-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 27

G.Landsbergis: aiškių pažadų dėl Baltijos šalių gynybos stiprinimo kol kas neturime

Aiškių pažadų dėl Baltijos šalių gynybos stiprinimo pasikeitus saugumo situacijai regione Lietuva kol kas neturi, teigia užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.
Gabrieliaus Landsbergio ir Michailo Chodorkovskio spaudos konferencija
Gabrieliaus Landsbergio ir Michailo Chodorkovskio spaudos konferencija / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Jo teigimu, be pagalbos Ukrainai klausimo mėginimai įtikinti valstybes dėl NATO rytinio flango, ypač Baltijos šalių, stiprinimo diplomatams buvo tarp sunkiausių darbų per pastaruosius kelis mėnesius.

Pasak ministro, Lietuvos gynyba turėtų būti ypač sustiprinta dėl geografinių ypatumų – atstumo iki Kaliningrado ir ilgos sienos su Baltarusija.

„Kol kas diskusijos yra tebevykstančios. Aiškių pažadų, kad kas bus padaryta ir kiek padaryta, mes neturime“, – penktadienį žurnalistams po Vilniaus Rusijos forumo Trakų rajone sakė G.Landsbergis.

Anot jo, klausimo dėl Baltijos šalių gynybos stiprinimo šaknys „yra giliau“ – kaip šalys mato naują Europos saugumo architektūrą po Rusijos invazijos į Ukrainą.

Baltijos šalys, pasak G.Landsbergio, siekia užtikrinti, kad „kiekvienas NATO teritorijos colis, kaip sakė JAV prezidentas, būtų realiai ir praktiškai ginamas“.

„To mes siekiame, kol kas tokio aiškaus supratimo nėra, nes, man rodos, yra šiek tiek tokio lūkesčio valstybių, kad galbūt tie pažeidimai, nepaisant vykstančio karo ir visko, kas vyksta Ukrainoje, gal jie nėra tokie gilūs ir gal kažkokia normalizacija galima, ir gal tada toks stiprinimas nėra būtinas“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Mes kalbame ne tik apie praktinius dalykus – kiek kokių tankų, kareivių kur reikia, bet ir apie tam tikrą požiūrių skirtumą, kas čia yra atsitikę“, – pridūrė jis.

Lietuva tikisi sprendimų dėl regiono sustiprinimo Madride birželį vyksiančiame NATO viršūnių susitikime.

Baltijos šalys siekia, kad jose dislokuoti Aljanso tarptautiniai batalionai būtų sustiprinti iki brigados dydžio vienetų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius