Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 22 /18:10

EŽTT apsaugą gavę migrantai po penkių šaltų parų miške naktį praleis užkardoje

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) trečiadienį pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir uždraudė iš Lietuvos atgal į Baltarusiją išstumti keturis sieną kirtusius Pakistano piliečius, 15min patvirtino Lietuvos atstovė Strasbūre Karolina Bubnytė-Širmenė. Pagalbą teikiančių savanorių teigimu, migrantai miške jau praleido penkias dienas, per kurias jiems buvo atvežti drabužiai, pristatomas maistas. Trečiadienį apie penktą valandą vakaro pasieniečiai aptiko migrantus ir išvežė juos į Kabelių užkardos patalpas.
Varėnos rajone surasti keturi migrantai kurių EŽTT neleido išstumti iš Lietuvos
Varėnos rajone surasti keturi migrantai kurių EŽTT neleido išstumti iš Lietuvos / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Naktį praleis užkardoje

Į mišką netoli Marcinkonių atvykusiems 15min žurnalistams pavyko užfiksuoti keturis pakistaniečius, kurių atžvilgiu EŽTT pritaikė laikinąsias apsaugos priemones.

Kiek po 17 valandos pasieniečiai ir kartu su jais buvę kariai susodino migrantus į du visureigius ir išgabeno juos į Kabelių užkardos patalpas.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Varėnos rajone surasti keturi migrantai kurių EŽTT neleido išstumti iš Lietuvos
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Varėnos rajone surasti keturi migrantai kurių EŽTT neleido išstumti iš Lietuvos

VSAT atstovo Giedriaus Mišučio teigimu, užsieniečiai angliškai laisvai nekalba, tad bus laukiama vertėjų, aiškinamasi, ar jiems reikia pagalbos, taip pat bus nustatinėjamos vyrų tapatybės.

„Dokumentų jie neturi. Apie neįleidimą bent jau šiuo metu jokios kalbos nėra (...) naktį jie praleis užkardoje“, – tvirtino G.Mišutis.

Kaip 15min žurnalistams sakė vietoje buvę „Sienos grupės“ savanoriai, su migrantais trečiadienį jie buvo maždaug nuo 13 valandos. Sulaukus teigiamo EŽTT sprendimo, vakarėjant, savanoriai patys iškvietė VSAT pareigūnus.

Tiek pasieniečių, tiek savanorių teigimu, migrantai pareigūnams pateikė jiems palankų Strasbūro teismo sprendimą, kuriame nurodyta, kad keturių Pakistano piliečių laikinai negalima išstumti iš Lietuvos atgal į Baltarusiją. Ši laikinoji apsaugos priemonė galioja iki sausio pabaigos.

Pagalbą migrantams pastarąsias penkias dienas teikę savanoriai pasakojo, kad pirmąją naktį migrantai Lietuvos miške praleido be miegmaišių, palapinės, šiltų drabužių. Vėliau savanoriai jiems atgabeno išgyvenimui reikalingų daiktų, kasdien vežė šiltą maistą.

EŽTT sprendimas – neišsiųsti iš Lietuvos

„Mums atsiuntė laikinąsias apsaugos priemones (...) šiandien“, – 15min teigė K.Bubnytė-Širmenė.

Ji sakė negalinti pateikti platesnės informacijos apie prašymą pateikusius užsieniečius, nes ji yra nuasmeninta, žinoma tik tai, kad jie yra iš Pakistano.

„Vienintelė paprasta priemonė – neišsiųsti iš Lietuvos, jei ta informacija yra teisinga ir jie yra čia“, – aiškino Lietuvos atstovė EŽTT.

Krikščioniškų socialinių iniciatyvų forumo vadovė Rita Škriadaitė teigė, kad pakistaniečiai į Lietuvą atvyko kone prieš savaitę, vienas jų buvo basas.

„Mes juos prieš kokias penkias–šešias dienas radome. Jie absoliučiai be nieko tam miške buvo, tik su kuprinytėm. Mes bent nuvežėm miegmaišių, palapinių, kasdien vežėm šiltą maistą ir bandėm tą interimą pateikti“, – 15min sakė ji.

Šiuo metu kartu su migrantais yra „Sienos grupės“ savanorių, jie, anot R.Škriadaitės, yra netoli Druskininkų, tačiau ne pasienio ruože.

Afganistaniečiai nebuvo išstumti

Tai ne pirmas kartas, kai Lietuvoje esantys neteisėtai sieną kirtę migrantai turi EŽTT sprendimą, uždraudžiantį juos grąžinti į Baltarusiją. Rugsėjo 8 dieną į viešumą iškilo penkių afganistaniečių istorija, kai EŽTT priėmė sprendimą laikinai uždrausti Lietuvai grąžinti šiuos žmones į Baltarusiją, jei jau jie yra šalies viduje.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Penki afganistaniečiai, kurių EŽTT neleido išstumti iš Lietuvos teritorijos (Ignalinos r.)
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Penki afganistaniečiai, kurių EŽTT neleido išstumti iš Lietuvos teritorijos (Ignalinos r.)

Rugsėjo 9 dieną afganistaniečiai su jiems atstovaujančia advokate Asta Astrauskiene atėjo į keli šimtai metrų nuo sienos stovintį pasieniečių atraminį punktą ir pateikė EŽTT sprendimą, tačiau vyrai vis tiek buvo grąžinti į Baltarusiją.

Pasieniečiai tuomet teigė, kad migrantai visai neseniai į Lietuvą pateko neteisėtai kirtę Lietuvos ir Baltarusijos sieną, esą rasta ir tai patvirtinanti pėdsakų brydė, o duomenų, kad jie būtų buvę Lietuvoje kelias dienas prieš tai, – nėra.

VSAT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėtai sieną kirtusių migrantų slėpimo, jame kaip specialiuosius liudytojus ketinama apklausti tris vienoje Ignalinos rajono sodyboje gyvenančius žmones, kurie galėjo migrantams leisti kelias dienas apsistoti ir laukti EŽTT sprendimo.

Patys migrantai ir jų advokatė teigia, kad sodyboje jie praleido laiką nuo rugsėjo 5 iki rugsėjo 9 dienos. Tą patį tvirtina ir šioje sodyboje gyvenanti moteris.

Rugsėjo 14-ąją dar kartą Lietuvoje atsidūrusiems afganistaniečiams galiausiai buvo leista pasiprašyti prieglobsčio, jie perkelti į Puškų pasienio užkardą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius