-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 29

Ekskursija po karinius įtvirtinimus Giruliuose – tamsoje aidint sirenoms

„Kas turi žibintuvėlius ar švieseles mobiliuosiuose telefonuose – traukit iš kišenių“, – paragino vokiečių karine uniforma apsirengęs gidas ir įvedė grupę smalsuolių, panorusių šeštadienio popietę apžiūrėti karinę „Memel nord“ bateriją. Ši baterija prieš antrą pasaulinį karą buvo pastatyta Giruliuose ir yra viena iš devynių aplink Klaipėdą esančių baterijų. Ekskursijoje šeštadienį galėjo dalyvauti visi norintys, ji surengta Pasaulinei turizmo dienai paminėti.
Ekskursijos po karinius įtvirtinimus Giruliuose akimirkos
Ekskursijos po karinius įtvirtinimus Giruliuose akimirkos / 15min.lt/J.Andriejauskaitės nuotr.

Ties baterija susirinko apie pusšimtis smalsuolių. Juos pasitiko nacių uniformą dėvintys viešosios įstaigos „Memel nord“ atstovai. Jie rūpinasi šiais kariniais įtvirtinimais, juose rengia ekskursijas, renginius. 

Pasišviesdami po kojomis, vienas kitą įspėdami neužkliūti, klaipėdiečiai ir miesto svečiai šeštadienį susidomėję klaidžiojo baterijų koridoriais. Kad būtų įdomiau, ekskursija prasidėjo tamsoje, pasišviečiant žibintuvėliais. Vėliau pasigirdo ir įspėjamasis signalas – kad baterijoje pasklistų bent kruopelė karinės dvasios. „Kartais numetame ir kokį sprogmenuką mažą, bet šiandien yra vaikų, nenorime gąsdinti“, – sakė vienas viešosios įstaigos „Memel nord“ atstovų Steponas Dabulskis.

Paklaidžiojus tamsoje, būrys baterijos svečių vėliau gido pasakojimų klausėsi šviesoje, galėjo apžiūrėti karinius įtvirtinimus ir pasiklausyti istorijos. Tiek žiemą, tiek vasarą čia vyrauja 15 laipsnių šiluma, mat išorinės sienos yra net metro storio. 

Turėjo elektrą

Šie kariniai įtvirtinimai vokiečių buvo pastatyti 1939 metais, iš pradžių tai buvo priešlaivinė baterija, turėjusi apsaugoti pakrantę nuo įsiveržimų iš jūros pusės. Tačiau šios funkcijos neprireikė, mat visa pakrantė greit priklausė vokiečiams ir įrengimai buvo perkelti į Norvegiją. Netrukus baterija performuota į priešlėktuvinę ir buvo aktyviai naudojama. 
 
„Čia kariai miegodavo, po 12 viename kambaryje“, – rodė gidas. Vienu metu įtvirtinimuose budėdavo po 50 karių, kurie kas pusdienį keisdavosi. Karinė bazė buvo visai šalia, dabartinės „Žuvėdros“ stovyklavietės teritorijoje.  Ten buvo gaminamas ir maistas.

Kariai gyveno patogiai – turėjo elektrą, dušus, karštą vandenį, tualetą, pagamintą iš porceliano.

Baterijoje galima apžiūrėti rastą karo amuniciją, ginklų liekanas. Eksponuojami ir šampūnų, kitų grožio priemonių buteliukai. Šmaikščiais klausimais apie tai, kas geriausi moterų draugai, koks gražiausias moters vardas, gidas vedžiojo istorijos labirintais, susiedamas klausimus su įdomiais faktais, pasakodamas apie ginkluotę ir jos naudojimą. 

Dirba kasdien
 
Anot S.Dabulskio, kol rudeniški orai dar visai nesubjuro, gidas baterijoje budi kasdien ir praeiviai gali čia užsukti pasidairyti. Gyventojams ekskursija kainuoja tiek, kiek negaila – susimokėti galima tiesiog metant į aukų dėžutę. Atšalus ekskursijos rengiamos susitarus iš anksto.

Baterija Giruliuose Pajūrio regioninis parkas pradėjo rūpintis 2002–2003 metais. Į ją buvo pripustyta gausybė smėlio, šis buvo išvalytas, įstatytos durys. 2009 karybos entuziastai ėmėsi rinkti eksponatus, giliau domėtis istorija. 

Viešoji įstaiga „Memel nord“ ir toliau renka istorines žinias, stengiasi susisiekti su gyvais likusiais liudininkais, kurie atskleidžia įdomių žinių apie šiuos karinius įtvirtinimus. „Matote šią nuotrauką? Joje – karys Verneris, dar gyvas, labai norėjo atvažiuoti į Klaipėdą, nors neturi kojos, tačiau jį ištiko širdies smūgis. Tikimės, kad mums pavyks su juo susitikti“, – sakė gidas. 

Pilką karinių įtvirtinimų kasdienybę retkarčiais praskaidrina įvairios iniciatyvos, čia buvo surengta lėlių paroda, drabužių kolekcijos pristatymas. „Kviečiame klaipėdiečius dalintis iniciatyvomis“, – kvietė gidas, ekskursiją užbaigęs raginimu tėvus nemušti vaikų, o atvežti juos į bateriją – esą bus kaip paauklėti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius