-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 11 /19:07

Ekspertai rekomenduoja Lietuvoje taikyti visuotinę revakcinaciją nuo COVID-19

Ekspertai rekomenduoja Lietuvoje taikyti visuotinę revakcinaciją nuo COVID-19. Ši rekomendacija priimta pirmadienį per Vyriausybės sveikatos ekspertų tarybos posėdį, informavo Vyriausybės kanceliarija.
Vilniaus skiepobuso pristatymas
Vilniaus skiepobuso pristatymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apibendrinus pasaulyje sukauptus duomenis ir Europos vaistų agentūros sprendimus, rekomenduota stiprinamąją vakcinos dozę skirti visiems vyresniems nei 18 metų asmenims.

Stiprinamąją dozę rekomenduojama skirti praėjus šešiems mėnesiams po skiepijimo pagal visą vakcinacijos schemą. Revakcinuoti siūloma mRNR vakcinomis.

„Revakcinacijos poreikis turi būti vertinamas atsižvelgiant į individualią ar darbo pobūdžio riziką“, – teigiama po ekspertų posėdžio išplatintame pranešime.

Be to, ekspertai siūlo „Jansen“ vakcina skiepytiesiems po pusmečio taip pat gauti sustiprinančiąją dozę.

Anot ekspertų, šios vakcinos tyrimai rodo, kad vienos dozės apsauginis efektas nuo sunkios ligos ir mirties išlieka ir po šešių mėnesių, tačiau jis palaipsniui mažėja ir yra mažesnis nei kitų vakcinų.

„Atlikti antrosios „Jansen“ dozės skyrimo tyrimai (po 2 ir po 6 mėn.) parodė, kad vakcinos efektyvumas didėja. Todėl siūloma asmenims, pasiskiepijusiems viena „Jansen“ vakcinos doze, praėjus šešiems mėnesiams, skirti stiprinamąją „Jansen“ (arba mRNR vakcinos dozę), taip pat įvertinus individualų poreikį ir riziką“, – rašoma pranešime.

Kol kas jokių rekomendacijų nepriimta dėl „Moderna“ gamybos skiepų, pasirodžius pranešimų, kad kai kurios šalys nutraukė šios vakcinos skyrimą berniukams ir jauniems vyrams.

Ekspertai nutarė sulaukti daugiau duomenų ir gamintojo rekomendacijų.

Šiuo metu sustiprinančioji dozė skiriama tik pagal prioritetines grupes metų pradžioje paskiepytiems gyventojams. Pavyzdžiui, vyresniems nei 75 metų senjorams.

Statistikos departamento duomenimis, iki šiol ją yra gavę beveik 39 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius