-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 30

Ekspertai: politikų siūlymai dėl LRT tarybos kelia pavojų LRT nepriklausomumui

Seimo komisija, tirianti LRT veiklą ir finansus, siūlys naują visuomeninio transliuotojo valdymo modelį. Pagal jį taryba liktų atsakinga tik už turinį, o už valdymą – naujai steigiama valdyba. Tačiau daugiausia nerimo žiniasklaidos ekspertams kelia nauja tarybos narių skyrimo tvarka. Pasak ekspertų, siejant LRT tarybos kadencijas su politikų kadencijomis nukentės LRT nepriklausomumas.
Liudvikas Gadeikis
Liudvikas Gadeikis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Politikai siekia, kad tarybos narių kadencijos sutaptų su juos skiriančių institucijų kadencijos metais. Dabar kadencija – 6 metai, vadinasi, naujai atėjęs Seimas dirba su pirmtakų paskirtais LRT tarybos nariais. Pakeitus tvarką, į valdžią atėję politikai iškart galėtų skirti savo atstovus.

LRT tarybos pirmininkas nesupranta realios naudos visuomeniniam transliuotojui, jei Seimas ir prezidentūra tarybos narius deleguotų ne visus iš karto. Anot Liudviko Gadeikio, siūlymai ribotų LRT nepriklausomumą.

„Noras sutapatinti [LRT tarybos narių kadencijas] su Seimo kadencijomis – bandymas turėti įtaką iškart atėjus į valdžią. Nemanau, kad tai sveikintina“, – sako jis.

VU Komunikacijos fakulteto docentas Deimantas Jastramskis pabrėžia, kad dabartinis modelis veikia kone du dešimtmečius ir yra subalansuotas. Noras jį keisti reiškia siekį daryti įtaką.

„Norų keisti LRT tarybos formavimo tvarką tikslas paprastai – turėti vienokią ar kitokią įtaką. Ne šiaip sau politikai sugalvoja kažką keisti – visad būna interesas“, – aiškina D.Jastramskis.

Konkurencingumo ir valdymo praktikų ekspertai iš nevyriausybinės organizacijos „Baltic Institute of Corporate Governance“ sako, kad valdybos įvedimas – geras sprendimas, bet ji turi veikti kitais metodais, nei Seime siūloma dabar.

„Galima suprasti, kad tos įtakos norėsis sukurti, tai mes tikrai pasisakome prieš žingsnius, kurie gali suformuoti galimybes daryti įtaką“, – teigia organizacijos prezidentas Rytis Ambrazevičius.

Komisija darbą turi baigti iki spalio 8 dienos. Tada ir paaiškės visos siūlomo valdymo subtilybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius