-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 02

Emigravusius anūkus ištiko šokas: atsiimkite močiutę iš slaugos ligoninės, nes reikės vietų COVID-19 ligoniams

Jungtinėje Karalystėje gyvenanti Sandra 15min pranešė sulaukusi žinios, kad per kelias dienas savo 86 metų močiutę reikės pasiimti namo, nes esą Tauragės ligoninės slaugos skyriaus lovų prireiks koronavirusu užsikrėtusiems ligoniams. Tačiau tiek ligoninės vadovas, tiek Tauragės meras ramina: vienišos močiutės niekas neiškraustys. Įvyko nesusipratimas.
Senutė
Senutė / Vida Press nuotr.

15min skaitytoja Sandra (pavardė redakcijai žinoma) pranešė sulaukusi Tauragės savivaldybės Socialinės paramos skyriaus skambučio.

„Šiandien man pranešė, kad Tauragės slaugos namai bus uždaryti ir visi ten esantys seneliai turi būti pasiimti per kelias dienas, nes atiduos patalpas koronos ligoniams. Tarp senelių yra mano 86 metų močiutė“, – teigė Sandra.

Tokia žinia ją pribloškė, mat visi močiutės giminaičiai gyvena ne Lietuvoje, dėl karantino negali išvykti į Lietuvą ir tiesiog nebūtų kam močiutę priglausti.

Moteris nenuleido rankų ir ėmė tikrinti informaciją. Kreipėsi į Tauragės merą Dovydą Kaminską, ligoninės vadovą.

Meras moteriai iš pradžių žinios nepaneigė – tik pareiškė, kad situacija labai sudėtinga, ekstremali ir pasiteiravo, ar močiutei vietos neieškota kitose rajono slaugos įstaigose.

Planas yra, bet dar neįgyvendinamas

Tačiau 15min meras nurodė išsiaiškinęs, kad Sandra neteisingai suprato situaciją. Esą savivaldybės darbuotojai tik pasidomėjo, kur senolė gyvens, kai balandžio 20 dieną baigsis jos slaugos sutartis su Tauragės ligonine.

„Pas mus ekstremalių situacijų komisijoje tokia situacija, kad reikės atlaisvinti vietų ligoninėje ir iš slaugos ligoninės žmones perkelti į namus, yra aptarta. Tačiau gavau patvirtinimą, kad tai yra tik planas, kuris dar tikrai nėra įgyvendinamas“, – patikino jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dovydas Kaminskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dovydas Kaminskas

Anot mero, šiuo atveju situacija yra kita.

„Socialinės paramos skyrius informavo, kad žmonės, pagal įstatymus, slaugos ligoninėje nemokamai gali būti ne daugiau nei 4 mėnesius per metus. O šios šeimos situacija tokia, kad keturi mėnesiai baigiasi balandį. Skyrius, pasižiūrėjęs, kad ligoninė turės ją netrukus išrašyti, susisiekė su artimaisiais ir klausė, ką toliau daryti: kur tą asmenį planuojama perkelti – į kitus slaugos namus, į kitą ligoninę, kad nebūtų ji viena. Su ligoninės pasirengimu koronavirusui tai niekaip nesusiję“, – teigė meras.

Kita vertus, jis tikino, kad rajono senelių globos namuose vietų nėra daug, yra eilės, o karantino laikotarpiu naujų gyventojų nė negalima atkelti, nes 14 dienų iki perkėlimo jiems privalomas karantinas.

„Daug yra teisinių kolizijų, todėl mūsų socialinis skyrius dirba tuo klausimu ir išeitį ras“, – aiškino meras.

Galės likti mokamai

Viena iš išeičių, anot Tauragės ligoninės vadovo Liutauro Indriuškos, galimybė žmogui likti slaugos skyriuje, jei artimieji už paslaugą mokės.

„Nieko neiškraustysime. Išvažiuoja seneliai, kai baigiasi jų dienų terminas. Ligonių kasos apmoka keturis mėnesius per metus. Kai išguli tą laiką, tai artimieji turi juos pasiimti, arba turi susimokėti už tą paslaugą, nes ji tampa nekompensuojama. Tai arba pasiims, arba pratęs mokamai“, – paaiškino L.Indriuška.

„Tauragės kurjerio“ nuotr./Slaugos skyrius plečiamas šiame pastate Prezidento gatvėje
„Tauragės kurjerio“ nuotr./Slaugos skyrius plečiamas šiame pastate Prezidento gatvėje

Anot Sandros, jai buvo įvardinta ir suma – 35 eurai už dieną.

Pasak mero, paprastai mokamai tokios paslaugos žmonės nesirenka, nes tai – gana brangu, todėl Sandros šeima ir buvo įspėta iš anksto, kad močiutei reikia ieškoti naujų namų.

„Kodėl suprato, kad iškeldinama gali būti dėl koronos, nežinau. Galbūt buvo užsiminta ir apie tai, kad į kitus slaugos namus perkėlimas gali būti apsunkintas“, – paaiškino meras.

Jis pažadėjo, kad močiutė išmesta į gatvę tikrai nebus ir vietos jai atsiras bei paprašė žmonių nepanikuoti.

Tauragės ligoninės vadovas L.Indriuška patikino, kad koronaviruso Tauragėje niekas kol kas nesirengia gydyti, nes jie gydomi penkiuose centruose visoje Lietuvoje.

„Jei nutiktų, kad vietų ten pritrūktų, tai įsikištų ministerija ir visos Lietuvos mastu spręstų, ką daryti. Tikrai ne savivaldybės derintų ir žiūrėtų kur kokį skyrių palikti. Kol kas tokių planų nėra“, – tikino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius