Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 06

Europinėmis ir privačiomis lėšomis Kėdainiuose ruošiasi modernizuoti 5 vaikų darželius iš karto

Net 5 vaikų darželius Kėdainiuose ketinama modernizuoti vienu ypu tam nenaudojant savivaldybės pinigų. Grandioziniam projektui prireiks bemaž 5 mln. eurų. Tikimasi, kad šiuos pinigus į darželius investuos privatūs verslininkai, o techninius modernizavimo projektus, viliamasi, visu 100 procentų finansuos Europos Sąjunga (ES).
Kartu su „Aviliuku“ ir „Puriena“ Kėdainiuose modernizavimo laukia ir „Varpelis“ bei „Vyturėlis“, o taip pat ir Vilainių „Obelėlė“.
Kartu su „Aviliuku“ ir „Puriena“ Kėdainiuose modernizavimo laukia ir „Varpelis“ bei „Vyturėlis“, o taip pat ir Vilainių „Obelėlė“. / A.Barzdžiaus/rinkosaikste.lt nuotr

Geros žinios – 5 įstaigoms

Planuojama, kad vienu kartu bus modernizuojami keturi Kėdainių lopšeliai-darželiai: „Aviliukas“, „Puriena“, „Varpelis“, „Vyturėlis“ bei Vilainių mokykla-darželis „Obelėlė“.

Kėdainių rajono savivaldybės administracijos sumanymui modernizuoti penkis vaikų darželius pritarė ir Kėdainių rajono savivaldybės taryba, tad netrukus paraiška dėl šio projekto bus teikiama Europos energijos efektyvumo fondui.

Tikimasi, kad šis fondas visu 100 procentų padengs darželių pastatų modernizavimo techninių projektų ir visos reikalingos dokumentacijos parengimo išlaidas.

Būtinos dokumentacijos būtų parengta išties nemažai. Šią dokumentaciją sudarytų techninės galimybių studijos ir investicijų projektas, projekto programos ir jo įgyvendinimo plano sudarymas bei finansavimo būdų numatymas, rangovo, kuris atliktų viešųjų pastatų modernizavimą, atrankos parengimas, viešųjų pirkimų procedūrų vykdymas ir sutarčių parengimas bei derinimas.

Minėtos dokumentacijos paruošimas kainuotų iki 200 tūkst. eurų, kurie ir būtų apmokėti Europos energijos efektyvumo fondo lėšomis.

Siekia energetinio efektyvumo

Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius sako, kad visas penkias ugdymo įstaigas skubama renovuoti įgyvendinant Europos parlamento ir Tarybos direktyvą, kurios nuostatos įpareigoja didinti energijos vartojimo efektyvumą.

Viena iš galimybių siekti energijos vartojimo efektyvumo – kreiptis į Europos energijos efektyvumo fondą, kuris remia energijos efektyvumo didinimą ir finansuoja dokumentacijos investiciniams energijos taupymo projektams parengimą.

A.Barzdžiaus/rinkosaikste.lt nuotr/Arūnas Kacevičius
A.Barzdžiaus/rinkosaikste.lt nuotr/Arūnas Kacevičius

„Viena iš sričių, kuri leis siekti energijos taupymo tikslo, yra viešųjų pastatų modernizavimas, diegiant energijos taupymo priemones, tokiu būdu sumažinant energijos kiekį bei padidinant visos sistemos efektyvumą, todėl ir imamasi šio projekto, įtraukiant į jį visas 5 minėtas ugdymo įstaigas“, – sako savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius.

Ieškos privataus investuotojo

Pasak A.Kacevičiaus, jei projekto paraiška bus įvertinta teigiamai ir techninės dokumentacijos parengimas 100 proc. bus apmokamas Europos energijos efektyvumo fondo, parengus visus reikalingus dokumentus, bus skelbiamas konkursas ir ieškoma privataus investuotojo, kuris norės savo lėšomis modernizuoti 5 vaikų darželius.

„Investavus į modernizavimą, darželiuose sumažės energijos suvartojimas, vadinasi, ženkliai sumažės ir šių patalpų išlaikymas. Arba, paprasčiau tariant, ženkliai sumažės sąskaitos už šildymą.

Būtent tai ir taps ta nauda, dėl kurios tikimės sulaukti privataus investuotojo – tikėtina, kad savivaldybė investuotojui galimai įsipareigos tam tikrą laiką mokėti tokią sumą pinigų už darželių išlaikymą, kokia yra mokama dabar, iki renovacijos, tad sumažėjus šių pastatų išlaikymo kaštams, privataus investuotojo investicijų atsipirkimui ir pelnui liks realiai nuo minėtų sąskaitų po renovacijos sutaupoma suma“, – „Rinkos aikštei“ paaiškino A.Kacevičius.

Per kiek metų atsipirktų į darželių modernizavimą privačių įmonių investuoti pinigai, kol kas dar nėra apskaičiuota. Taip pat dar nežinia, kada prasidės pirmieji darželių renovacijos darbai.

Jei statybinių medžiagų ir statybos darbų kainos ženkliai nešoktels, tuomet minėtų penkių Kėdainių darželių renovacijai reikės maždaug 5 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius