Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 05

Feisbuke piktinamasi, kad Lietuva permokės už „Black Hawk“ sraigtasparnius, bet ar tikrai?

Išlaidos krašto apsaugai Lietuvoje dažnai vertinamos prieštaringai. Ginkluotųjų pajėgų ketinimai įsigyti 6 „Black Hawk“ sraigtasparnius socialiniuose tinkluose sukėlė diskusiją, ar mokama kaina nėra per didelė.
„UH-60 Black Hawk“ sraigtasparnis
„UH-60 Black Hawk“ sraigtasparnis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Už 4 sraigtasparnius „Black Hawk“ lenkai mokės 160 mln. eurų, latviai – 140, o mes už 6 mokėsime 300 mln. eurų. Manau, kad mes turim parodyt lenkams ir latviams, kad galime sumokėti ir dar daugiau. Mes – ne ubagai. Turėkim savigarbos“, – rašoma 1,1 tūkst. kartų feisbuke pasidalintame Lino Bitvinsko anketoje paskelbtame įraše.

15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle

Išties spalio 18 d. Krašto apsaugos ministerija (KAM) išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigiama, kad Lietuva iš Jungtinių Valstijų ketina įsigyti 6 naujus sraigtasparnius „UH-60M Black Hawk“. Planuojama, kad įsigijimo vertė gali siekti 300 mln. eurų.

Pasinaudojus „Google“ paieška galima aptikti, kad panašius sraigtasparnių įsigijimus atlieka ir kaimynai latviai bei lenkai. Latviai skelbia už vieną tokio paties modelio sraigtasparnį, kokį planuoja įsigyti ir Lietuvos ginkluotosios pajėgos, mokės 44 mln. eurų.

Metų pradžioje buvo skelbta, kad Lenkijos ginkluotosios pajėgos įsigydamos sraigtasparnius „S-70i Black Hawk“, mokės po 40 mln. eurų už vieną. Tuo tarpu pagal Lietuvos KAM skelbiamus duomenis atrodo, kad mūsų ginkluotosios pajėgos mokės 50 mln. eurų už sraigtasparnį.

Galbūt reiktų paaiškinti, kad ta galima suma, 300 mln. eurų, yra paskaičiuota su visais mokesčiais.

Į klausimą, kodėl Lietuvos ginkluotosioms pajėgoms reikalingi sraigtasparniai ir kodėl mokama būtent tokia suma, 15min atsakė Gynybos resursų agentūros direktorius Sigitas Dzekunskas.

Pasak jo, labai svarbu atkreipti dėmesį į kiekvienos valstybės individualius operacinius reikalavimus ir specifinių įrenginių poreikį. Dėl skirtingų įrenginių nevienoda ir to paties modelio sraigtasparnių kaina.

Pasak S.Dzekunsko, 300 mln. eurų suma pirkimo projekte atsirado įvertinus rinkos sąlygas. Lietuvos KAM sumą pateikia su įskaičiuotu pridėtinės vertės mokesčiu (PVM), kuris liks Lietuvoje. Latviai ir lenkai pateikia sumas be PVM.

VIDEO: Kodėl Lietuva sraigtasparnius „Black Hawk“ pirks iš JAV vyriausybės?

„Galbūt reiktų paaiškinti, kad ta galima suma, 300 mln. eurų, yra paskaičiuota su visais mokesčiais. Pavyzdžiui, vien PVM sudaro 21 procentą. Tai nemaža suma, ir tie pinigai liks Lietuvoje. Jeigu skaičiuotume be mokesčių, tai sumos būtų kitos. Kiek man žinoma, latviai už 4 sraigtasparnius sumokės 170 mln. eurų be mokesčių, kiti taip pat panašiai“, – 15min aiškino S.Dzekunskas.

Kitaip tariant, socialiniuose tinkluose platinami sraigtasparnių kainų palyginimai – klaidinantys. Kaimynų įsigijimai pateikiami be mokesčių, o Lietuvos KAM pateikia visą mokamą sumą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius