TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 01 26

„flyLAL“ veiklą siūlys tirti prokurorams (atnaujinta 17.24 val.)

Pirmadienį gavęs darbo grupės išvadas dėl aviacijos bendrovės „flyLAL“ privatizavimo proceso ir veiklos nuo 2005 metų, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.
„flyLAL“
„flyLAL“ / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Susisiekimo ministerijos turima medžiaga leidžia daryti išvadą, kad bendrovės veikloje galimai yra nusikaltimų, numatytų Baudžiamajame kodekse, požymių: „bendrovė vengė mokėti už suteiktas paslaugas, dėl sunkios ekonominės padėties perleido nekilnojamąjį turtą; pasisavino išskrendančio keleivio rinkliavą, išvengė turtinės prievolės“, – rašoma susisiekimo viceministro Artūro Štaro vadovautos darbo grupės išvadose.

Ten pat pažymima, kad bendrovė buvo „sąmoningai blogai valdoma“, o tai „nulėmė jos bankrotą ir padarė didelės žalos kreditoriams“.Nuo tyrimo eigos priklausys, ar nuo bendrovės nukentėję klientai gaus žalos kompensaciją.

Peržiūrės valstybinių įmonių veiklą

Pasak susisiekimo ministro, spręsti, ar „flyLAL“ veikla nebuvo nusikalstama, nėra ministerijos kompetencija, tačiau jam kilo abejonių dėl įmonės veiklos. „Nenoriu užbėgti įvykiams už akių ir spėlioti, ar bus ikiteisminis tyrimas, tačiau atėjus laikui, visuomenei bus duotas atsakymas“, – pirmadienį žurnalistams sakė E.Masiulis.

Pasak jo, tyrimo metu bus prašoma įvertinti ir valstybinių įmonių veikla. „Reikia įvertinti Valstybės turto fondo veiklą, nes jie turėjo prižiūrėti privatizavimo procesą. 2005-aisiais, kai prasidėjo bendrovės turto perskirstymas, jie nesiėmė jokių veiksmų. Tyrimo eigoje gali paaiškėti naujų faktų apie valstybines įmones ir į juos bus atitinkamai reaguojama“, – žadėjo ministras.

Neatmetama galimybė, kad tyrimas nebus palankus buvusiam Vilniaus oro uosto vadovui Mindaugui Ivanauskui. Vilniaus oro uostui „flyLAL“ yra skolinga apie 25 mln. litų.

Žiemelis: tai – normali veikla

Generalinei prokuratūrai perduota maždaug šimto lapų apimties riboto naudojimo medžiaga. Specialistai įvertins pateiktą informaciją – ar jos užtenka ikiteisminiam tyrimui pradėti, ar reikia papildomų įrodymų.

Tuo tarpu pagrindinės „flyLAL“ akcininkės „ŽIA valda“ savininkas Gediminas Žiemelis teigia, kad kai kurios veiklos buvo atskirtos, o kai kurios įkurtos naujos stengiantis sudaryti palankiausias finansavimo sąlygas bendrovių veiklai, kadangi „flyLAL-Lithuanian Airlines“ balanse buvo daug įsipareigojimų.

Pasak jo, taip veikia žinomos pasaulinės aviacijos verslo grupės, todėl nieko nusikalstamo veiklų skaidyme nėra.

Tikimybė atgauti pinigus

Nuo tyrimo eigos priklausys, ar nuo bendrovės nukentėję klientai gaus žalos kompensaciją – taip po susitikimo su ministru teigė nukentėjusių nuo „flyLAL“ keleivių iniciatyvinės grupės atstovas Vytautas Mikelionis. Jis teigė, kad aptikus įstatymų pažeidimų, atsiras galimybė pinigus išsireikalauti iš bendrovės akcininkų.

„Tikimės, kad bus pradėtas tyrimas. Jei paaiškėtų detalės, kurios mums leistų tikėtis laimėti bylą, tada civiline tvarka kreiptumėmės į teismą ir reikalautume žalos atlyginimo. Iš tiesų yra sudėtinga tikėtis žalos atlyginimo iš kompanijos, kuri kaip ir neturi turto. Viena tikimybė atgauti turtą yra susieti akcininkus su „flyLAL“ bendrove, o tai įmanoma, jei buvo padaryti pažeidimai. Tikime, kad prokuratūra į tai galės atsakyti“, – kalbėjo nukentėjusių klientų atstovas.

„Iš tiesų galvojam, kad dar ne viskas prarasta. Kaip tik kalbėjom su ministru, jis yra atviras pasiūlymams, o prieš susitikimą paskambino ponas Žiemelis ir pasiūlė susitikti su juo ir išklausyti kitą pusę“, – optimizmo atgauti pinigus nepraranda V.Mikelionis. Šiuo metu iniciatyvinei grupei priklauso apie 200 žmonių, o bendra reikalaujama suma siekia per 200 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius