Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 18 /12:45

Eligijus Masiulis pagaliau prabilo apie korupcijos bylą: iš R.Kurlianskio gavo ne kyšį, o pinigus jam grąžino

Kyšininkavimu įtariamas buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis trečiadienį surengė spaudos konferenciją. Joje buvęs politikas įvertino prokurorų pabaigtą ir trečiadienį teismui perduodamą politinės korupcijos bylą, kurioje buvęs pretendentas užimti premjero postą kaltinamas iš „MG Baltic“ buvusio viceprezidento Raimondo Kurlianskio paėmęs 106 tūkst. eurų kyšį.
Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

E.Masiulis tikino tikėjęs objektyviu teisėsaugos darbu, nuoširdžiai atsakinėjęs į teisėsaugos klausimus, niekada nekomentavęs tyrimo aplinkybių viešai, nekūręs sąmokslo teorijų, neieškojęs priešų ir net nesirgęs, nes tikėjo, kad įtarimai bus panaikinti.

„Aš apmaudžiai klydau. Šiandien aš turiu prieš save kaltinimus. 444 puslapiai – simbolinis skaičius“, – teigė jis.

Susitarimas buvo automobilyje

E.Masiulis tikino, kad iki šiol mano, kad kaltinimai turėjo būti panaikinti, nes prokurorai esą ignoravo ir skandalingai slėpė kai kuriuos faktus.

Norėdamas, kad nesužinotų visuomenė, bandžiau gudrauti, – teigė E.Masiulis.

„Kaip viskas buvo? Pradėsiu turbūt nuo svarbiausio gal dalyko – nuo paskolos“, – sakė jis.

E.Masiulis tikino, kad ta paskola, kaip jis ir tikino anksčiau, buvo paimta 2016 m. gegužės 10 dieną jam su R.Kurlianskiu pasirašius 90 tūkst. paskolos susitarimą. Tiesa, kaip atrodė tas susitarimas ir kas jį pasirašė, E.Masiulis neatskleidžia.

Tačiau buvęs politikas sako, kad prokurorai to susitarimo lapelio nenorėjo matyti.

„Tai visgi faktai tyrimo medžiagoje yra tokie, kad buvo sudarytas paskolos ėmimo susitarimas, bet po kelių valandų, pareigūnams slapčia patekus į mano automobilį, jie rado paskolos susitarimą, ką ir fiksavo savo vaizdo priemonėmis. Dar po 36 val. atvykę pas mane į namus jau daryti kratos pareigūnai paskolos susitarimo nei paėmė, nei manęs apie jį paklausė. Prasidėjus tyrimui aš pateikiau paskolos susitarimą, kuris nebuvo iš manęs paimtas kratos metu, prokurorui. Man pateikus šį dokumentą, jis buvo atiduotas teismo ekspertizei. Ekspertai patvirtino vienareikšmiškai, kad tai buvo tas pats susitarimas, kuri pareigūnai rado automobilyje ir kurį užfiksavo“, – aiškino jis.

Tačiau šis susitarimas, pasak kaltinamojo, nebuvo įtrauktas į bylą, todėl, E.Masiulio nuomone, prokurorai esą tyčia ignoravo jų versijos nepatvirtinančius duomenis.

„Prokurorų elgesys mane glumina ir parodo vieną aiškų faktą: kas prokurorui neparanku ir iš esmės griauna išgalvotus kaltinimus, yra piktybiškai ignoruojama“, – sakė jis.

VIDEO: Eligijus Masiulis spaudos konferencijoje prabilo apie korupcijos bylą

„Paskolos“ gavo daugiau, nei prašė

Buvęs politikas pripažino, kad imti pinigus grynais ir be notaro patvirtinimo buvo kvaila klaida, dėl kurios galima tik sau pirštu prie smilkinio pasukioti.

„Norėdamas galbūt, kad nesužinotų tuo metu visuomenė, nes artėjo Seimo rinkimai, bandžiau gudrauti. Ir čia yra mano atsakomybė, ta klaida, kurią esu padaręs“, – pripažino E.Masiulis.

Vis dėlto jis aiškino, kad būtų šią paskolą deklaravęs. Tik esą ne iškart, o įstatymų nustatytais terminais.

„Jei būčiau tuos pinigus investavęs, tai man būtų reikėję parodyti, iš kur tuos pinigus gavau. Paskola yra toks dalykas, kuris atiduodamas, tada jau ji būtų atiduota“, – aiškino E.Masiulis.

Jis tikino, kad tokią paskolą ėmė pirmą ir vienintelį kartą gyvenime.

E.Masiulis apie savo tariamus planus investuoti į nekilnojamąjį turtą sakė pasakojęs tik R.Kurlianskiui – niekas iš partijos, draugų, bendražygių apie tai nežinojo. Ar žinojo šeima, E.Masiulis taip pat neatsakė – tikino, kad visi liudininkai apie tai kalbės teisme.

Kartu buvęs politikas tvirtino, kad su buvusiu „MG Baltic“ viceprezidentu nebuvo artimi draugai, nebendravo šeimomis, kartu neleisdavo laisvalaikio. Jis sakė verslininką pažinojęs tiek, kad galėtų iš jo pasiskolinti tokią sumą.

„Galėjau pasiskolinti ir iš kitų asmenų, tačiau taip susiklostė, kad su ponu Kurlianskiu... aš jam buvau pasakojęs mūsų pokalbiuose apie mūsų vykdomą tam tikrą investicinę veiklą šeimos. Buvau teiravęsis, ar būtų galimybė, jei bus poreikis, pasiskolinti ateityje. Matyt, R.Kurlianskis buvo tas žmogus, kuris galėjo tai greičiausiai padaryti. Tiesa, kad galėjau pasiskolinti ir iš kitų asmenų“, – aiškino E.Masiulis.

Tai kodėl galimas būsimas premjeras skolinosi iš R.Kurlianskio – vieno stambiausių verslo koncernų viceprezidento? Negi buvo toks naivus, kad negalėjo suvokti, kad ta paskola (jei tai paskola, o ne kyšis) taps R.Kurlianskio įrankiu šantažui?

„Visada tokios rizikos buvo ir čia, matyt, mano toks kvailumas, kuris tuo metu pasireiškė ir neįvertinimas tos situacijos, kokias pasekmes tai gali sukelti. Kita vertus, imdamas šią paskolą aš labai aiškiai žinau, kad aš ją grąžinsiu“, – atsakė E.Masiulis.

Ar jam paskolinti asmeniniai, ar koncerno pinigai – E.Masiulis sakė nesigilinęs. Esą paskolos susitarime aiškiai nurodyta, kad skolintojas – R.Kurlianskis.

Kodėl gavo 16 tūkst. 200 eurų daugiau nei susitarė „skolintis“, buvęs politikas taip pat negali paaiškinti. Esą tai gali padaryti tik prokurorai. Klausiamas, ar gavęs pinigus jų nesuskaičiavo, jis išsisukinėjo.

„Aš nežinau, iš kur yra tokia suma. Aš žinau, kiek pasiskolinau ir kiek atidaviau. Paklauskit pareigūnų, kodėl jie tokius skaičius įrašė. Nedavė man daugiau. Aš žinau, kiek skolinausi“, – kalbėjo buvęs politikas.

E.Masiulis tikino, kad bute rastų kitų 132 tūkst. eurų grynais kilmė prokurorams turi būti aiški ir esą yra nustatyta, kad jie įgyti teisėtai, bet vis tiek jam palikti kaltinimai neteisėtu praturtėjimu.

„Skolą“ R.Kurlianskiui grąžino

E.Masiulis neklausiamas pats pasigyrė, kad dabar „skolą“ R.Kurlianskiui yra grąžinęs.

„Aš grąžinau R.Kurlianskiui paskolą. Tai padariau pereitų metų pabaigoje. Skola yra atiduota“, – teigė E.Masiulis.

90 tūkst. eurų E.Masiulis sakė R.Kurlianskiui atidavęs iš asmeninių ir skolintų lėšų.

„Čia jau mano asmeninis reikalas. Aišku, ne iš tų, kurie laikomi STT seife“, – teigė jis.

Grąžinti pinigus E.Masiulis ne pats sugalvojęs – tai padaryti jį esą įpareigojo teismo nutartis.

Klausiamas, ar pats patikėtų versija, kad žinomas politikas iš stambaus verslo atstovo prieš pat rinkimus ima paskolą grynais automobilyje su mistiniu paskolos rašteliu, E.Masiulis tikino, kad „tikėjimas yra subjektyvus dalykas: vieni tiki, kiti netiki“.

Klausiamas, kaip vertina kitiems kaltinamiesiems – Gintarui Steponavičiui ir Šarūnui Gustainiui keliamus kaltinimus, E.Masiulis tikino iki šiol apgailestaujantis, kad jų įsteigtų įstaigų veikla dėl bylos nutrūko.

Jis tikino, kad kartais su R.Kurlianskiu susitikinėjo ne vienas, o su G.Steponavičiumi. Taip pat pripažino žinojęs, kad jų įstaigos gauna „MG Baltic“ paramą ir nematęs tame nieko blogo, nors jos prašyti neliepęs.

„Dėl paramos organizacijoms, taip, informaciją aš turėjau. Ar nurodžiau prašyti? Ne, aš tikrai tokiais dalykais neužsiiminėjau. Priešingai, aš, kaip partijos pirmininkas, irgi ieškojau galimybių, kaip surasti lėšų toms organizacijoms, kad jos veiktų“, – sakė jis.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Eligijus Masiulis ir Darius Mockus
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Eligijus Masiulis ir Darius Mockus

Kaltinimuose išdėstytus projektus sako rėmęs nemokamai

Kaip teisėsaugos kaltinimų nepatvirtinantį dalyką E.Masiulis vadino ir tai, kad esą nė vienas dalykas, kurio tariamai siekė „MG Baltic“, neįvyko.

„Tos visos priežastys, kurios yra nurodytos kaltinimuose, dėl ko aš neva gavau kyšį, noriu pasakyti iš karto – nė viena paminėta aplinkybė nesirealizavo. Kitaip tariant – jokios naudos nebuvo. Aš gal suprasčiau prokurorų logiką, jei iš pradžių būtų užmokėti pinigai, o paskui būtų bandymai kažką daryti, bet nepavyktų. Tačiau, pagal chronologiją yra priešingai – neva yra iniciatyvos, kurių nė viena nepavyksta, bet pabaigoje tyrimo, sekimo, yra duodamas kyšis“, – kalbėjo E.Masiulis.

Jis tikino, kad negali būti taip, kad būtų mokama tokia suma už tai, kas visai nepavyko.

„Nesu nė vienos kaltinimuose paminėtos iniciatyvos autorius, nesu nė vienos iniciatyvos organizatorius. Visi pasiūlymai, paminėti kaltinimuose, yra atėję iš Vyriausybės arba kitų politikų registruoti“, – aiškino E.Masiulis.

Nepaisant to, buvęs politikas ėmėsi ginti tuos projektus, kurie, prokurorų akimis, buvo naudingi „MG Baltic“. Pasak jo, visi su kreditais susiję projektai atitinka liberalų ideologiją ir natūraliai buvo palaikomi.

Tuo tarpu dėl projekto dėl kelio Vilnius–Utena rekonstrukcijos E.Masiulis prokurorus kaltino visiškai susipainiojus, nes esą liberalai visada galvojo, kad to kelio kaina buvo per didelė.

„Čia yra visiškai susipainiota“, – vertino E.Masiulis.

Dėl paminklo Jonui Basanavičiui, anot buvusio politiko, virė daug aistrų. Todėl jis matydamas, kad susidariusi situacija ima kenkti Liberalų sąjūdžiui ir Vilniaus merui Remigijui Šimašiui, prašęs jo visas puses susodinti diskusijai ir su sprendimu neskubėti.

„Iš pokalbių, kai jie taps vieši, jūs matysite, kad aš neturiu nuomonės, kur tas paminklas turi stovėti, nes nesu kompetentingas“, – teigė E.Masiulis.

Dėl to, kad buvo kviečiamas į televizijos laidas, E.Masiulis sakė net nenorintis aiškintis, nes esą visiškai normalu, kad naujai išrinkti partijų pirmininkai yra kviečiami visur.

„Tuo metu E.Masiulis buvo minimas 117 kartų žiniasklaidoje, bet iš to konteksto ištraukiama viena laida ir pavadinama kyšiu“, – stebėjosi kyšininkavimu įtariamas E.Masiulis.

Tikina, kad neprašė R.Kurlianskio paveikti A.Guogos

Jis taip pat tikino nesuvokiantis kaltinimo, kad jo prašymu R.Kurlianskis atkalbėjo buvusį E.Masiulio pavaduotoją Antaną Guogą nuo „Klestinčios Lietuvos“ frakcijos kūrimo partijoje.

Pats ne kartą ir ne du esu kalbėjęs su A.Guoga. Tie pokalbiai buvo ilgi ir piktoki. Niekieno iš pašalies neprašiau, kad paveiktų A.Guogą.

„Tai grubiausias kišimasis į vidinius politinius procesus. Visada, kaip pirmininkas, veikiau taip, kad partija nesiskaldytų. Pats ne kartą ir ne du esu kalbėjęs su A.Guoga. Tie pokalbiai buvo ilgi ir piktoki. Niekieno iš pašalies neprašiau, kad paveiktų A.Guogą“, – dėstė E.Masiulis.

Jis neigė ir tai, kad „MG Baltic“ galėjo papirkinėti jį ir kitus politikus investuodami į ateitį – tikėdamiesi palankių sprendimų ateityje.

„Kaltinamasis aktas nėra politologinės įžvalgos ar pamąstymai. Jis turi būti preciziškai tiksliai surašytas ir paremtas aiškiais, tikrais faktais“, – teigė E.Masiulis.

Jis tikino, kad visuose įrašuose, kurie yra byloje, nėra kalbų apie paramas su konkrečiomis sumomis ir kyšių davimus.

„Šiuo atveju, kad kalbėjome įvairiausiomis temomis, tai taip. Epizodai ir fragmentai buvo ir apie teisės aktus, bet leiskite man paklausti: Seimo narys, susitikęs su verslininku, žiniasklaidos grupių vadovu, apie ką turi kalbėtis? Ar išvis negalima susitikinėti ir kalbėtis? Ir taip tie politikai įvaryti į kampą tiek, kad bijo savo šešėlio“, – dėstė E.Masiulis.

Anot jo, politikui yra normalu patirti įtakas iš visų ir su visais susitikinėti, tačiau svarbiausia, kad jis elgtųsi sąžiningai ir visus išklausęs priimtų kompromisinį sprendimą.

Krizių valdyme konsultuoja Vidmantą Martikonį

E.Masiulis tikino kol kas negalvojantis apie grįžimą į politiką, nes esą supranta, kad reputaciją yra praradęs.

„Aš puikiai suprantu, kad politikui svarbiausia yra reputacija. Ši reputacija man yra sugriauta. Net bylos sėkmingos baigties atveju, įgauti tą politinę reputaciją yra be galo sudėtinga, todėl šiandien aš nesvarstau šito klausimo“, – sakė jis.

Šiuo metu buvęs pretendentas į premjerus užsiima konsultavimo verslu. Jį reklamuoti E.Masiulis ėmėsi net trečiadienio spaudos konferencijoje įteikdamas vizitinę kortelę žurnalistui.

„Paskambinkit prie progos, gal paslaugų reikės. O iš tikrųjų tai turime įkūrę su kolega partneriu konsultacinę bendrovę ir konsultuojame komunikacijos strategijų rengimo, krizių valdymo klausimais įvairias įmones. Turime vieną kitą klientą“, – sakė jis.

Vienas iš E.Masiulio klientų – Vilniaus savivaldybėje atskirą frakciją įkūręs ir dėl to iš Liberalų sąjūdžio pašalintas verslininkas, tarybos narys Vidmantas Martikonis.

Po kratų žadėjo įdomų gyvenimą

Primename, kad teisėsaugos dėmesio E.Masiulis sulaukė prieš beveik dvejus metus. Tuomet jo namuose, automobilyje ir darbo vietoje buvo atliktos kratos. Per jas rasti 250 tūkst. eurų. Teisėsauga netrukus pranešė, kad 106 tūkst. eurų kartu su alkoholio buteliu E.Masiulis gavo kaip kyšį iš R.Kurlianskio.

Dabar paaiškėjo, kad galutiniame kaltinime E.Masiulis įtariamas ne tik priėmęs 106 tūkst. eurų kyšį grynaisiais, bet buvęs papirkinėjamas kitais būdais.

Kaip nurodyta kaltinimuose, R.Kurlianskis, būdamas koncernui pavaldžių žiniasklaidos priemonių valdybos pirmininku, organizavo buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko pasisakymus koncernui priklausančių televizijų laidose, kuriose, didinant šios politinės partijos ir jos pirmininko autoritetą, buvo palankiai nušviesta E.Masiulio ir jo vadovaujamos partijos veikla.

Taip pat, E.Masiulio prašymu, R.Kurlianskis 2015 m. lapkritį susitikęs su tuometiniu Liberalų sąjūdžio pirmininko pirmuoju pavaduotoju, dabartiniu Europos Parlamento nariu Antanu Guoga, panaudojo žiniasklaidos priemones kontroliuojančio vadovo įtaką bei pareikalavo jo atsisakyti E.Masiuliui nepalankaus, galinčio padaryti politinės žalos politinio sprendimo Liberalų sąjūdžio partijoje kurti partijos politinę įtaką ir galimybę laimėti 2016 m. rinkimus į 2016 – 2020 m. kadencijos Seimą galėjusią sumenkinti „Klestinčios Lietuvos“ frakciją.

Generalinės prokuratūros iliustracija/Politinės korupcijos bylos schema
Generalinės prokuratūros iliustracija/Politinės korupcijos bylos schema

Pats E.Masiulis ilgai apie tyrimą tylėjo.

Iškart po kratų, 2016-ųjų gegužę, E.Masiulis pasitraukė iš partijos ir Seimo bei pranešė su įtarimais nesutinkantis.

Jis tikino, kad daug ką papasakos ir „Lietuvoje taps įdomu gyventi“, kai tik išnyks apribojimas kalbėti apie tyrimą.

„Aš norėčiau labai daug ką jums pasakyti ir aš jums pasakysiu, kai ateis laikas tam tikras. Šiandien, deja, aš negaliu dėl tam tikrų proceso reguliavimo dalykų pasakyti. Galiu užtikrinti, kad sieksiu teisinėmis priemonėmis įrodyti savo teisingumą ir paneigti man mestus įtarimus“, – 2016 m. gegužę sakė E.Masiulis.

VIDEO: Kyšio ėmimu kaltinamas E. Masiulis: „Esu labai sukrėstas“

Jis nevertino teisėsaugos darbo metodų ir pažadėjo nekursiantis sąmokslo teorijų. „Dėl STT pareigūnų aš neturiu jokių pretenzijų“, – tada kalbėjo E.Masiulis.

Tų pačių metų rugsėjį E.Masiulis pateikė versiją, kad 90 tūkst. eurų iš R.Kurlianskio paėmė kaip paskolą.

„Galiu labai aiškiai pasakyti, kad iš R.Kurlianskio paėmiau 90 tūkst. eurų, kaip paskolą, kurios buvau prieš tai paprašęs. Ją ketinau investuoti į nekilnojamąjį turtą, kurį mes su savo artimų giminaičių šeima jau ne vienerius metus nužiūrinėjome ir buvome pradėję bendras investicines veiklas. Yra tą patvirtinantys dokumentai. Juos esu pateikęs prokurorams, teisėsaugai“, – laidoje „Dėmesio centre“ kalbėjo E.Masiulis.

Kitų politikų ir teisininkų ši versija neįtikino.

Suprasti akimirksniu

  • 2016 m. gegužės 12 d. STT agentai sulaikė tuometinį Liberalų sąjūdžio lyderį E.Masiulį, jo namuose rasti 106 tūkst. eurų gauti iš „MG Baltic“ viceprezidento R.Kurlianskio.
  • Politikas šiuos pinigus vadina paskola, teisėsauga – kyšiu. E.Masiuliui pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu ir neteisėto praturtėjimo.
  • Iškart po E.Masiulio sulaikymo, į Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą 20 dienų buvo uždarytas R.Kurlianskis. Verslininkas įtariamas papirkimu ir prekyba poveikiu.
  • 2016 m. rugpjūčio 8 d. įtarimai stambaus masto kyšininkavimu pareikšti buvusiam Darbo partijos nariui V.Gapšiui. Jis įtariamas priėmęs 27 tūkst. eurų kyšį.
  • 2017 m. vasario 28 d. įtarimai pareikšti ir „MG Baltic“. Koncernas įtariamas papirkimu ir prekyba poveikiu.
  • 2017 m. balandžio 28 d. teisėsauga pareiškė įtarimus piktnaudžiavimu vienam iš Liberalų sąjūdžio lyderių G.Steponavičiui.
  • Kitam buvusiam liberalui Š.Gustainiui teisėsauga 2017 m. gegužės 31 d. pareiškė įtarimus kyšininkavimu. Jis įtariamas priėmęs iš R.Kurlianskio 9 tūkst. eurų kyšį kaip paramą kaip parama viešajai įstaigai „Taikomosios politikos institutas“. Jis įtariamas už šią paramą registravęs „MG Baltic“ palankias Vartojimo kredito įstatymo pataisas.
  • 2017 m. rugsėjo 22 d. teisėsauga pranešė apie du paskutinius įtariamuosius – Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją. Partijoms įtarimai pareikšti dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius