Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Europos dailiojo čiuožimo čempionato tamsieji užkulisiai: „Su keiksmažodžiais ir įžeidinėjimais ant manęs šaukė“

Šeštadienį istoriniame mūsų šaliai Europos dailiojo čiuožimo čempionate Lietuvai atstovaujanti pora pasipuošė bronzos medaliais. Tačiau Kaja Elena Brilė, kuri dirbo renginyje, teigia, kad žmonės, stebėję transliaciją, net neįsivaizduoja, kaip Lietuvos čiuožimo federacija gali elgtis su dirbančiu personalu. K.E.Brilė teigia negavusi žadėtos darbo sutarties, atlygio, o galiausiai buvo per prievartą išvaryta lauk, nors, pasak jos, tik dirbo savo darbą. Po įvykio moters vadovės žada kreiptis į Tarptautinę čiuožimo sąjungą.
15min iliustracija
15min iliustracija

Kaja Elena Brilė užsiima dailiuoju čiuožimu mėgėjiškai, priklauso čiuožimo klubui, daug kartų yra dirbusi varžybose.

„Mane, kaip žmogų, turintį patirties, kaip žmogų, kurį pažįsta čiuožimo bendruomenė, pakvietė dirbti čempionate į muzikos ir pranešėjų komandą, kuri padeda moderuoti treniruotes, leisti muziką. Tai buvo darbuotojos pozicija, nuo pat pradžių buvo šnekama, kad tai nėra savanorystė, kad mes turėsime sutartį, buvo nurodytos konkrečios sumos“, – teigė moteris.

Dirbo, tačiau sutarties iš federacijos taip ir negavo

Nors čempionato organizatoriai žadėjo parengti sutartį, jos moteris taip ir negavo.

„Aš jos net nemačiau, negavau. Ji turėjo būti sudaroma su Lietuvos čiuožimo federacija, mes daug, labai daug kartų prašėme sutarties, ypač artėjant čempionatui. Mūsų prašė pasiimti neapmokamas atostogas, atseit darbas mums nesumoka, bet sumokės federacija už tas dienas, mes pasitikėdamos pasiėmėm neapmokamas atostogas, aišku, už tai dabar algos negausime, tos sutarties iki šiol nėra, pinigų irgi“, – pasakojo K.E.Brilė.

Kaja Elena / Asmeninio arch.nuotr.
Kaja Elena / Asmeninio arch.nuotr.

Moteris pirmadienį ir antradienį intensyviai dirbo Ledo rūmuose prie čempionato dalyvių treniruočių. Jos darbas buvo sėdėti prie muzikos pulto, pagal protokolą vesti treniruotes, skaičiuoti laiką, atrinkti muzikos takelius.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Šokių ant ledo laisvosios programos apdovanojimai
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Šokių ant ledo laisvosios programos apdovanojimai

Čempionato dienomis K.E.Brilė dirbo Žalgirio arenoje. „Čia padėjau pranešėjoms, kurios skelbia taškus, kalba per mikrofoną, mūsų komanda tarpusavyje rodė ženklus, kada didžėjui leisti muziką, kada pritylinti, kokią muziką ir panašiai“, – pasakojo darbuotoja.

Šeštadienio pasiruošimas čempionatui vyko taip, kaip buvo planuota. Moteris teigė, kad prieš renginį ją apmokė iš Suomijos atvykusios dailiojo čiuožimo specialistės, jos buvo moters vadovės, kurios instruktavo, ką K.E.Brilei reikės daryti.

„Su keiksmažodžiais ir įžeidinėjimais ant manęs šaukė“

Apie 19 val. prasidėjus porų šokiams, moteris gavo iš savo vadovės nusiskundimą, kad muzika groja per garsiai. K.E.Brilės darbas buvo nueiti pas didžėjų ir paprašyti muziką patildyti.

„Didžėjus tada pasakė, kad jis negali tylinti, nes Ervinas jam nurodinėja. Aš grįžau pas vadovę, papasakojau situaciją, ji paklausė, kas jis toks, aš sakiau – nežinau. Ji sakė – pasakyk jam, kad jis mums netrukdytų dirbti“, – pasakojo moteris.

Vėliau K.E.Brilė išsiaiškino, kad minėtas vyras yra žymus sporto žurnalistas Ervinas Kvitkauskas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Charlene Guignard ir Marco Fabbri
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Charlene Guignard ir Marco Fabbri

„Aš nuėjau ir labai mandagiai paaiškinau situaciją, kad vadovė liepė patylinti muziką, nes ji neatitinka reikalavimų. Jis užsipuolė, pradėjo rėkti, kas aš tokia, pradėjo šnekėti apie mus, kaip apie komandą, sakė, kad mes esame „niekas“, kad mes negalime nurodinėti“, – pasakojo K.E.Brilė.

Moteris teigė, tuomet įsiliepsnojo žodinis konfliktas, vyras supyko, atrodė išgėręs, sklido alkoholio kvapas.

„Jis atėjo prie manęs, griebė už mano akreditacijos, fotografavo, su keiksmažodžiais ir įžeidinėjimais šaukė. Bandė nutraukti akreditaciją, aš jam priešinausi“, – pasakojo K.E.Brilė. Tuo metu vyko gyva transliacija, priešais kivirčą sėdėjo teisėjai.

Tuomet vyras išbėgo iš patalpos ir atsivedė, moters spėjimu, Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos atstovę, kuri patikrino K.E.Brilės darbo akreditaciją. Jokių neskandumų nebuvo, specialistė moteriai leido dirbti ir išėjo.

Tai, K.E.Brilės nuomone, supykdė Erviną ir jis vėl išbėgo iš salės.

Alfredo Pliadžio nuotr./Ervinas Kvitkauskas
Alfredo Pliadžio nuotr./Ervinas Kvitkauskas

„Aš toliau ramiai dirbau, staiga man kažkas pabaksnojo į petį, atsisukau, ten buvo apsauga, jie liepė man išeiti. Sakiau, kodėl aš turiu išeiti? Jie sakė, kad aš pažeidžiau viešąją tvarką. Aš sakiau – juk aš čia dirbu, čia mano vadovė. Jie jėga mane pradėjo vesti, aš bandžiau priešintis, sakiau, kad leistų pakalbėti su mano vadove, kurios nurodymu aš čia esu“, – pasakojo K.E.Brilė.

„Griebė mane už liemens ir pradėjo stumti“

„Vadovė man parašė žinutę su patvirtinimu, kad aš dirbu toje vietoje savo darbą, Čiuožimo sąjungos atstovai manęs prašė čia būti. Sakė – mums neįdomu, griebė mane už liemens ir pradėjo stumti.

Mane išsivedė į koridorių, aš sakiau, kad nenoriu bendrauti, noriu eit namo. Jie sakė, kad negaliu eiti namo, nes esu sulaikyta, aš sakau – kokiu pagrindu? Jie nieko neatsakė, sakė geriau nesipriešinti, nes uždės man antrankius“, – pasakojo K.E.Brilė.

Aplink moterį koridoriuje sustojo apsauga ir atėjo federacijos prezidentas Vytautas Jasutis, kuris liepė K.E.Brilei atiduoti akreditaciją, nusirengti čempionato striukę ir eiti į lauką.

Moteriai pasirodė, kad Ervinas turi artimą ryšį su V.Jasučiu. Oficialiai žymus sporto žurnalistas turėjo tam tikras pareigas čempionate, tačiau, anot moters, jo niekas nematė dirbančio. Moteris ir kitos savanorės teigė, kad visą savaitę matė Erviną neblaivų.

Moteris ir kitos savanorės teigė, kad visą savaitę matė Erviną neblaivų.

„Buvo akivaizdu – čia mano draugas, aš jį užstoju, manęs nei klausė, nei domėjosi, tiesiog liepė dingti iš čia“, – pasakojo moteris.

K.E.Brilę apsaugos darbuotojai per prievartą nusivedė į kambarį, čia moteris paskambino policijai ir papasakojo, kad prie jos darbo metu prisikabino girtas vyras, šiuo metu ją sulaikė apsauga ir ji nesupranta, kas vyksta.

„Jie išgirdo, kad aš skambinau, jie pradėjo tartis, ką sakyti policijai, pradėjo sakyt, kad greičiau susitarkime“, – pasakojo K.E.Brilė.

Atvykę policijos pareigūnai paklausė moters, kas nutiko. Ši papasakojo savo versiją – dirbo renginyje, prie jos pradėjo kabinėtis girtas vyras, dėl kurio ji negalėjo dirbti savo darbo.

Kambaryje buvęs federacijos vadovas V.Jasutis pareigūnams pasakė, kad moterį pasamdė, tačiau dabar nutraukia sutartį, paprašė atiduoti akreditaciją. K.E.Brilė buvo išvaryta iš „Žalgirio“ arenos.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Vytautas Jasutis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Vytautas Jasutis

K.E.Brilės vadovės dėl įvykio kreipsis į Tarptautinę čiuožimo sąjungą

Vėliau K.E.Brilės vadovės susisiekė su ja, teigė, kad labai apgailestauja ir dėl įvykio kreipsis į Tarptautinę čiuožimo sąjungą.

„Jos dirbo ir negalėjo dalyvauti toje situacijoje, tačiau man pranešė, kad labai pasipiktino ir praneš Tarptautinei čiuožimo sąjungai, kuriai ir priklauso tas čempionatas, jie atsiuntė profesionalius specialistus, teisėjus, visą techninę brigadą, jie viską sprendė, o Lietuvos čiuožimo federacija padėjo tik viską organizuoti“, – pasakojo K.E.Brilė.

Po įvykio moteris teigia, kad yra šokiruota ir prireiks laiko atsigauti. „Buvau labai dideliam šoke, bijau sutikti V.Jasutį, jėgos naudojimo įspūdis, labai gaila Lietuvos dailiojo čiuožimo, žinau, kiek čia žmonių, kurie atiduotų savo jėgas ir laiką nemokamai dėl to, bet požiūris į juos „jūs esate niekas“, – dalinosi moteris.

V.Jasutis: „Melą labai sunku komentuoti“

„Negaliu vertinti to, kas parašyta melu. Žinau visą šią situaciją, melą labai sunku komentuoti. Mes ją aiškinamės, mergina pateko ten, kur neturėjo būti, pateko apgaule. Ji iš ten buvo išprašyta, elgėsi neadekvačiai. Buvo iškviesta policija ir apsauga. Nusprendžiau panaikinti akreditaciją, nes tai griežtas pažeidimas savanorystės taisyklių ir tiek. Po to jau atvažiavo policija, nes pareiškimus parašė labai daug žmonių.

Jei rengdami pasaulinio lygio renginį pradėsime komentuoti nuomones kažkokias, čia absurdai... Jei kažkas buvo neblaivus, policija tai užfiksavusi ir išvežusi. Bet akreditacija panaikinta buvo tik vienam žmogui“, – teigė Lietuvos čiuožimo federacijos vadovas V.Jasutis.

Video stopkadras/Vytautas Jasutis
Video stopkadras/Vytautas Jasutis

„Ervinas yra platformos menedžeris, jis tą merginą pastebėjo, ji pateko ten, kur neturėjo, matyt, apsauga pražiūrėjo. Ji savivaliavo, jis paprašė jos išeiti. Kilo konfliktas, žmogus, kuris neturėjo ten būti, pradėjo gintis. Paprašius išeiti ji neišėjo. Buvo iškviesta apsauga, policija, atėjau ir aš, priėmiau sprendimą panaikinti akreditaciją. Paprašėme atiduoti čempionato striukę, paaiškėjus, kad kitos neturi, sutarėme, kad grąžins vėliau“, – komentavo situaciją V.Jasutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius