-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 12 05

E.Macronui – griežtos I.Šimonytės pastabos: ne Rusijai reikia saugumo garantijų

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas savaitgalį pareiškė, kad Vakarai turėtų apsvarstyti, kaip patenkinti Rusijos saugumo garantijų poreikį, jei prezidentas Vladimiras Putinas sutiktų derėtis dėl karo Ukrainoje užbaigimo. Tokį E.Macrono pasisakymą Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė vadina „keistu“ ir jam negaili pastabų.
Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas
Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas / Jacques Witt/„SIPA“/„Scanpix“

Interviu Prancūzijos televizijos stočiai TF1 E.Macronas sakė, kad Europa turi parengti būsimą saugumo architektūrą.

„Tai reiškia, kad vienas iš esminių dalykų, kuriuos turime spręsti, kaip visada sakė prezidentas Putinas, yra baimė, kad NATO artėja prie pat jos [Rusijos] durų, ir ginklų, galinčių kelti grėsmę Rusijai, dislokavimas“, – kalbėjo E.Macronas.

„Todėl turime pasirengti, ką esame pasirengę daryti, kaip apsaugoti savo sąjungininkus ir valstybes nares ir kaip suteikti garantijas Rusijai tą dieną, kai ji grįš prie derybų stalo“, – toliau kalbėjo Prancūzijos prezidentas.

Tokiems jo pasisakymams Lietuvos premjerė negaili kritikos.

CNN žurnalistės Christiane Amanpour kalbinama I.Šimonytė teigė, kad tokios E.Macrono idėjos yra keistos, nes saugumo garantijų reikia ne Rusijai.

„Labai keista kalbėti apie saugumo garantijas šaliai, kuriai niekada negrėsė realus užpuolimo pavojus“, – Ch.Amanpour sakė Lietuvos premjerė ir pridūrė, kad Rusija kiekvieną dieną ne tik griauna Ukrainos infrastruktūrą, tačiau ir vykdo karo nusikaltimus.

„Nemanau, kad mes turėtume rūpintis Rusijos saugumo garantijomis, kai ji nesirūpina kitų šalių saugumu“, – pridūrė I.Šimonytė sakydama, kad saugumo garantijų reikia šalims, kurioms svarbi demokratija ir pagarba teritorinėms riboms.

Laimos Penek / LRVK nuotr./Ingrida Šimonytė Kyjive
Laimos Penek / LRVK nuotr./Ingrida Šimonytė Kyjive

Praėjusią savaitę ir Rusija, ir Jungtinės Valstijos pareiškė, kad iš esmės yra atviros deryboms, nors JAV prezidentas Joe Bidenas sakė, kad kalbėtųsi su V.Putinu tik tuo atveju, jei Kremliaus vadovas parodytų, kad yra suinteresuotas nutraukti karą. Ukraina irgi teigia, kad derybos įmanomos tik tuo atveju, jei Rusija nustos pulti ir išves savo karius iš jos teritorijos.

Daugelis Ukrainoje ir Vakaruose griežtai nepritaria bet kokioms deryboms su V.Putinu, kuriomis jis būtų apdovanotas po beveik 10 mėnesių trunkančio karo, ypač atsižvelgiant į tai, kad per pastaruosius tris mėnesius Ukraina išstūmė Rusijos pajėgas iš didelių teritorijų, skelbia „Reuters“.

Tačiau E.Macrono išsakytos pastabos rodo, kad jis palankiai vertina Maskvos saugumo garantijų poreikį – reikalavimą, kuris buvo intensyvios, bet nesėkmingos diplomatijos prieš karą dėmesio centre.

„Reuters“ primena, kad vasario 8 dieną, likus vos kelioms savaitėms iki Rusijos invazijos, bendroje spaudos konferencijoje su E.Macronu Maskvoje V.Putinas pareiškė, kad Rusija ir toliau bandys iš Vakarų gauti atsakymus į tris pagrindinius savo saugumo reikalavimus: nebeplėsti NATO gretų, nedislokuoti raketų prie Rusijos sienų ir sumažinti NATO karinę infrastruktūrą Europoje iki 1997 m. lygio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius