Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 25

ES sutarė dėl sutarties su Ukraina atidėjimo, Lietuva siekė saugiklių

Europos Sąjungos (ES) šalių ambasadoriai ketvirtadienį suderino pozicijas dėl laisvos prekybos sutarties su Ukraina atidėjimo, Lietuvos pastangomis įtraukti saugikliai, kuriais siekiama apriboti Rusijos spaudimo galimybes ateityje, pranešė Lietuvos ambasadorius.
Raimundas Karoblis
Raimundas Karoblis / Džojos Gundos Barysaitės nuotr.

„Šiandien pasiekėme sutarimą dėl paties teksto. Kartu bandėme įtraukti saugiklius ateičiai. Susitarimo tekstą planuojama patvirtinti formaliai pirmadienį“, - BNS telefonu iš Briuselio sakė Lietuvos nuolatinis atstovas ES Raimundas Karoblis.

Diplomatas sakė apgailestaujantis, kad laisvos prekybos sutarties įsigaliojimas nukeliamas iki 2016 metų, nes taip sukuriama precedentas, kaip pasiduodama Rusijos spaudimui ir kyla pavojus Ukrainos reformų planams.

Pasiekėme sutarimą dėl paties teksto. Kartu bandėme įtraukti saugiklius ateičiai. Susitarimo tekstą planuojama patvirtinti formaliai pirmadienį.

Maskvai spaudžiant Ukrainą pakeisti pačią sutartį, ES ambasadoriai dokumentuose sutarė „įtvirtinti, kad bet kokie asociacijos sutarties turinio keitimai galimi tik dvišaliu susitarimu ES arba Ukrainos iniciatyva“, teigė Lietuvos ambasadorius.

R.Karoblio teigimu, taip pat sutarta „įtraukti nuostatas apie Ukrainos reformų tęstinumą“.

„Bandėm minimalizuoti žalą, ir manome, kad nemažai yra pasiekta“, - sakė ambasadorius.

Ukrainos parlamentas rugsėjo 16 dieną ratifikavo istorinę asociacijos su ES sutartį, tačiau jos prekybinės dalies įgyvendinimas atidėtas iki 2016 metų sausio. Rusija teigia, kad susitarimas bus žalingas jos rinkoms, ir žada atsakomąsias priemones.

„Yra aišku, kad šis atidėjimas padarytas Rusijos spaudimu ir Ukrainos pusė nesugebėjo atlaikyti šio spaudimo. Tai precedentas, ir svarbu, kaip užtikrinti, kad tokie dalykai ateityje nepasikartotų. Dėl to ir siekėme įdėti saugiklius šiame procese“, - BNS sakė ambasadorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius