Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 25

Europarlamentaras V.Landsbergis: „Gal mes galime padėti vargšei Europai, kuri nesusigaudo?“

Europarlamentaras konservatorius Vytautas Landsbergis, penktadienį per Europos Parlamento (EP) narių iš Lietuvos susitikimą su Seimo Užsienio reikalų komitetu (URK), kėlė klausimus, ar Lietuva turi kokių nors svertų ES bei Rusijos derybose dėl dvišalių santykių.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Gal mes galime padėti vargšei Europai, kuri nesusigaudo, ką jai primeta?" – sakė V.Landsbergis ir tvirtino, kad šiuo metu Rusija susitarimo tekste siekia „išplauti sąvokas", Europą priversti užmerkti akis prieš žmogaus teisių pažeidimus dėl pragmatinių interesų ir taip sukelti abejonių dėl principų, kuriais paremta Vakarų demokratija.

Tiesa, anot V.Landsbergio, nors Europa dar neatsisako požiūrio, jog žmogaus teisių klausimas „kartais esmingesnis, kartais – mažiau esmingas", pasitikėjimas Rusija vis dėlto yra susvyravęs.

Sausio pradžioje Maskva dėl kainų ginčo su Ukraina beveik dviem savaitėms nutraukė dujų tiekimą kelioms Europos valstybėms, tuomet ES atstovai viešai išreiškė abejonių dėl Rusijos galimybės būti laikoma patikima energijos tiekėja.

„Kai Gruzija dega, nešalta, o kai per Ukrainą atėjo šaltis į Europą, pajuto", – sakė V.Landsbergis.

Į V.Landsbergio klausimą, kiek Lietuva gali daryti įtakos ES ir Rusijos sutarčiai, Seimo komiteto vadovas Audronis Ažubalis atsakė, jog tiesiogiai – niekaip. Pasak europarlamentaro, būtina ieškoti ir netiesioginių būdų.

„Jie man atsakė, kad tiesioginės įtakos nėra. Bet galų gale Europos Taryboje susitinka ministrai, valstybių vadovai", – BNS sakė V.Landsbergis, paklaustas, ar pats matantis galimybių Lietuvai daryti įtaką šiems procesams.

Maskva ir ES nuo 2008-ųjų derasi dėl strateginės partnerystės sutarties. Derybos kartą jau buvo sustabdytos dėl karinio Rusijos ir Gruzijos konflikto, tačiau vėliau atnaujintos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius