-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 09

Elžbietos II palikimas: tvirtumu ir nepalaužiama tarnyste įkūnijo konstitucinio monarcho apibrėžimą

Didžiosios Britanijos prekybos rūmų Lietuvoje direktorė Rasa Ščiukinaitė sakė, kad mirusi karalienė Elžbieta II savo tvirtumu ir nepalaužiama tarnyste įkūnijo konstitucinio monarcho apibrėžimą. Nors, kai kurių vertinimu, tai – monarchijos aukso eros pabaiga, R.Ščiukinaitė taip nemano. Anot jos, nepaisant gedulo, viltingai žvelgiama į sosto įpėdinį Karolį III.
Karalienė Elizabeth II ir jos numylėti korgiai
Karalienė Elizabeth II ir jos numylėti korgiai / Vida Press nuotr.

Karalienė Elžbieta II, soste praleidusi daugiau nei 70 metų, mirė ketvirtadienį. 96 metų monarchės gyvybė užgeso Škotijoje.

Specialioje 15min videolaidoje kalbėjusi R.Ščiukinaitė teigė, kad karalienė savo tvirtumu ir nepalaužiama tarnyste įkūnijo konstitucinio monarcho apibrėžimą.

VIDEO: Speciali laida: pasaulis gedi Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos II – kokia ji buvo ir kas laukia toliau?

Ji tiki, kad Jungtinė Karalystė ne tik gedės mirusios Elžbietos II, ją išlydės į amžinąją kelionę, bet ir vėliau švęs naujo karaliaus Karolio III valdymą.

Nuotr. iš wrkland.com/Rasa Ščiukinaitė
Nuotr. iš wrkland.com/Rasa Ščiukinaitė

Paklausta, kaip Jungtinę Karalystę ir Tautų sandraugos valstybes keičia ilgiausiai valdžiusios monarchės mirtis, R.Ščiukinaitė aiškino, kad Elžbieta II buvo labai aktyvi karalienė, apkeliavusi daugiau kaip 100 valstybių, dariusi įtaką Amerikos prezidentams, pasaulio valdantiesiems.

Todėl jos reprezentacijos bus pasigesta.

„Bet vėlgi jos įpėdinis Charlesas lygiai taip pat yra ilgiausiai einantis sosto įpėdinio pareigas ir, manau, buvo gerai tam ruoštas, tad tikrai perims karalienės valdymo toną ir puoselės karališkas tradicijas. Tai yra labai svarbu šiai karališkai šeimai“, – komentavo Didžiosios Britanijos prekybos rūmų Lietuvoje direktorė.

VIDEO: Didžioji Britanija gedi: mirė karalienė Elžbieta II

R.Ščiukinaitė pažymėjo, kad nors Elžbieta II buvo garbaus amžiaus, jos mirtis sukrėtė visą pasaulį.

„Monarchas po tiek valdymo metų išeina, tai yra istorinis įvykis“, – sakė ji.

Didžiosios Britanijos prekybos rūmų Lietuvoje vadovė prisiminė ir anksčiau šiemet vykusį 70-ąjį Elžbietos II valdymo metų jubiliejų.

„Pasaulis šventė karalienės gyvenimą, gyvavimą ir valdymą. Galbūt ta gyvavimo šventė, einanti koja kojon dabar su jos praradimu, ir sukelia tokį šoką tautai, žmonėms. Tai yra suprantama“, – kalbėjo ji.

Sulig Elžbietos II mirtimi Jungtinė Karalystė žengia į naują etapą. Kai kas kalba, kad tai – monarchijos aukso eros pabaiga.

R.Ščiukinaitės nuomone, nedrąsu teigti, kad su karalienės mirtimi baigiasi britų monarchijos aukso amžius.

Anot jos, kad ir kaip begedėtume, tikrai viltingai žvelgiama į sosto įpėdinį Karolį III.

Ji tiki, kad jis taip pat atneš naujų valdymo vėjų, įtvirtins savo valdymo tradicijas.

Didžiosios Britanijos prekybos rūmų Lietuvoje direktorė teigė, kad kartu su Didžiąja Britanija, Europa ir visu pasauliu 10 dienų gedulo laikotarpį susilaikys nuo verslo komunikacijos ar įprastinių ryšių, renginių, atstovavimo verslo klausimams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Charlesas III
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Charlesas III

„Bendravimas glaudžiai vyks su ambasada, atstovais Britanijoje. Iš tiesų tai yra aktyvi korespondencija pranešti šią žinią pasauliui ir kartu išgedėti. Nes vis tik karalienė labai vertino tokias tradicijas ir bus laikomasi besąlygiškai iš mūsų pusės.

(...) Britai, Britanija be galo myli savo karalienę, karališkąją šeimą, tad tikrai nemanau, kad šios dienos bus verslui palankios galbūt. Manau, kad tai bus bendru sutarimu vis tik gedima šalies, pasaulio mastu“, – nurodė ji.

Kokią įtaką monarchija daro įtaką verslui? Ar jaučiamas monarchijos atspindys britų verslininkų darbuose, elgesyje?

R.Ščiukinaitės teigimu, jaučiama didelė įtaka.

„Ypatingai – Lietuvoje galbūt labiau yra pasižymėję verslai, verslo atstovai, kurie iš tiesų netgi gauna teisę, galbūt galiu pasakyti, nuvykti į būtent karalienės rūmus ir susipažinti su ja kaip britų verslo atstovai Lietuvoje, pasaulyje.

VIDEO: Elizabeth II valdymo jubiliejus – 96 metų monarchė valdo jau 70 metų

Karalienė iš tiesų aktyviai palaikė verslą, ypač – savo valdymo metais, ir ji nuolat tą akcentavo. Tikrai yra glaudžių verslo santykių ir keletas žinomų atstovų Lietuvoje, kurie susitiko su karaliene ir buvo priimti už tuos nuopelnus atstovavimo čia“, – komentavo Didžiosios Britanijos prekybos rūmų Lietuvoje direktorė.

Ko verslas tikisi iš naujo Jungtinės Karalystės karaliaus Karolio III?

R.Ščiukinaitė aiškino, kad tikimasi nuoseklumo. Ji minėjo, kad britų karališkoji šeima pasižymi tuo, tradicijomis.

„Tai, aš manau, kad to galime tikėtis ir Karolio III valdymo metais. Vis tik galbūt ko viltingai verslas tikisi, tai pasienio kontrolės, galbūt dar platesnių ryšių su Lietuva ir Europa atliekant eksportą į Jungtinę Karalystę, Didžiąją Britaniją. Mes tikimės, kad tie santykiai tik stiprės ir kad Karolis III tikrai stiprins Britanijos politiką ties eksportu, užsienio produktų priėmimu į šalį“, – pažymėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius