Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 07 /13:45

Konservatoriai nusprendė balsuoti prieš biudžetą: gali prašyti G.Nausėdos veto

Šeštadienį vyko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) tarybos posėdis, kuriame konservatorių lyderiai kalbėjo apie gerovės valstybę ir kelio prie premjero Sauliaus Skvernelio namų asfaltavimą. Buvo nuspręsta, kad konservatorių frakcija balsuos prieš 2020 metų biudžetą.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Mes nekeliame sau ir visuomenei kelių klausimų. Pirmasis klausimas: kokių sąlygų reikia, kad gerovę valstybėje galėtumėm kurti? <...> Yra pamirštas vienas dalykas. Yra pamirštas pasitikėjimas. Be pasitikėjimo bendrą sutarimą, kuriuo keliu tą gerovę kurti, rasti yra neįmanoma“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Konservatorių lyderis kalbėjo toliau: „Kaip galima pasitikėti valstybe, kuri prašo manęs susimokėti, kad ir 100 eurų daugiau už būstą, keletą šimtų eurų už automobilį, jeigu aš žinau, kad tie pinigai gali būti panaudoti vienam iš valstybės vadovų nutiesti keliuką šalia jo namų?“

Nepalaikys biudžeto

Konservatoriai priėmė rezoliuciją, kurioje nuspręsta, kad konservatorių frakcija Seime turėtų nepalaikyti 2020 metų biudžeto ir balsuoti prieš jį.

„Balsuoti prieš neatsakingą, priešinantį, pažadų netesintį 2020 metų valstybės biudžetą“, – rašoma rezoliucijoje.

Jurgis Razma teigė, kad nauji mokesčių siūlymai įeis į istoriją kaip vieni iš kvailiausių.

„Galima tik svarstyti, kas tose kvailumo lenktynėse yra pirmoje vietoje: stambios prekybos mokestis ar automobilių taršos mokestis“, – kalbėjo J.Razma.

Taip pat rezoliucijoje yra numatyta, kad gali būti siūloma prezidentui Gitanui Nausėdai vetuoti biudžetą: „Vyriausybei nesiėmus reikiamų sprendimų, kuriais būtų užtikrintas savalaikis viešojo sektoriaus darbuotojams duotų pažadų tesėjimas, raginame prezidentą Gitaną Nausėdą vetuoti 2020 metų biudžetą ir imtis lyderystės.“

V.Landsbergis: ar Lietuvoje nesiformuoja blogovės valstybė?

Konservatorių garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis kalbą pradėjo nuo sveikino R.Karbauskiui su penkiasdešimtmečiu.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vytautas Landsbergis

„Kadangi valdantieji persigandę ir daro vis daugiau žalingų klaidų, būtų naudingiau kartu su jais apsispręsti dėl ankstesnių rinkimų. Visiems reikia keistis. Nemanykime, kad valdantieji ar dalis jų visiškai nepajėgūs mąstyti ir keistis“, – kalbėjo V.Landsbergis.

Pasak jo, valdančiųjų Vyriausybė dalina daug pažadų, o už juos atsakomybę turės prisiimti jau ne ši valdančioji dauguma: „Kol kas vidaus padėtį Lietuvoje nusako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos politinis ir jų Vyriausybės su nepartiniu premjeru finansinis bankrotas.“

V.Landsbergis teigė, kad pinigų biudžete galėtų atsirasti iš kitų šaltinių. Jis prisiminė valstybės kontrolieriaus Arūno Dulkio išvadas, kad tik 3 proc. viešojo sektoriaus įstaigų atvėrė duomenis per aštuonerius metus nuo tokio tikslo paskelbimo: „Kaip nurodo valstybės kontrolierius, prieinami ir aktyviai naudojami atviri duomenys galėtų sukurti naudos, kurie prilygtų 2 poc. BVP. Galėtų, bet nesukuria.“

„Ar Lietuvoje nesiformuoja vis didesnė blogovės valstybė“? – klausė V.Landsbergis.

Priėmė dokumentą dėl įsipareigojimų visuomenei

Tarybos posėdyje buvo priimtas dokumentas, kuriuo būsimi konservatorių kandidatai į Seimą įsipareigoja laikytis etikos reikalavimų, nenaudoti pareigų asmeninės naudos siekimui, vengti interesų konfliktų.

„Kritikuoti galim, turim, tokia yra mūsų pareiga opozicijoje, bet yra vienas labai svarbus klausimas, ką mes esam pasiruošę padaryti patys“? – kalbėjo G. Landsbergis.

„Jeigu politikas negebės atsakyti į klausimus žiniasklaidai ir visuomenei, jis turės trauktis“, – sakė konservatorių lyderis.

Vis dėlto deklaraciją dėl įsipareigojimų visuomenei kritikavo V.Landsbergis.

„Turiu kažkokį jausmą, kad mes prasilenkiam su esme, parengdami dar vieną popierių. <...> Jeigu mane išrinks, tai aš nevogsiu, o iki tol galiu vogti, nes juk nepasižadėjau. Norėčiau, kad tai būtų giliai subrandintas dalykas“, – kalbėjo V.Landsbergis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius