TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 10 30

Emigrantams Anglijoje – tautiečių sukurtas lietuviškų kampelių žemėlapis

Lietuviškų įstaigų Jungtinėje Karalystėje – nors vežimu vežk. Tiesa, toli gražu ne visi žino, kur bei kokios jos yra. Galvodama apie tai 25-erių emigrantų Artūro Mulkio ir Ievos Veiverytės pora sukūrė interaktyvų žemėlapį, padedanti rasti lietuviškas vietas, esančias arčiausiai ieškančiojo. Ieškantiesiems padėti sumanę kūrėjai griežtai nusiteikę verslo iš „Tuku Tuku“ projekto nedaryti.
Tuku Tuku galima rasti netoliese esančias lietuviškas vietas.
„Tuku Tuku“ galima rasti netoliese esančias lietuviškas vietas. / Asmeninio albumo nuotr.

– Informacijos apie lietuviškas vietas galima rasti internete, kodėl, jūsų manymu, reikalingas interaktyvus žemėlapis?

– Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad dažniausiai ieškant lietuviškų vietų tenka nusivilti sužinojus, jog vieta yra visiškai kitame rajone, nei jums aktualu. Mažuose miestuose nesusidursite su tokia problema, kadangi ir lietuviškų vietų juose ant pirštų suskaičiuosite. Interaktyvus žemėlapis padeda atrasti vietas, kurios lankytojams aktualios, yra įsikūrusios netoliese, reikiamu metu dirba.

– „Tuku Tuku“ turi mobiliąją programėlę?

– Šiuo metu ne. Pats portalas sukurtas remiantis mobiliųjų programėlių principais, todėl didelio poreikio sukurti tokią nejautėme. Kita vertus, jei projektas ir toliau taip sėkmingai vystysis, būtinai sukursime programėles iOS ir Android naudotojams, jos veiktų sklandžiau ir greičiau nei internetinis puslapis.

– Žemėlapyje tik Londone veikiančios įmonės?

– Pradėjome pildyti katalogą nuo Londono, juk turi būti kažkokia pradžia. Šiuo metu daugiausiai lietuviškų vietų yra jame, tačiau nuolat plečiamės. Išaugus „Tuku Tuku“ lankomumui žmonės patys pradėjo kelti savo įmones. Planuojame iki metų pabaigos žemėlapyje turėti per 1000 lietuviškų vietų įvairiuose Anglijos miestuose.

Planuojame iki metų pabaigos žemėlapyje turėti per 1000 lietuviškų vietų įvairiuose Anglijos miestuose.

– Dažniausiai lietuviai steigia nacionalines parduotuves, kokių dar emigrantų įkurtų įstaigų yra itin daug?

– Populiariausios lietuvių steigiamos paslaugos – grožio salonai, kirpyklos, autoservisai, klinikos, lietuviškos mokyklėlės, bei įvairios teisinės paslaugos. Grožio salonai kol kas ženkliai lenkia kitas paslaugas, tikriausiai ne be reikalo sakoma, jog lietuvaitės yra gražiausios merginos pasaulyje. Net ir Anglijoje jos turi platų lietuviškų grožio paslaugų pasirinkimą.

– Galbūt atradote neįprastų verslų?

– Nustebau pamatęs, kad Anglijoje yra lietuviška reklamos agentūra – profesionali spaustuvė, kurioje galima atsispausdinti bet ką, kas susiję su įmonės firminiu stiliumi. Kalbant ne apie verslą, kadangi Anglijoje esu dar naujokas, buvau nustebintas atradęs net kelias lietuviškas bažnyčias.

– Surasti kelis šimtus įmonių tokioje šalyje – gigantiškas darbas, nekalbant apie tinklalapio kūrimą. Keliese ir kiek ilgai dirbote prie šio projekto?

– Viską nuo pradžių vystome dviese su savo mergina. Aš atsakingas už portalo vystymą, programavimą, bei kitus techninius dalykus, tuo tarpu Ieva dirba su lietuviškomis vietomis, bendravimu su klientais. Taip pat atlieka ir mūzos vaidmenį. Man tai be galo svarbu. Viešai paleidę projektą sulaukėme didelio žmonių susidomėjimo ir aktyvumo. Jau antrą dieną dėl žmonių srauto buvo „nulūžęs“ portalo serveris. Supratęs, kad žmonėms tai naudinga, nusprendžiau pakeisti viską iš pagrindų.

Grožio salonai kol kas ženkliai lenkia kitas paslaugas, tikriausiai ne be reikalo sakoma, jog lietuvaitės yra gražiausios merginos pasaulyje.

Per keturias dienas paruošiau visiškai naują ir žymiai funkcionalesnį „Tuku Tuku“ žemėlapį. Viską kurti teko po naktinių oficialaus darbo pamainų. Kadangi dirbau su motyvuojančiais ir stipriais žmonėmis, kelios valandos miego per dieną nepasirodė didele kliūtimi. Laikytis padėjo ir Ieva, savo nuoširdžiu kasdieniu darbu rodydama tobulą pavyzdį. Dirbame prie projekto kiekvieną dieną, tačiau pagrindas gimė per keturias dienas.

– Gali susidaryti įspūdis, kad jūsų kūrinys skirtas įmonių reklamai, gal turite planų ilgainiui gauti pelną?

– Jau gavome kelis pasiūlymus įkelti į puslapį reklamą, tačiau to nedarome. „Tuku Tuku“ vizija ir misija yra kitokia, nei daugumos portalų ar įmonių katalogų. Mūsų tikslas – padėti vienas kitam suformuoti aplinką, kurioje būtų galima nešališkai ir be jokios reklamos gauti informaciją. Tam sukūrėme atsiliepimų funkciją – kiekviena vieta gali būti įvertinta, kas ateityje ir formuos vietų svarbą bei prioritetą bendrame sąraše. „Tuku Tuku“ yra ir bus nesugadintas, reklamos portale neišvysite.

Asmeninio albumo nuotr./A.Mulkys ir I.Veiverytė.
Asmeninio albumo nuotr./A.Mulkys ir I.Veiverytė.

– Jei ne finansiniai sumetimai, tai koks žemėlapio kūrimo tikslas?

– Tuku Tuku kūrimas paremtas idėja, ne verslo planu. Pats pirmas kūrimo tikslas buvo pažintinis – norėjau pamatyti, kaip šiuo metu internete veikia Geolocation funkcija. Nuo 13-os internetas – mano draugas ir darbdavys. Niekuomet nepainiojau idėjos su pinigais. Gal ne visi supras, tačiau man, kaip programuotojui, be galo malonu ir gera valdyti portalą, padedantį kitiems žmonėms. Šis jausmas – stipresnis už pinigus.

– Tinklalapis veikia dar gana neilgai, kokio lankytojų aktyvumo sulaukėte?

– Aktyvumas didelis, per šį trumpą laiką „Facebook“ puslapis surinko jau virš 1000 like‘ų. Kasdien žemėlapį atsiverčia vidutiniškai 500 lankytojų, nepaisant to, kad „Google“ paieškoje puslapis dar nėra visiškai suindeksuotas.

„Tuku Tuku“ yra ir bus nesugadintas, reklamos portale neišvysite.

– Kuo „Tuku Tuku“ skiriasi nuo įprasto internetinio įmonių katalogo?

– Interaktyvus žemėlapis padeda atrasti tai, kas šalia ar norimoje vietovėje. Kita sistemingai įvesta informacija, tokia, kaip darbo laikas, taip pat leidžia atrasti tik tai, kas reikalinga lankytojui. Išnaršius beveik visus įmonių katalogus, galiu pasakyti, kad pastarieji labiau primena skelbimų lentas su įmonių kategorijomis. Norint atrasti tai, ko reikia, lengviau paklausti draugų ar pažįstamų, nei ieškoti įmonių kataloguose. „Tuku Tuku“ skirtumas gali atstoti ilgą laiką gyvenantį Anglijoje draugą.

– Ką tik atvykusiam lietuviui portalas gali būti neįkainojamai vertingas, tačiau, kaip manote, ar daugybę metų čia gyvenantys tautiečiai atras dar negirdėtų vietų?

– Testuodamas sistemą, prašiau ne vieno pažįstamo pagalbos. Net tie, kurie čia jau 12 metų ir daugiau, atrado kažką naujo. Greitai žemėlapyje pridėsime renginių kategoriją, lankytojai atras ne tik naujas vietas, bet ir lietuviškus renginius, pramogas. „Tuku Tuku“ naudingiausias aktyviems žmonėms. Tokiems, kurie didžiąją laiko dalį praleidžia namuose, žemėlapį užtenka atsiversti ir vieną kartą – apsižiūrėti, ką galima rasti aplink.

Žemėlapis gali būti naudingas ne vienoje situacijoje – keičiant gyvenamą vietą, keliaujant, bandant atrasti kažką naujo, norint praleisti laisvalaikį lietuviškoje aplinkoje ir panašiai.

Interaktyvų žemėlapį „Tuku Tuku“ galite rasti čia, o daugiau informacijos apie jį – „Facebook“ paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius