Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 05

Feisbuke sukčiaus apgautas vilnietis: „Kodėl niekas neblokuoja tokių gudročių anketų?“

Artėjant didžiosioms metų šventėms suaktyvėja ne tik internetinė prekyba, bet ir sukčiai. Ant vieno tokio, feisbuke pasivadinusio „Tik Mix“, „pardavėjo“ kabliuko užkliuvo ir keletas autodalių pirkėjų. Štai vilnietis Tomas „įsigijo“ motociklo stiklą, tačiau prekės taip ir negavo. Policijoje – šūsnis pareiškimų, tačiau galimo sukčiaus melagingi skelbimai toliau plinta. Priemonių tam sustabdyti nėra?
Pardavėjo, nuo kurio nukentėjo ne vienas pirkėjas, anketa
Pardavėjo, nuo kurio nukentėjo ne vienas pirkėjas, anketa / 15min nuotr.

„Norstat“ atlikta apklausa atskleidė, kad šiais metais dovanas internetu pirks net trečdalis lietuvių, dalis iš jų tai darys pirmą kartą. O juos į savo apgaulių tinklus tikrai bandys įnarplioti kalėdiniu laikotarpiu darbymetį pajutę sukčiai.

Jie sukūrė ne vieną įmantrią schemą, padedančią lengvai išvilioti pinigus iš patiklių pirkėjų. Šventiniu laikotarpiu žmonės linkę prarasti budrumą.

„Oficialiais duomenimis, šiemet šalyje registruojama 19 proc. daugiau sukčiavimų nei pernai per tą patį laikotarpį. Artėjant šventėms, matome bandymų sukčiauti apsiperkant internetu ar gaunant siuntas. Prognozuojame, kad artėjant kalėdiniam laikotarpiui, tokių sukčiavimų gali daugėti“, – lapkričio 30 dieną pranešime spaudai teigė  Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis.

Į 15min redakciją kreipėsi vilnietis Tomas, informavęs apie feisbuke besireiškiantį „žmones maustantį veikėją“. Jam pačiam teko už pamoką, padiktuotą šio sukčiaus, susimokėti 80 eurų.

Vienoje motociklų mėgėjų grupėje (joje pardavinėjama daug motociklų dalių) jis pamatė minėto „Tik Mix“ neva iš Plungės skelbimą, kuriame buvo skelbiama apie parduodamą motociklo stiklą.

„Pardavėjas potencialiems pirkėjams atsakinėjo normaliai. Buvo kitu vardu pasivadinęs iš pradžių, bet be vardo ir pavardės, tačiau skelbimai surašyti profesionaliai, ne vienas jų buvo. Matėsi, kad apie automobilių dalis supranta. Parašiau jam žinutę feisbuke. Sutarėm dėl pirkimo. Teigė, kad po darbo išsiųs prekę. Nurodė banko sąskaitą, vardą ir pavardę (redakcijai ši informacija žinoma, pateikiame inicialus M.K. – aut. past.). Pervedžiau 80 eurų.

Antrą dieną jis jau man neatrašė. Skelbimą dar tą pačią dieną, kai pervedžiau pinigus – lapkričio 8-ąją, pašalino. Matyt, įdeda skelbimą, palaiko ir užsidirbęs ištrina. Net nesislepia, neblokuoja apgautų žmonių. Supratau, kad „ragas“, – istoriją nupasakojo Tomas, 15min pateikęs susirašinėjimą su „pardavėju“.

Kreipėsi į policiją

Pasijutęs apgautas, Tomas paprašė draugo parašyti galimam sukčiui ir paklausti, ar šis dar turi parduoti motociklo stiklą. Tomo draugas taip ir padarė, o „Tik Mix“ šiam pasiūlė įsigyti jau turėjusį būti parduotą stiklą. Kaina ta pati – 80 eurų.

Tomas pinigų atgauti nesitiki, tačiau nori perspėti kitus galimus pirkėjus. Kreipėsi vilnietis ir į policiją.

Kodėl toliau leidžiama vykdyti sukčiui savo veiklą?

„Sąskaitos numeriai pateikti, anketos adresai išsiųsti, bet... Nors byla pradėta, neva tiria, tačiau nei kas blokuojama, nei kas daroma, o į sąskaitą tam gudročiui kasdien po 100–500 eurų įkrenta. Anketa kaip veikė, taip veikia. Nei bankai, nei policija nieko neužkardo.

Kodėl toliau leidžiama vykdyti sukčiui savo veiklą? Aš jau 6 kitus nukentėjusius žinau. Jų pervestos sumos svyruoja nuo 30 iki 300 eurų. Atsiranda vis kur ne kur jo skelbimų ir dingsta“, – piktinosi Tomas.

Nuotrauką su „Tik Mix“ feisbuko anketos profiliu ir informacija apie nepatikimą pardavėją jis paskelbė internete. Taip ir sužinojo apie kitus nukentėjusiuosius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius