Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 16

Feisbuke plinta klaidinanti informacija apie kūdikiui reikalingą kraujo donorą

Emocijos socialiniuose tinkluose plinta itin greitai, todėl naujam gyvenimui prisikelia kelerių metų senumo mitai. Pavyzdžiui, pranešimas apie sergantį kūdikį.
Kraujo donorystė
Kraujo donorystė / LATGA nuotr.

Trečiadienį feisbuke pradėjo plisti įrašas, kuriame kviečiama padėti kūdikiui, kuriam esą reikalingas kraujo donoras. Mažiau nei per parą įrašu pasidalijo šimtai socialinio tinklo vartotojų.

15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle

Įraše lyg tarp kitko pateiktas telefono numeris, tačiau nepaaiškinama, kokiu būdu juo paskambinusieji galėtų prisidėti prie donoro paieškos. Numerio sandara nepanaši į įprastus mobiliojo telefono numerius, pateikiama per daug skaičių.

Atidesni komentatoriai atkreipė dėmesį, kad analogišku įrašu dalijamasi jau ne pirmą kartą. Identiška informacija socialiniame tinkle plito 2017 m., pateikiamas tekstas žodis į žodį sutampa su skelbiamu šiuo metu.

Pasitelkus „Google“ paaiškėjo, kad apie panašų įvykį 2015 m. rašė ir naujienų portalas delfi.lt, kurio žurnalistai tuomet teigė, kad pirmą kartą Lietuvos internetinėje erdvėje panašūs prašymai pasirodė dar 2011 m. Bandžiusieji paskambinti pateiktu numeriu tuomet teigė, kad už skambutį buvo priskaičiuota dešimtys litų.

Nesistebime tuo, nes tai vyksta kaip tik šiomis dienomis, kai visi kraujo centrai išplatino žinią, jog po švenčių susidarė sunki situacija ir stinga kraujo.

„Tele2“ atstovo Andriaus Baranausko teigimu, pateikiamas telefono numeris primena Rusijoje sutinkamus mobiliojo ryšio tiekėjų numerius. Pabandžius surinkti įraše pateiktą numerį, kitoje ragelio pusėje pasigirsta pranešimas apie neteisingai surinktą numerį.

Naudojasi situacija

Nacionalinio kraujo centro (NKC) atstovės teigimu, informacijos apie konkrečiam žmogui reikalingą kraują centras neturi, nes tokios skelbti viešojoje erdvėje neleidžia privatumą saugantys įstatymai.

„Nesistebime tuo, nes tai vyksta kaip tik šiomis dienomis, kai visi kraujo centrai išplatino žinią, jog po švenčių susidarė sunki situacija ir stinga kraujo“, – atsakyme 15min teigė NKC rinkodaros ir komunikacijos grupės vadybininkė Irma Pimpičkaitė.

Mildos Juknevičiūtės nuotr./Kraujo donorystė
Mildos Juknevičiūtės nuotr./Kraujo donorystė

Atstovė atkreipė dėmesį, kad tik kraujo donorystės įstaigų informacija apie kraujo poreikį yra patikima bei patikrinta, todėl pavienius įrašus socialiniame tinkle reikėtų vertinti atsargiai.

Informacija apie trūkstamų grupių kraują skelbiama NKC tinklalapyje. Šiandien donorai laukiami Marijampolėje. Pasak NKC atstovės, informaciją apie donorystę taip pat skelbiama oficialioje NKC feisbuko paskyroje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius