-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 27

EŽTT neleido iš Lietuvos išsiųsti per Kūčias į ligoninę iš pasienio atvežto siro

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) pirmadienį pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir neleido iš Lietuvos išsiųsti Kūčių vakarą Druskininkų rajone rasto ir į ligoninę išvežto Sirijos piliečio, 15min patvirtino Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis. Kiek anksčiau tokį sprendimą patvirtino ir teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska. Tai – jau antrasis toks Strasbūro teismo sprendimas per pastarąją savaitę.
Kabelių užkardoje aptiktas migrantas išvežtas į Druskininkų ligoninę
Kabelių užkardoje aptiktas migrantas išvežtas į Druskininkų ligoninę / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Visai neseniai šiandien gavome laikinąsias apsaugos priemones dėl vieno iš migrantų, kad nebūtų iš Lietuvos išsiųstas iki sausio 31 dienos“, – pirmadienio vakarą 15min sakė ministrė.

Tikslios užsieniečio tapatybės ji sakė negalinti atskleisti, nes taip nurodyta teismo dokumentuose.

Keliasdešimties metų amžiaus vyras Kabelių užkardos teritorijoje buvo rastas penktadienio vakarą. Sirijos pasą turintis migrantas sakė negalintis paeiti dėl senos, tačiau atsinaujinusios traumos.

Vyras teigė Lietuvos miškuose praleidęs pustrečios paros, iki kol susisiekė su „Sienos grupės“ savanoriais. Atvykę į įvykio vietą pastarieji iškvietė greitosios pagalbos medikus ir pasieniečius, migrantas išvežtas į Varėnos ligoninę, tačiau vėliau pervežtas į gydymo įstaigą Vilniuje.

Tą patį vakarą, jį radusiems savanoriams ir 15min žurnalistui pasieniečiai skyrė baudas už buvimą nepaprastosios padėties teritorijoje neturint tam leidimo.

VSAT atstovas G.Mišutis 15min patvirtino, kad EŽTT apsaugą suteikė būtent šiam migrantui ir nurodė, kad pirmadienio vakarą jis vis dar buvo gydomas ligoninėje, tad jo išsiuntimas iš Lietuvos net ir nebuvo svarstomas.

Šis Strasbūro teismo sprendimas – jau antrasis toks per savaitės laikotarpį. Praėjusį trečiadienį EŽTT neleido iš Lietuvos išsiųsti keturių Pakistano piliečių, kurie taip pat buvo rasti Kabelių užkardos teritorijoje.

Šie migrantai teigė Lietuvos teritorijoje praleidę penkias dienas, su jais tuo metu bendravo „Sienos grupės“ savanoriai, kurie atvežė miegmaišius, palapines, kasdien gabeno maistą. Sulaukus teigiamo EŽTT sprendimo, apie juos pranešta ir pareigūnams.

Po abiejų šių atvejų pasieniečiai pareiškė kritikos „Sienos grupės“ savanoriams, kad šie apie migrantus nepranešė laiku nei pareigūnams, nei medikams, ir teigė, kad būtent dėl to užsieniečių sveikatai kilo pavojus.

„Jis šaltyje gulėjo daugiau nei valandą, kol pasieniečiams nepranešė niekas. Kaip gydytojai sako, dešimties laipsnių temperatūroje jau per dešimt minučių gali pradėti galūnės šalti žmonėms, tai tos minutės, tos valandos, kol buvo slepiamas jis, sveikatos požiūriu yra labai sudėtingos“, – pirmadienio vakarą apie ligoninėje atsidūrusį sirą kalbėjo G.Mišutis.

Savanoriai šią kritiką atmeta, tikina visuomet besielgiantys pagal įstatymus ir aiškina, kad iki tol visais atvejais, kai apie migrantus būdavo pranešama, pasieniečiai šiuos išstumdavo iš Lietuvos, taip ir neleidus suteikti humanitarinės pagalbos.

Lietuva šiemet susidūrė su dideliu neteisėtos migracijos iš Baltarusijos srautu. Krizė kilo, kai Baltarusijos režimas ėmė vilioti žmones iš Artimųjų Rytų, kad jie mėgintų neteisėtai patekti į Europos Sąjungą per Lietuvą, Latviją ir Lenkiją.

Pastarosiomis dienomis ties Latvija fiksuojami didesni migrantų srautai nei ties Lietuva.

Siekiant suvaldyti situaciją, pasieniečiai nuo rugpjūčio nebeįleidžia migrantų, pasienyje statoma tvora.

Šiuo metu Lietuvos pasienyje dėl neteisėtos migracijos krizės yra įvesta nepaprastoji padėtis.

Europos Sąjunga šiuos veiksmus vadina hibridine agresija, nes Minskas įtampą kursto keršydamas už sankcijas dėl represijų prieš opoziciją po suklastotų prezidento rinkimų ir siekdamas priversti ES derėtis su režimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius