Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 17

Europos humanitarinio universiteto dėstytojai skundžiasi, kad yra išnaudojami

Antradienį prie Lietuvos užsienio reikalų ministerijos numatomas Lietuvos teritorijoje veikiančio baltarusiško Europos humanitarinio universiteto (EHU) dėstytojų piketas. Taip bus bandoma atkreipti EHU donorų dėmesį į tarp universiteto akademinės bendruomenės ir administracijos kilusį konfliktą.
Mokestis už studijas
Pinigai / 123rf.com nuotr.

Profesinės sąjungos atstovų išplatintame pareiškime teigiama, kad rektoratas, prisidengdamas reforma, ėmėsi dėstytojų „valymo“. Iš pareigų atleistas universiteto senato pirmininkas Pavelas Tereškovičius. Senatas savo ruožtu paskelbė nepasitikėjimą rektoratu ir pareikalavo atstatydinti administraciją.

Nori atkreipti rėmėjų dėmesį

Protesto akcija vyks prieš pat Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje planuojamą EHU administracijos ir universiteto donorų susitikimą.

Protesto akcija vyks prieš pat Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje planuojamą EHU administracijos ir universiteto donorų susitikimą.

2005 metais universitetas, verčiamas pasitraukti iš Baltarusijos Respublikos dėl politinių valdžios sprendimų, persikėlė į Vilnių. Šiuo metu iš pažiūros sėkmingai veikianti aukštoji mokykla draskoma vidinių prieštaravimų: Lietuvos pilietybę turintys į administratorių postus priimti darbuotojai ir dėstytojai užsieniečiai neranda bendros kalbos.

Protesto organizatoriai skundžiasi, kad akademinė bendruomenė nuo prernai nesutikdama su administracijos priimamais sprendimais bandė ieškoti kompromisų, tačiau administracijos atsakas į aktyvią poziciją – prasidėję „valymai“.

Reikalavo pakeisti sutartis

Profsąjunga pareikalavo iš darbdavio paslaugų teikimo sutartis pakeisti darbo sutartimis.

Konfliktas prasidėjo dėl paslaugų sutarčių, kurias kasmet pasirašo EHU su nuolat dirbančiais dėstytojais, teisėtumo įvertinimo. Šios sutartys buvo pristatytos darbuotojams kaip tokia Lietuvoje paplitusi darbo santykių forma, kuri dėl mažesnės mokesčių naštos leidžia mokėti didesnius atlyginimus.

Vis didėjantys darbo krūviai, mažėjantys atlyginimai ir socialinių garantijų nebuvimas subūrė kolektyvą į profesinę sąjungą. Profsąjunga pareikalavo iš darbdavio paslaugų teikimo sutartis pakeisti darbo sutartimis, kurios labiau atitinka lektorių darbo pobūdį ir suteikia būtinas socialines garantijas.

Atsakymu akademinei bendruomenei buvo prorektoriaus Bernardo Gailiaus parengta EHU reforma, kurios tikslas – konkurso būdu atrinkti dėstytojus į nuolatines darbo vietas. Visiškai teisėta procedūra virto skandalu, nes administracija iš atrankos proceso eliminavo akademinę bendruomenę, atstovaujamą Senato.

Reikalauja atsistatydinimo

„Pilietinė pozicija, laisvai išsakoma nuomonė, EHU administracijos veiksmų kritika atsisuko prieš Senato pirmininką. Jo atžvilgiu buvo imtasi represinių metodų: iš užimamų profesoriaus pareigų be įspėjimo ir jokio motyvuoto paaiškinimo P.Tereškovičius atleistas vasario 5-ąją“, – rašoma išplatintame pranešime.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Anatolijus Michailovas
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Anatolijus Michailovas

Vasario 6 d. įvykusiame neeiliniame susirinkime Senato nariai, įskaitant ir studentų atstovus, pritarė pasiūlymui atviru laišku pareikšti protestą prieš Senato pirmininko atleidimą ir nepasitikėjimą rektoratu bei kreiptis dėl rektoriaus prof. Anatolijaus Michailovo atsistatydinimo. Žinant, kad vien raštais greičiausiai nieko nepakeis, buvo pradėta svarstyti ir streiko galimybė.

Universiteto administracija pakvietė sėsti prie vieno stalo, tačiau akademinė bendruomenė, ilgą laiką nesėkmingai siekusi derybų, nesirengia derėtis po to, kai buvo atleistas Senato pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius