-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 14

G.Landsbergis ir S.Skvernelis kibo viens kitam į atlapus: pagrasinta teismu

Premjeras Saulius Skvernelis ragina susisiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių kreiptis į teismą už tai, kad opozicijos lyderis konservatorius Gabrielius Landsbergis neva jį apkaltino korupcine veikla. Šiuo klausimu politikai ketvirtadienį Seime įsivėlė į žodžių mūšį.
Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis
Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Išties tenka apgailestauti švenčiant Seimo šimtmetį, kad skamba tokie skandalai valstybėje. Bet negalėčiau nepaklausti premjero, galbūt ir hipotetinio klausimo – jūs nuspręsite, premjere“, – ketvirtadienį Vyriausybės valandos metu į S.Skvernelį kreipėsi opozicijos lyderis.

„Ar gali ministras, kuris ėmė 10 proc. „atkatą“, tikiuosi šitas žodis jums suprantamas, už renovacijos projektus, būti atsakingas už šimtų milijonų skirstymą keliams ir kitiems investiciniams projektams?“ – klausė G.Landsbergis.

„Aš dabar noriu tiesiog pasakyti, gerbiami kolegos, opozicijos lyderis apkaltino vieną ministrą korupcine veikla ir jiems puikiai suprantamu žodžiu „atkatų“ ėmimu. Tai už šituos žodžius jums reikėtų imti ir atsakyti teisine prasme. Manau, susisiekimo ministras tą ir padarys“, – nurodė premjeras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

Atrodo, G.Landsbergį S.Skvernelio reakcija nustebino.

„Nepaprastai įdomu, kad jūs taip reaguojat dėl to, kad aš pasakiau, jog klausimas – hipotetinis. Jūs pats įvardinote žmogų“, – teigė Seimo narys.

O S.Skvernelis pertraukė jį vidury sakinio: „Aš puikiai žinau vingrybes teisines, jūs jau savo frazę pasakėte, manau, kad ji tikrai bus įvertinta.“

„Aš galiu pakartot, – tęsė G.Landsbergis. – Klausimas buvo hipotetinis, jūs pats įvardinot žmogų, kuris, jūsų nuomone, labiausiai atitinka šitą mano klausimą.“

„Premjere, ar jums neatrodo, kad tokia jūsų reakcija ir gynimas hipotetinio žmogaus yra šiek tiek susiję su gerbūviu? Vienas žmogus tvarkosi savo gerbūvį, vėliau tvarko jūsų. Premjere, ar jūs nematote sąsajų?“ – antrąjį klausimą išdėstė G.Landsbergis.

Bet vietoj to, kad atsakytų, ko klaustas, S.Skvernelis atkirto štai taip: „Aš matau didesnes sąsajas kaip gali būti, kad vienas ar kitas hipotetinis žmogus naudojasi valstybės turtu savo verslo interesus organizuodamas. Yra hipotetiniai žmonės, kurie sugeba už vieną eurą sklypus įsigyti arba yra šeimos nariai, kurie apskritai dovanų sklypus gauna. Tai yra hipotetiškai labai negerai.“

Seimo laikinoji tyrimo komisija išsiaiškino, kad bendrovė „Krajama“ (dabar – UAB „Knowledge investment“) su žemės sklypu Karalienės Mortos mokyklos bei darželio „Vaikystės sodas“ statybai Kalnėnų mikrorajone buvo įsigyta už vieną eurą. Minėtų ugdymo įstaigų tinklą valdo G.Landsbergio sutuoktinė. Matyt, užsimindamas apie vieno euro sandorį ir verslą, būtent tai premjeras ir turėjo omeny.

Klausimą apie J.Narkevičiaus namo statybas, už kurias jis, kaip teigia LRT, galimai atsiskaitė viešaisiais konkursais, S.Skverneliui uždavė ir konservatorius Jurgis Razma. Premjeras, į jį atsakydamas, pabrėžė, kad gyvename teisinėje valstybėje ir situaciją esą išsiaiškins teisėsauga.

„Gyvename teisinėje valstybėje, teisingumą vykdo tiktai teisėsaugos institucijos ir teismai. Jus dabar kaltinate […] ministrą apie galimus neteisėtus veiksmus.

Arba tai yra pasaka nuo pradžios iki galo, arba tai yra pranešimas ir žinios apie galimai padarytą nusikalstamą veiką.

Antras dalykas, taip, tai arba tai yra pasaka nuo pradžios iki galo, arba tai yra pranešimas ir žinios apie galimai padarytą nusikalstamą veiką, bet kokiais atvejais galutinis rezultatas turi būti teisinis. Arba už tą pasaką turi būti atsakomybė už šmeižtą ir melagingų žinių paskleidimą, arba, jeigu tai yra nusikalstama veika, teisėsauga turi ištirti apie galimą piktnaudžiavimą prieš 12 metų, kažkodėl tik dabar iškylantį, ir patraukti asmenis baudžiamojon atsakomybėn“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Ketvirtadienį naujienų portalas Lrt.lt pranešė, kad dabartinis susisiekimo ministras J.Narkevičius, prieš dešimtmetį ėjęs aukštas pareigas Vilniaus miesto savivaldybėje, galėjo daryti įtaką statybų bendrovei „Sodžiaus būstas“ laimint darželių bei mokyklų remonto konkursus.

Apie tai portalui anonimiškai pasakojo jau bankrutavusios bendrovės „Sodžiaus būstas“ vadovas, buvęs J.Narkevičiaus šeimos draugas. Lrt.lt teigimu, už sėkmę konkursuose 10 proc. nuo laimėtų sumų turėjo būti skiriama politiko namo Trakuose rekonstrukcijai, o „Sodžiaus būstas“ J.Narkevičiaus šeimos namą Trakų rajone rekonstravo 2008–2010 metais.

Anot portalo, pagal dabar jau bankrutavusios bendrovės „Sodžiaus būstas“ savininko kreipimąsi ikiteisminį tyrimą yra pradėjusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Jos atstovė Lrt.lt Tyrimų skyriui nurodė, kad „STT šio klausimo nekomentuoja“.

J.Narkevičius sandorius su „Sodžiaus būsto“ vadovu neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius