Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 31 /13:08

Kovojant su netvarka Pravieniškėse, bus atskirti neigiamą įtaką kitiems darantys kaliniai

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius antradienį spaudos konferencijoje paskelbė, kad Pravieniškių pirmasis sektorius bus išskaidytas – neigiamą įtaką darantys nuteistieji bus patalpinti į kamerinio tipo patalpas. Anot Kalėjimų departamento direktoriaus Roberto Krikštaponio, tokių pat priemonių bus imtasi ir kitose šalies įkalinimo įstaigose ir iš viso tai palies apie 200 nuteistųjų. Jeigu šie ir toliau blogai elgsis, bus izoliuoti po vieną.
Elvinas Jankevičius
Elvinas Jankevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Antradienį ministras su laikinuoju Pravieniškių pataisos namų vadovu Dainiumi Sušinsku, Kalėjimų departamento direktoriumi R.Krikštaponiu ir viceministru Ernestu Jurkoniu aptarė paskelbtą informaciją apie pas kalinius rastus telefonus ir alkoholį.

Pravieniškėse kali 2007 kaliniai, įkalinimo įstaigoje dirba 567 žmonės. Vienoje pamainoje dirba 13 žmonių, kurie vykdo priežiūros ir apsaugos funkciją.

Anot ministro, panašios problemos, kaip ir Pravieniškėse, pastebimios daugelyje kitų šalies įkalinimo įstaigų. Jo teigimu, Lietuvos įkalinimo įstaigose yra per daug nuteistųjų.

„Pirmąjį sektorių išskirstysime, kalbant apie neigiamą įtaką darančius nuteistuosius. Kitaip sakant, visi bus izoliuoti į kamerinio tipo patalpas ir nebūtinai Pravieniškėse“, – pabrėžė jis.

Anot ministro, keičiant visą Kalėjimų departamento struktūrą, daugės kalinčius prižiūrinčių pareigūnų, jie daugiau uždirbs, bus didinamos kriminalinės žvalgybos pajėgos.

Kalėjimų departamento direktorius Robertas Krikštaponis teigė, kad vakar posėdžiavo krizinių situacijų valdymo grupė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Robertas Krikštaponis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Robertas Krikštaponis

„Mūsų priimtas sprendimas, kad nuteistieji, kurie daro neigiamą įtaką kitiems bus perkelti iš vienos įstaigos į kitą“, – sakė jis. Vadovo teigimu, pirmieji kaliniai bus perkelti dar šią savaitę.

Anot R.Krikštaponio, jeigu tie nuteistieji ir toliau blogai elgsis, jie bus izoliuoti.

„Matau, kad naudojamasi žurnalistais kaip įrankiu darant spaudimą mums. Užtikrinu, kad mes darysime, kas reikia, kad užtikrintume discipliną ir nesileisime bauginami“, – pareiškė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Sušinskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Sušinskas

Greitu metu žadama pabaigti Pravieniškių pataisos namų remontą, kurio metu planuojama įrengti 360 kamerinio tipo kamerų.

Pravieniškių pataisos namų laikinasis vadovas Dainius Sušinskas savo ruožtu teigė, kad prieš vadinamąją „Jūros šventę“, kurios metu pataisos namuose vyksta krikštynos, pataisos namuose buvo daromi patikrinimai, ieškoma alkoholio.

Anot D.Sušinsko, kasmet įkalinimo įstaigų darbuotojai rengiasi šiai šventei: „Tokį savaitgalį būna labai didelis pareigūnų sušaukimas, kurie atlieka masines kratas tiek gyvenamosiose patalpose, tiek gamybinėse patalpose.“

Taip nutiko ir šį penktadienį.

Kalėjimų departamento grupės pareigūnai rado apie 80 litrų raugo. D.Sušinsko teigimu, tai nėra didžiausias rastas kiekis.

Nuteistieji raugą laiko šiukšlių maišuose įkasę į žemę aplink pastatus.

„Galima panaudoti elementarius maisto produktus: žirnius, kruopas. Pats einamiausiais – duona, vieną porciją kiekvienas nuteistasis turi teisę parsinešti iš valgyklos. Duoną sumetus šiuo metu, kai taip karštą, per pusdienį raugas įrūgsta“, – paklaustas, kaip į teritoriją patenka medžiagos, raugui gaminti, paaiškino jis.

Klausiamas, ar galėjo tokį kiekį raugo nuteistieji laikyti be prižiūrinčiųjų žinios, laikinasis vadovas sakė neturintis duomenų, kad prižiūrėtojai galėjo talkinti.

„Tai nėra viena talpa tas 80 litrų, yra daug įvairių talpų. Čia bendra suma tokia“, – paaiškino R.Krikštaponis.

„Buvo bandymai pasipilstyt, pasilaistyt, vanduo buvo užsuktas“, – apie nuteistųjų bandymą vis tiek atšvęsi „Jūros šventę“, pasakojo pataisos namų laikinasis vadovas.

Kriminalinėje žvalgyboje – beveik visi naujokai

Ministras pridūrė, kad vadinamoji „Jūros šventė“ neįvyko dėl to, kad jis apie tai gavo informacijos iš žiniasklaidos, bet ne iš kriminalinės žvalgybos.

Anot D.Sušinsko, per pusmetį pasikeitė 90 proc. kriminalinės žvalgybos darbuotojų Pravieniškėse.

„Aš negaliu tvirtinti, kad jie pakankamai gerai dirba. Tai yra jauni specialistai, kurie neturi patirties. Ne visi turi teisę netgi dar dirbti su slapta informacija. Yra renkamas naujas kolektyvas, kuris ateityje turėtų duoti gerų rezultatų. Šiai dienai turime gyventi taip, kaip mes turime“, – sakė jis.

Viliasi atnaujinti visus pataisos namus

E.Jankevičius kartojo, ką yra sakęs anksčiau – kalėjimų sistemoje mažos algos, prižiūrėtojai dėvi apšiurusias uniformas. Jis viliasi visa tai pakeisti. Jaunesnieji pareigūnai, saugantys kalinius, uždirba 562 eurus „į rankas“ – tai suma be priedų ir viršvalandžių.

Tačiau nepaisant to, anot ministro, stebint suvestines, pastaruoju metu pastebimas ženklus konfiskuotų daiktų iš suimtųjų padaugėjimas.

„Pataisos namai suprojektuoti netinkamai. Yra siauri koridoriai ir kambariai, kur nuteistieji leidžia laiką. Patalpinti saugiai pareigūnų nėra sudarytos sąlygos“, – antradienį teigė ministras.

Tokia padėtis, anot jo, nepateisinama, tačiau ji įrodo, kad valstybė skiria mažai laiko kalėjimų sistemai.

„Požiūris buvo, kad ta sistema uždara, izoliuota, ir dėmesys buvo kitur“, – pabrėžė jis.

Kitą savaitę teisingumo ministras vyks į Norvegiją, kur bus kalbama apie lėšas, kurios turėtų būti skirtos mūsų šalies įkalinimo įstaigų remontui.

„Didelė galimybė gauti 20 mln. eurų finansavimą. Mes tikimės, kad kitais metais galėsime pasirašyti dėl šio finansavimo sutartį ir po to labai daug pataisos namų pavirs moderniais pataisos namais, kur vyraus išskirtinai kamerinis (nuteistųjų laikymo – aut.) tipas“, – kalbėjo ministras.

Jo teigimu, įrengus tokio tipo patalpas problemos, kurios sistemą kamuoja dabar, turėtų išnykti.

Anot jo, per visą nepriklausomybės laikotarpį rimtesnio remonto sulaukė tik Kauno tardymo izoliatorius, o tai esą parodo valstybės požiūrį.

Ministras teigė, kad šiuo metu derasi dėl didesnio finansavimo kalėjimų sistemai. Kiek jis galėtų augti, jis pasakyti nenorėjo, nes derybos nesibaigė.

Taip pat planuojama nauja Kalėjimų departamento struktūra. Kai ji bus įgyvendinta, tik tuomet bus ieškoma nuolatinių įkalinimo įstaigų vadovų, nes dabar kelioms įstaigoms vadovauja laikinieji direktoriai.

Rado telefonų ir alkoholio

Kaip pranešė Pravieniškių pataisos namai, praėjusios savaitės pradžioje gavus informacijos, kad pataisos namų-atvirosios kolonijos 3-iame sektoriuje bausmę atliekantys nuteistieji, kuriems suteikta teisė išvykti be sargybos arba be palydos, turi neleistinų jiems turėti daiktų, buvo atlikta bendroji planinė ir neplaninė kratos 15 būrio nuteistųjų gyvenamosiose, buitinėse, pagalbinėse patalpose bei lauko teritorijoje.

Kratos metu buvo surasti ir paimti šie nuteistiesiems neleistini turėti daiktai: 72 mobiliojo ryšio telefonai, 14 SIM kortelių, 80 mobiliojo ryšio telefono baterijų, 2 USB 3G modemai, 108 pakeliai cigarečių su Baltarusijos Respublikos banderolėmis, naktinio matymo žiūronas, radijo ryšio stotelė, fotoaparatas, navigacinė sistema, 10 laisvų rankų įrangų, 3 savadarbės kolonėlės, 3 mobiliojo ryšio telefono krovimo laidai, 3 garso kolonėlės.

Pravieniškių pataisos namų nuotr. /Per kratą paimti daiktai
Pravieniškių pataisos namų nuotr. /Per kratą paimti daiktai

Portalas delfi.lt paskelbė, kad praėjusį penktadienį 1-ajame lokaliniame sektoriuje rasti aštuoni mobiliojo ryšio telefonai, trys litrai, įtariama, degtinės ir 80 litrų raugalo, turėjusio virsti svaigalais.

„Penktadienį, kai iš lokalinio sektoriaus išvedinėjome tam tikrą grupę nuteistųjų, kilo baisus pasipiktinimas ir nenoras išleisti – mes tikrai jų neglostome ir tokių dalykų netoleruojame, todėl buvo pakviesta Kalėjimų departamento prevencinė grupė, atliktos kratos, aišku, tai susiję ir su „Jūros švente“, neneigiu, kad to nebuvo“, – kiek anksčiau sakė laikinasis Pravieniškių pataisos namų vadovas Dainius Sušinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius