Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 12 /22:43

Eligijus Masiulis nusprendė trauktis iš aktyvios politikos, Antanas Guoga pasiryžęs užimti jo vietą

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis nusprendė trauktis iš partijos pirmininko posto. Jis taip pat traukiasi ir iš partijos bei atsisako Seimo nario mandato. Pirmasis Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas Antanas Guoga sako dėl partijos pasiryžęs atsisakyti europarlamentaro mandato ir grįžti į Lietuvą.
Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ketvirtadienio vakarą 15min E.Masiulio sprendimą trauktis iš aktyvios politikos patvirtino partijos vicepirmininkas Gintaras Steponavičius.

Pasak jo, tokį sprendimą E.Masiulis priėmė prisiimdamas asmeninę politinę atsakomybę po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ketvirtadienį išplatintos žinios apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl kyšininkavimo.

Mes esame informuoti apie jo sprendimą trauktis iš Seimo narių, iš partijos vadovų ir iš partijos, – sakė G.Steponavičius. ​

„E.Masiulio sprendimas yra asmeniškai prisiimti politinę atsakomybę. Mes esame informuoti apie jo sprendimą trauktis iš Seimo narių, iš partijos vadovų ir iš partijos“, – sakė G.Steponavičius. ​

Netrukus pats E.Masiulis apie pasitraukimą pranešė socialiniame tinkle „Facebook“.

„Atsiprašau, kad šiandien taip ilgai neišgirdote mano pozicijos. Tai padaryti neturėjau galimybių. Ši diena yra pati juodžiausia mano gyvenime. Puikiai suprantu, kad dėl susiklosčiusių aplinkybių negaliu toliau vadovauti Liberalų sąjūdžiui. Nenoriu mesti šešėlio kolegoms, su kuriais daugybę metų dirbome kartu. Taip pat atsisakysiu Seimo nario mandato, nes nesiruošiu dangstytis parlamentaro imunitetu. Manau, kad taip turėtų elgtis bet kuris šiuolaikinis politikas. Bendradarbiausiu su teisėsauga – esu suinteresuotas, kad pradėtas tyrimas baigtųsi kaip galima greičiau. Aš pasirengęs įrodyti, kad nesu kaltas“, – rašė jis.

VIDEO: Kyšio ėmimu kaltinamas E. Masiulis: „Esu labai sukrėstas“

Partijos vicepirmininkas G.Steponavičius sako sveikinantis tokį E.Masiulio sprendimą.

„Tai yra civilizuotas politiko žingsnis, kuris, deja, ne taip dažnai pasitaiko Lietuvos padangėje“, – vertino jis.

Ši diena yra pati juodžiausia mano gyvenime. Puikiai suprantu, kad dėl susiklosčiusių aplinkybių negaliu toliau vadovauti Liberalų sąjūdžiui, – rašė jis.

G.Steponavičiaus teigimu, šis žingsnis jokiu būdu nėra prisipažinimas, tačiau pademonstravimas, kad E.Masiulis ginsis nelošdamas politiko korta.

A.Guoga pasiruošęs pirmininkauti

Liberalų sąjūdžio pirmininko pirmasis pavaduotojas A.Guoga sveikina E.Masiulio sprendimą ir jau matuojasi partijos pirmininko kėdę.

Jo teigimu, E.Masiulio sprendimas trauktis iš Seimo, iš partijos pirmininko posto ir partijos buvo drąsus žingsnis, leisiantis partijai gyventi toliau ir įrodo, kad liberalai gerbia teisėsaugą.

A.Guoga ketvirtadienio vakarą jau atvirai pasakė, kad partijos įstatai numato, kad partijos pirmininku dabar turi tapti jis pats.

„Yra įstatai, aš manau, kad mes laikysimės įstatų, kiek įmanoma. O paskui pažiūrėsime, kas toliau. Faktiškai dabar aš, bet pažiūrėsime, gal sušauksime tarybą ar kažką“, – 15min ketvirtadienį vakare sakė A.Guoga.

Liberalų sąjūdžio įstatuose numatyta, kad partijos pirmininkui nesant, jam atsistatydinus ar negalint eiti pareigų, jo pareigas eina pirmininko pirmasis pavaduotojas, o jam nesant ar negalint eiti pareigų – partijos valdybos paskirtas partijos pirmininko pavaduotojas.

Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas Seimo narys Eugenijus Gentvilas LRT forume ketvirtadienio vakare tikino, kad ši įstatų dalis nebūtinai reiškia, kad A.Guoga turi tapti partijos pirmininku.

Anot E.Gentvilo, naujus pirmininko rinkimus partijos suvažiavime galima surengti jau birželį, o iki tol partijai vadovauti galėtų bet kuris iš partijos pirmininko pavaduotojų.

„Kadangi E.Masiulis ne sustabdė savo narystę, o pasitraukė, tai mes esame priversti šaukti naują suvažiavimą ir išsirinkti pirmininką, todėl ne taip svarbu, Gentvilas, Guoga ar Šimašius bus tuo laikinu pirmininku“, – sakė E.Gentvilas.

Vilniaus meras, Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas Remigijus Šimašius taip pat sako, kad partija būtinai turės šaukti suvažiavimą ir geriausia, jei tai būtų padaryta kuo greičiau.

„Pagal partijos įstatus yra nustatyta, kad, jei pirmasis pavaduotojas nenutaria kitaip, tai jis automatiškai tampa laikinu vadovu. Tai šiuo atveju Antanas Guoga. Tačiau, be jokios abejonės, mes turėsime platesnę diskusiją, nes situacija nėra tipinė ir nėra natūrali“, – sakė R.Šimašius.

Tačiau po to, pasak Vilniaus mero, turės būti šaukiamas partijos suvažiavimas ir išrinkti nuolatinį pirmininką.

Ar suvažiavime siektų būti išrinktas Liberalų sąjūdžio vadovu, R.Šimašius abejoja.

„Mano koncentracija yra į Vilniaus reikalus. Tai būtų svarstytinas klausimas, bet per ankstyvas tikrai“, – sakė jis.

Jis tikino, kad E.Masiulis pasitraukdamas ir iš partijos, ir iš Seimo pasielgė garbingai.

„Tai vienintelis normalus, garbingas, žmogiškas sprendimas toje situacijoje, kurią turime šiandien. Situacija, aišku, yra labai liūdna, nes nepareikšti įtarimai meta labai didelį šešėlį visai partijai, visai idėjai ir labai aišku, kad vienintelis logiškas sprendimas yra bandyti jį panaikinti“, – sakė R.Šimašius.

Jeigu reikės, grįšiu visam, – sako A.Guoga.

Atsisakytų EP mandato

A.Guoga sako, kad partija pasirinks jį lyderiu jau dabar, jei nori atsinaujinti ir keisti valdymą. Pats europarlamentaras mano, kad rinkimų tiesiojoje uždelsti kelis mėnesius renkant pirmininką nebūtų labai gerai ir sako prisiimantis visą atsakomybę, jei partija to norės.

„Grįžtu į Lietuvą, būsiu su partija, priimsime sunkius sprendimus ir judėsime į priekį“, – sakė A.Guoga.

Jis tikino, kad dėl partijos gali atsisakyti ir europarlamentaro mandato.

„Jeigu reikės, grįšiu visam. Nesu prisirišęs prie mandato, man jį palikti labai paprasta“, – dėstė politikas.

Dar prieš kelias valandas A.Guoga „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ sakė manantis, kad geriausiai partijai vadovautų E.Gentvilas.

K.Girnius: „Pats geriausias sprendimas“

Pasitraukdamas iš Liberalų sąjūdžio lyderių ir atsisakydamas Seimo nario mandato Eligijus Masiulis priėmė patį geriausią sprendimą partijai artėjant rinkimams, BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius.

Pasak jo, pasitraukus E.Masiuliui nuostoliai partijos reitingams bus mažesni.

„Čia yra pats naudingiausias sprendimas, kurį jis galėjo priimti. Jei jis yra apkaltinamas ir žinant, kad ta byla tęsis ištisus mėnesius, jei ne metus, tai jis nusišalina, ir tada gali kritikuoti liberalus, bet ne per jų pasišalinusį pirmininką“, – BNS ketvirtadienį sakė K.Girnius.

Kad jis mandato atsisako, tai man yra keista, nes jeigu jis nekaltas, kodėl jis tai daro? – klausia K.Girnius.

Liberalų sąjūdis pranešė, kad įtarimų dėl kyšio sulaukęs E.Masiulis traukiasi iš partijos lyderio posto ir atsisakys Seimo nario mandato.

„Kad jis mandato atsisako, tai man yra keista, nes jeigu jis nekaltas, kodėl jis tai daro?“ – kalbėjo K.Girnius.

„Dabar yra tokia galimybė, kad yra tokių įkalčių, jog jis žino, kad negali apsiginti. (...) Aš norėčiau tikėti, kad taip nebus, bet tos galimybės negalima atmesti“, – pridūrė jis.

Liberalų sąjūdžio valdyba penktadienį ryte spręs, kas užims Liberalų sąjūdžio pirmininko postą.

E.Masiulis į Seimą buvo išrinktas vienmandatėje apygardoje, todėl kitas liberalas jo Seime nepakeis. Iki rudens greičiausiai ir Vyriausioje rinkimų komisija nespės surengti naujų rinkimų vienam Seimo nariui išrinkti.

STT teigia, kad šiuo metu ikiteisminiame tyrime turimi duomenys leidžia įtarti, kad galimai „MG Baltic“ koncerno atstovai už politinės partijos veikimą jų naudai perdavė itin stambaus masto kyšį (apie 100 000 eurų) Seimo nariui E.Masiuliui. Kratos atliktos „MG Baltic“ prezidento Dariaus Mockaus ir už koncerno valdomos žiniasklaidos verslą atsakingo viceprezidento Raimondo Kurlianskio kabinetuose. R.Kurlianskis sulaikytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius