-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 03

E.sveikatos sistema turi daugiau spragų – vartotojai galėjo pasiekti ir medikų duomenis

Elektroninės sveikatos sistemoje – didesnės problemos, nei atskleista iki šiol. Kibernetinio saugumo ekspertui Dariui Povilaičiui atvėrus sistemos spragas, kai vartotojai galėjo pasiekti kitų žmonių asmens duomenis, paaiškėjo, kad prieinami ir medikų duomenys.
Medikas
Medikas / Vida Press nuotr.

Registrų centro valdoma Elektroninės sveikatos sistema turi daugiau spragų, nei manyta iki šiol. Paaiškėjo, kad naudojantis sistema bet kas galėjo ne tik pasiekti pacientų asmeninius duomenis, bet ir medikų. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga paragino kuo greičiau spręsti situaciją.

„Suformulavau savo komandai ir Registrų centrui užklausas, kad pagal tai, kas buvo išsakyta, būtų labai rimtai pažiūrėta ir įvertinta ar taip yra. Jeigu taip yra, kad tai būtų sutvarkyta“, – sakė A.Veryga.

Suformulavau savo komandai ir Registrų centrui užklausas, kad pagal tai, kas buvo išsakyta, būtų labai rimtai pažiūrėta ir įvertinta ar taip yra. Jeigu taip yra, kad tai būtų sutvarkyta, – sakė A.Veryga.

Kibernetinio saugumo ekspertas Darius Povilaitis elektroninėje sveikatos sistemoje vasarą pastebėjo, kad žmonės galėjo rasti kitų pacientų asmens kodą, gyvenamąją vietą, netgi giminystės ryšius. Vyras sulaukė A.Verygos kirčio dėl paviešintos informacijos, ir kaip pirmadienį pranešė LRT, jam gresia baudžiamoji byla.

Registrų centro atstovas tikina, kad paaiškėjus apie medikų duomenis, iš karto imtasi saugumo priemonių ir sistema patikrinta.

„Nedelsiant atliktas vidinis saugumo patikrinimas. Visos potencialios rizikos ir grėsmės yra eliminuotos. Tačiau vidinis patikrinimas tęsiasi toliau, kad tikrai jokių abejonių dėl to neliktų“, – kalbėjo Registrų centro atstovas Tadas Valančius.

Lietuvos medikų sąjūdžio vadovas Darius Jauniškis tikina, kad susiklosčiusioje situacijoje medikai ne kaži ką gali padaryti. Apie Elektroninės sveikatos sistemos problemas kalbama nuolatos – dešimtys milijonų eurų išleisti veltui, o sistema taip tinkamai ir neveikia.

„Kai ministras A.Veryga mums pristatinėjo tą sistemą, jis sakė: prašau, naudokime ir eigoje mes pamatysime klaidas. Bet taip neturi būti. Ta sistema turi būti sukurta, testuojama ir tada paleidžiama į darbą. O dabar mes matome labai daug spragų, kurios viena po kitos išlenda“, – sakė medikų sąjūdžio vadovas.

Dėl sistemos saugumo pradėtas nepriklausomas auditas. Žadama, šįmet, artėjant ligų sezonui, turėtų būti išvengta didelių sistemos sutrikimų. Pernai dėl Elektroninės sveikatos sistemos buvo kilęs milžiniškas pasipiktinimas – dėl strigimų dirbti negalėjo nei medikai, nei vaistininkai. Kaip vėliau paaiškėjo, 42 mln. eurų kainavusi sistema 13 metų kurta klaidingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius