Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 04

Ekskursijos tik geriausiems moksleiviams? Taip mokyklos tvarką suprato viena mama

Vienoje Vilniaus mokykloje ekskursijos organizuojamos tik išrinktiesiems. Taip situaciją vertina Gerosios Vilties progimnaziją lankančio mokinio mama. Jos teigimu, sunku rasti žodžių, kai tenka guosti vaiką, kurio klasės draugai dalijasi išvykos įspūdžiais, o jis ten važiuoti negalėjo. Mokyklos direktorius tokius mamos žodžius neigia – jeigu ekskursiją organizuoja klasė, važiuoti gali visi.
Mokslo metų pradžios šventė Kunigaikščio Gedimino progimnazijoje
Mokiniai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nauji mokslo metai prasidėjo ir grįžtama prie senų problemų. Kaip 15min pasakojo vieno Gerosios Vilties progimnazijos mokinio mama, čia jau metai iš metų tęsiasi ta pati istorija – organizuojamos ekskursijos, kuriose daliai vaikų pritrūksta vietos.

Visiems ar išrinktiesiems?

„Vienoje Vilniaus mokyklų tradiciškai organizuojamos ekskursijos. Viskas būtų šaunu, jei jose vietos užtektų visiems norintiems. Deja, metai iš metų ta pati istorija – vietų tiek, o jūs jau patys spręskite, kurie nevažiuosite. Šiemet direktorius dar pateikė savo pasiūlymą – „Išrinkite geriausius!“ Gerai, kad klasės auklėtoja supratinga, pasakė, kad pas ją „visi vienodai geri“, tad direktoriui teko tik prikąsti lūpą“, – teigė anonimiškumo paprašiusi vilnietė.

Taip pikta, kad turi vaiką guosti, kai bendraklasiai dalinasi smagios išvykos įspūdžiais, – sakė mama.

Anot moters, kyla klausimų, ar tokie dalykai galimi mokykloje ir nejaugi taip sunku rasti didesnė autobusą, kuriame tilptų visi klasės vaikai.

„Taip pikta, kad turi vaiką guosti, kai bendraklasiai dalinasi smagios išvykos įspūdžiais. Nekalbant apie aiškinimą, kodėl vyko ne jis, o Petras, Antanas ar Onutė. Juk ekskursija ne tik žinios, nauja informacija ir patirtys, bet ir bendrystės stiprinimas. Tiesa, vykstančiųjų atrankos kriterijai labai įvairūs, pvz., vyksta tie, kurie greičiau suneša pinigus. Ir nors juos laikai saujoj, bet draugas eilėje buvo pirmesnis – lik namie. Taigi pykstu pirmiausia už tokį ekskursijų organizavimą ir diskriminuojančią vykstančiųjų atranką“, – nuoskaudas liejo mama.

Jos teigimu, mokytojai šioje progimnazijoje šaunūs, tačiau ekskursijų klausimas turėtų būti sprendžiamas – ir priekaištai čia esą keliauja ne mokytojams, o mokyklos vadovams.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mokiniai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mokiniai

Ekskursijos pirmūnams arba visiems

Tačiau Gerosios Vilties progimnazijos direktorius Alvydas Šarmavičius tokius mamos žodžius neigia. Esą šie mokslo metai tik prasidėjo, dar ir kalbos nebuvo apie ekskursijas.

„Gal kokia mokytoja kalbėjo. Bet kai organizuojame klasės išvykas, visi telpa ir važiuoja, aš negirdėjau kitaip, tvarka tokia – jeigu kokie antrokai ar trečiokai organizuoja, tai jie visi telpa. Tik mes turime tradiciją, mūsų pirmūnams rudenį organizuojame kelionę po Lietuvą ir vežam. Bet tai pirmūnams, taip nuspręsta mokyklos taryboje, to tradiciškai laikomės. Tai organizuoja mokyklą iš 2 proc. pajamų mokesčio lėšų arba krepšelio. Prieš tai sudarome tų lėšų panaudojimo planą ir svarstome tarybai, kai taryba duoda leidimą, organizuojame“, – tikino direktorius.

Bet kai organizuojame klasės išvykas, visi telpa ir važiuoja, aš negirdėjau kitaip, tvarka tokia – jeigu kokie antrokai ar trečiokai organizuoja, tai jie visi telpa.

Tačiau tai išskirtinis dalykas, šia privilegija naudotis gali pirmūnai. O klasėse jokių atrankų niekas nevykdo, tikino A.Šarmavičius. Keliones mokytojos derina su tėvais ir visi važiuoja, kartais tokios ekskursijos vyksta ir savaitgaliais. Ir direktorius nenurodinėja, ką imti, o ko galbūt ne.

Gali būti kaip skatinimas

Vilniaus miesto savivaldybė tvirtina, kad sostinės bendrojo ugdymo įstaigose yra nusistovėjusi praktika organizuojant mokinių ugdomąją veiklą vykti į ekskursijas: „Dažniausiai tokios išvykos yra kompensuojamos iš kultūros paso lėšų krepšelio. Ekskursijos taip pat gali būti organizuojamos ir visos klasės mokinių ir/ar tėvelių, bendruomenės iniciatyva, tokiu atveju išlaidos padengiamos pagal vykstančių mokinių tėvų susitarimą.“

Situacija, kai kur nors keliauja tik dalis mokinių, irgi, anot savivaldybės galima.

„Esant galimybei mokykla gali pasiūlyti išvykas, kaip skatinimo priemonę už individualius mokinio pasiekimus, dalyvavimą projektuose, laimėjimus ir kt. Tokiu atveju mokyklos bendruomenėje nusprendžiama dėl atrankos kriterijų, kuriems mokiniams už atitinkamus pasiekimus suteikiama galimybė dalyvauti konkrečioje veikloje ekskursijų metu“, – teigiama Vilniaus savivaldybės komentare.

Ar kurios nors mokyklos koks nors sprendimas galėtų būti netinkamas, nuspręsti esą galima tik išnagrinėjus konkrečią situaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius