Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 04

G.Jaunius kaltinimus dėl melo apie aukštąjį išsilavinimą neigia: rinkėjų esą neklaidino, o reputaciją gins teisinėmis priemonėmis

Vilniaus savivaldybės tarybos narys Gediminas Jaunius nesutinka su Vilniaus savivaldybės tarybos Etikos komisijos išvadomis, esą jis paskelbė klaidinančią informaciją apie savo išsilavinimą ir tokiu būdu pažeidė valstybės politikų elgesio principus. G.Jaunius išplatintame pranešime teigia nei Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), nei viešoje erdvėje pats nenurodęs, kad turi aukštąjį išsilavinimą ar yra įgijęs mokslo laipsnį. O Etikos komisijos veikloje sako „įžvelgiantis procedūrinių klaidų bei tendencingo politikavimo“. Tarybos narys žada savo teises ginti teisinėmis priemonėmis.
Gediminas Jaunius
Gediminas Jaunius / Dovilės Markevičienės nuotr.

15min pirmadienį rašė, kad Vilniaus savivaldybės tarybos Etikos komisija paskelbė, esą tarybos narys G.Jaunius pažeidė valstybės politikų elgesio principus ir taip leido žmonėms susidaryti klaidinančią nuomonę dėl savo išsilavinimo.

Kadangi G.Jaunius dalyvavo Seimo rinkimuose, anketa apie jo išsilavinimą buvo ir tebėra patalpinta VRK puslapyje. Joje nurodoma, kad G.Jaunius turi tris aukštuosius, nors taip nėra. Su anketa galite susipažinti – čia.

Pasak Etikos komisijos, tarybos narys pažeidė kelis Etikos kodekso punktus – „t. y. pagarbos žmogui ir valstybei; sąžiningumo; skaidrumo ir viešumo; padorumo; pavyzdingumo ir atsakomybės principus“.

G.Jaunius su tokia išvada nesutinka ir teigia neatlikęs jokių tyčinių veiksmų.

„Drauge su teisininkais išanalizavęs man inkriminuojamo pažeidimo pobūdį, dar kartą noriu patikinti, jog neatlikau jokių tyčinių, sąmoningų veiksmų, kuriais siekiau pažeisti Elgesio kodekse įtvirtintus principus, todėl vertinu, jog Etikos komisija priėmė aiškiai per griežtą ir neproporcingą sprendimą.

Etikos komisijos veikloje įžvelgiu procedūrinių klaidų bei tendencingo politikavimo, todėl sieksiu užginčyti Komisijos sprendimą, kurį laikau neteisingu ir neteisėtu“, – sako jis.

Jo teigimu, sprendimo išvados, nurodančios, kad jis asmeniškai pateikė melagingą informaciją, yra nepagrįstos.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gediminas Jaunius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gediminas Jaunius

„Nei VRK, nei viešoje erdvėje nesu nurodęs, kad turiu aukštąjį išsilavinimą ir esu įgijęs kokį nors mokslo laipsnį. Kaip jau esu minėjęs, studijų faktą laikau svarbiu. Studijų ir mano profesinės veiklos koreliacija yra reikšminga mano kompetencijoms nusakyti.

Todėl VRK pateikiau informaciją apie tai, kokiose aukštosiose mokyklose, kokioje studijų programoje ir kokį laikotarpį studijavau bei kokiais metais baigiau studijuoti nutraukdamas ar sustabdydamas studijas. Ši informacija nereiškia, kad patvirtinau turintis konkretų mokslinį laipsnį, kas leistų teigti, kad pateikiau klaidinančią informaciją apie išsilavinimą“, – tvirtina G.Jaunius.

VRK nuotr./G.Jauniaus išsilavinimas, nurodytas VRK
VRK nuotr./G.Jauniaus išsilavinimas, nurodytas VRK

Tarybos nario teigimu, VRK svetainėje ar kitur viešojoje erdvė nėra nurodyta, kad jis turi įgijęs aukštąjį išsilavinimą ir turi mokslo laipsnį (bakalauro, magistro ar daktaro). Priešingai, pasak jo, oficialioje VRK interneto svetainės dalyje, kur būtina nurodyti mokslo laipsnį, kas ir reikštų informacijos apie aukštąjį išsilavinimą pateikimą, nurodyta: nenurodė. „Tai reiškia, kad nepateikiau tikrovės neatitinkančios informacijos apie turimą aukštąjį išsilavinimą“, – pabrėžia G.Jaunius.

Etikos komisija priėmė aiškiai per griežtą ir neproporcingą sprendimą.

„Tai, kad neturėjau tikslo sąmoningai ir tyčia klaidinti rinkėjų nurodydamas informaciją apie turimą išsilavinimą, patvirtina ir tai, kad, kaip kandidatas 2020 metų Seimo rinkimuose, savo iniciatyva viešojoje erdvėje patalpinau informaciją apie save, taip pat ir apie savo išsilavinimą. Šioje asmeniškai patalpintoje informacijoje, už kurios turinį galiu atsakyti, nėra nurodyta, kad turiu mokslo laipsnį ir aukštąjį išsilavinimą. Čia pateikta informacija apie studijas siekiant mokslo laipsnio, kas buvo nurodyta ir VRK“, – sako jis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

G.Jaunius mano, kad atliekant tyrimą, buvo padaryta ir formalių pažeidimų. Pavyzdžiui, pažeidimo tyrimas buvo pradėtas ir sprendimas buvo priimtas pagal anoniminį skundą. Kai tuo tarpu Etikos komisijos veiklą reglamentuojančių nuostatų 29 punkte įtvirtinta kategoriška taisyklė, kad anoniminiai skundai nenagrinėjami.

„Apie pradėtą tyrimą aš buvau informuotas praleidžiant teisės aktuose nustatytą terminą, kuris yra trys darbo dienos. Šiuo atveju tyrimas buvo pradėtas 2020 m. spalio 22 d., o aš apie tai buvau informuotas tik 2020 m. spalio 30 d. Abejonių kelia ir tai, jog Komisija sprendimą priėmė penktadienį, o man informacija buvo atsiųsta tik kitos savaitės pirmadienį perpiet, tuo tarpu žiniasklaidai informacija pateikta buvo anksčiau, todėl susidarė paradoksali ir teisinėje valstybėje sunkiai įsivaizduojama situacija, kai Komisijos sprendimus turėjau komentuoti neturėjęs galimybės su jais susipažinti.

Ši aplinkybė leidžia pagrįstai manyti, kad Sprendimas ir buvo skirtas labiau žiniasklaidai, nei man; priimtas siekiant ne teisinių, o politinių ar kitokių tikslų“, – mano tarybos narys.

Jis tikisi, kad teisinėmis priemonėmis pavyks sustabdyti šmeižto kampaniją, kurią, nesilaikydamas nustatytų procedūrų, patys darydami pažeidimus, Etikos komisija ir jos pirmininkas Tomas Seikalis galimai siekė padaryti rimtą žalą mano asmeninei ir dalykinei reputacijai.

Esu pasirengęs savo reputaciją ginti visomis teisėtomis priemonėmis.

„Esu pasirengęs savo reputaciją ginti visomis teisėtomis priemonėmis. Viliuosi, kad šio atvejo tinkamas ištyrimas išspręs ne tik mano klausimą, bet ir užkardys ateityje galimybes manipuliuojant Etikos komisija kėsinantis susidoroti su politiniais oponentais.

Toliau šiuo reikalu rūpintis pavedžiau Advokatų kontorai „Glimstedt Bernotas ir partneriai“, mano interesams atstovaus advokatai Linas Sesickas ir Dovilė Murauskienė“, – akcentuoja G.Jaunius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius