar yra, kitur – tuščia. Žmonės vandenį perka, skolinasi iš kaimynų arba užsisako bendrovėje „Dzūkijos vandenys“, kurie atveža ir pripildo šulinį.

„Šuliniai tušti. Labai sausa. Pažiūrėkite – ir medžiai meta lapus kaip rudenį. Mano šulinyje devyni žiedai. Paprastai vandens būdavo šeši žiedai, o dabar keli likę. Išdžiūvo ir mano bala, ir ežere vanduo nusėdęs. Sunki padėtis“, – kalbėjo butrimiškis  A. Varanka.

Juozas Čekanauskas, taip pat gyvenantis Butrimiškių kaime, sako, jog vandens pakanka tik atsigerti. Esą tokios sausos vasaros per dešimt metų nebuvo.

„Vandens turime labai mažai, todėl taupome kaip įmanydami. Čia gyvenu dešimt metų. Man sakė, kad šis šulinys visada būdavo pilnas vandens, tačiau šiais metais išdžiūvo“, – kalbėjo J. Čekanauskas.

Stipriai nuseko ar net išdžiūvo mažesnės balos, vandens lygis stipriai krito ežeruose. Nusekus Nemunui, atsivėrė pakrantės, akmenys. Vietiniai žmonės tikina, kad Nemuną dabar galima kone perbristi.  Tačiau nusekęs Nemunas vietiniams gyventojams nėra neįprastas reiškinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas