Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 05

Finansų ministras V.Šapoka: D.Bradauskas gali netekti pareigų

Finansų ministras Vilius Šapoka ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė, kad apie Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vadovo veiklos tyrimą išsamiau papasakoti negali, nes privalo užtikrinti Dainoro Bradausko teisę į gynybą.
Vilius  Šapoka
Vilius Šapoka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

V.Šapoka taip pat neatmetė, kad D.Bradauskas gali būti atleistas iš darbo. Taip pat minėjo, kad po tyrimo gali būti kreiptasi į teisėsaugos institucijas dėl baudžiamojo persekiojimo pradžios.

Žada pateikti informaciją

„Tikslų atsakymą galėsiu pasakyti tik tada, kai bus baigtas tyrimas. Visiškai suprantu visuomenės interesą ir teisę gauti svarbią informaciją. Tyrimą darysime maksimaliai greitai.

Tai priklausys ir nuo VMI vadovo. Jis šiuo metu serga. Priklausys, kiek žmogus ilgai sirgs. Galiojantys teisės aktai numato, kad tarnybiniu nusižengimu įtariamas asmuo turi turėti teisę apsiginti“, – teigė V.Šapoka.

Jis neatmetė galimybės, kad D.Bradauskas gali netekti savo pareigų. „Ministerijos pranešime buvo nurodyta, kad tai korupcinio pobūdžio veikla. Tarnybinių nusižengimų gali būti labai įvairių.

Jeigu bus matoma, kad galėtų būti taikoma baudžiamoji atsakomybė, ši informacija gali būti perduota teisėsaugos institucijoms. Taip pat gali būti taikomos tarnybinės nuobaudos. Atleidimas iš darbo taip pat“, – teigė V.Šapoka.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainoras Bradauskas, Saulius Urbanavičius,  Evaldas Pašilis, Rimvydas Norkus ir Dalia Grybauskaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainoras Bradauskas, Saulius Urbanavičius, Evaldas Pašilis, Rimvydas Norkus ir Dalia Grybauskaitė

Paklaustas, kodėl pasakius apie korupcinę veiklą nekonkretizuojama, koks tai nusižengimas, ministras paaiškino: „Yra visuomenės teisė gauti informaciją. Kita vertus, turi būti užtikrinama įtariamam žmogui teisė į gynybą. D.Bradauskas šiuo metu serga. Pasinaudoti šia situacija nebūtų teisingas kelias. Kai tyrimas bus baigtas, ši informacija bus pateikta visuomenei.“

Siūlo neieškoti politinių sąsajų

Socialdemokratų lyderis, buvęs premjeras Algirdas Butkevičius piktinosi, jog bandoma ieškoti D.Bradausko sąsajų su jo vadovaujama partija.

„Man ši istorija labai keista. Taip pat keista, kad šį klausimą bandoma politizuoti ir susieti su socialdemokratų partija. Tai nėra politinis klausimas. VMI vadovas niekada socialdemokratų partijai nepriklausė. Jo tėvas Bronius Bradauskas net sakė, kad geriau būtų, jog sūnus konkurse į VMI vadovo postą nedalyvautų. Vėliau B.Bradauskas dėl to turėjo atsistatydinti iš Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pareigų“, – teigė politikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Iš kairės: Loreta Graužinienė, Algirdas Butkevičius, Rimantas Šadžius, Dainoras Bradauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Iš kairės: Loreta Graužinienė, Algirdas Butkevičius, Rimantas Šadžius, Dainoras Bradauskas

A.Butkevičius nurodė, jog gavus informacijos apie galimus pažeidimus, įstaigos vadovas nušalinamas, kad nedarytų įtakos tyrimui.

„Dėl VMI niekada nebuvo tyrimų. Tarnybiniai tyrimai buvo atlikti kitose ministerijose, bet jie buvo susiję ne su ministrais. Nušalinimų nebuvo. Taip pat nebuvo daromi vieši pareiškimai.

STT gali pateikti informacijos apie galimas grėsmes, bet tai dar nereiškia, kad pažeidimas jau įvykdytas. Dabar komentuoti labai sunku, nes nėra aišku, kas rašte, kodėl tokie kategoriški sprendimai ir kodėl finansų ministras nepasikvietė VMI vadovo. Tai sukelia labai daug abejonių ir erdvės interpretacijoms bei kaltinimams“, – teigė jis.

Pasak A.Butkevičiaus, D.Bradauskas buvo tas VMI vadovas, kuris padarė didžiausią pažangą ištraukiant pinigus iš šešėlio Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius