-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 08 /12:38

Eitynės Klaipėdoje: simboliniame karste laidojo nesibaigiančią smarvę

Simbolinis karstas, o jame... smarvė. Pietinėje miesto dalyje gyvenantys klaipėdiečiai sekmadienį surengė eitynes, kurios simbolizuoja kvapų laidotuves.
Eitynių akimirka
Eitynių akimirka / 15min nuotr.

Pasigaminę simbolinį karstą, kuriame laidos smarvę ir teršalus, klaipėdiečiai 11 val. rikiavosi eisenai ir keliavo Rimkų link, ten kur veikia kvapus skleidžiančios įmonės.

Eisenos dalyviai ketino nukeliauti Dumpių link, traukti apie smarvę sukurtas dainas, pasirašyti peticiją.

Viena eitynių organizatorių – „Marių bendruomenės“ pirmininkė Ligita Girskienė. Moteris yra ir Klaipėdos tarybos narė.

„Rikiuosimės su plakatais iki Dumpių įmonių, tarsi pažymėdami smarvės kelią. Tai simbolinis renginys, praėjo metai nuo paskutinio mūsų susibūrimo Atgimimo aikštėje. Smarvėje pragyvenom dar metus“, – prieš eitynes kalbėjo L.Girskienė. Į eitynes buvo pakviesti ir Vitės kvartalo gyventojai, keiksnojantys „Klasco“ kaimynystę dėl juodų dulkių, sklindančių krovos metu.

Dėl smarvės, anot moters, pietinės miesto dalies gyventojai vasarą negalėjo ramiai miegoti. Būta dienų, kai tvaikas tvyrojo tris, keturias paras iš eilės. Įprastai miestiečiai jau yra pastebėję, kad smarvė atkeliauja kas antrą dieną.

„Išvažiuoja žmonės į sodus miegoti. Pamenu, mėginius ėmė, sutikau vidurnaktį vyresnius žmones, sakė važiuojam, nes labai vargina, – sakė L.Girskienė. – Yra kelios įmonės, kurios kelia šių problemų – „Grigeo Klaipėda“, kuri turi 14 km trasą iki Dumpių, kuriuo keliauja nuotekos su celiuliozės ir kitomis priemaišomis. Smarvė pasklinda atidarius nuorintojus. „Klaipėdos vanduo“, jos nuotekų valykla, „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“, jų nuotekų surinkimo įrenginiai ir „Branda, kuri kompostuoja organinės kilmės atliekas“.

L.Girskienė darbuojasi Vyriausybės sudarytoje komisijoje šiai problemai spręsti. Anot jos, per pastaruosius metus situacija pasikeitė – paruošti teisės aktų projektai, įmonės yra įsipareigojusios įdiegti tam tikras priemones, tačiau kol kas pažadus ne visos pildo.

„Kadangi visos institucijos yra sujudusios, teisės aktų pakeitimai atliekami, dėmesys yra ir ministro, viceministro, sudaryta Vyriausybėje darbo grupė, manau, kad įmonės padarys, ką pasižadėjo“, – viliasi L.Girskienė.

VIDEO: Nebepakenčia smarvės: klaipėdiečiai susirinko į taikų protestą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius