Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 23

G.Landsbergis: jei Čekijos suverenitetui kiltų pavojus, lietuviai stovės petys į petį

Po kandidato į Čekijos prezidentus Andrejaus Babišo replikos, jog nesiųstų karių ginti Lenkijos ir Baltijos šalių, Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, jog savo ruožtu lietuviai iškilus grėsmei Čekijos suverenitetui stovės „petys į petį“.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Čekijos žmonėms, mūsų labai geriems draugams Čekijoje norėčiau pasakyti tik vieną dalyką, kad jei kada nors į Čekijos laisvę, suverenitetą ar teritoriją kėsintųsi išorinė jėga, lietuviai stovės petys į petį su Čekijos žmonėmis“, – žurnalistams prieš pirmadienį Briuselyje vyksiančią Užsienio reikalų tarybą sakė ministras.

A.Babišas sekmadienį per tiesiogiai transliuotus debatus prieš antrą prezidento rinkimų ratą paklaustas, ar jis pasiųstų čekų karių į atvirą konfliktą, jei Rusija užpultų Lenkiją arba Baltijos valstybes, pareiškė, jog to nedarytų.

„Žinoma, kad ne. Galvoju, kad mums reikia kalbėti apie taiką“, – atsakė buvęs premjeras A.Babišas.

Po debatų A.Babišas bandė pasitaisyti.

„Per dvikovą Čekijos televizijoje nenorėjau atsakinėti į hipotetinį klausimą apie invaziją į Lenkiją ar Baltijos šalis. Esu įsitikinęs, kad to nebus, ir nenoriu to išvis pripažinti. Pasaulio politikų atsakomybė yra užkirsti kelią karui. Tačiau jei invazija iš tikrųjų įvyktų, aš, žinoma, laikyčiausi 5-ojo straipsnio“, – tviteryje parašė A.Babišas.

NATO priklausančios Čekijos prezidentas yra oficialus vyriausiasis šalies ginkluotųjų pajėgų vadas.

G.Landsbergis prieš ES ministrų tarybą kalbėdamas apie Berlyno delsimą siųsti „Leopard“ tankus, taip pat pažymėjo, jog „tikisi, kad diskusijos Vokietijoje bus vaisingos ir Vokietija tankus atsiųs“.

„Norėčiau, kad nereikėtų laukti dar vienos dienos, kol tankai bus pristatyti“, – teigė jis.

Praėjusią savaitę apie 50 valstybių sutiko Kyjivui atsiųsti milijardų JAV dolerių (eurų) vertės karinės ginkluotės.

Tačiau naujasis Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius Ramšteino karinių oro pajėgų bazėje Vokietijoje penktadienį surengto Ukrainos rėmėjų susitikimo kuluaruose žurnalistams pareiškė, kad, nepaisant didelių lūkesčių, „kalbant apie tankus „Leopard“, šiandien mes vis dar negalime pasakyti, kada bus priimtas sprendimas ir koks tai bus sprendimas“.

Lenkijai prašant leidimo siųsti jos turimus minimus vokiškus tankus, Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock pažymėjo, kad šalis yra pasirengusi suteikti tokį leidimą Varšuvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius